Σάββατο, 28 Μάρτιος 2020

 

rockandrolllogo mikro
...is here to stay!

 since 2007

ΕΥΑ ΣΙΜΑΤΟΥ

1.    Μετά το Mουσείο Ισλαμικής Τέχνης ξεκινήσατε εμφανίσεις στην Πινακοθήκη Γκίκα με το έργο «Από τη σιωπή της προθήκης στον θεατρικό λόγο» που είναι στα πλαίσια της συνεργασίας του Εθνικού Θεάτρου με το Μουσείο Μπενάκη. Μιλήστε μας για το πώς βιώνετε αυτό το εγχείρημα, για την εμπειρία παραστάσεων μέσα σ’ ένα μουσείο.

Η παράσταση στο μουσείο είναι μία ιδιαίτερη συνθήκη. Χτίζεται με αφορμή ένα έκθεμα του μουσείου το οποίο επιλέγει ο εκάστοτε επιμελητής σε συνεργασία με τον Στρατή Πανούριο που έχει τη σκηνοθετική επιμέλεια στον κύκλο των παραστάσεων αυτών. Έπειτα, ακολουθεί μία περίοδος έρευνας και σύνθεσης κειμένου, στην οποία συμμετέχουν και οι ηθοποιοί.
Στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης φτιάξαμε μία παράσταση με αφορμή ένα χειρόγραφο που απεικόνιζε τον Μέγα Αλέξανδρο με τους επτά σοφούς, η οποία βασίστηκε στο εξαιρετικό περσικό έπος του 12ου αιώνα «Ισκανταρναμε» του ποιητή Νιζαμί σε μετάφραση της Μαριάννας Ιατροπούλου Θεοχαρίδου. Τα πρόσωπα που προέκυψαν ήταν ο αφηγητής, ο Δαρείος και η Ρωξάνη την οποία ανέλαβα να ερμηνεύσω. Ο τρόπος που βίωσα αυτή την εμπειρία ήταν μοναδικός. Ήταν μία παράσταση υψηλών απαιτήσεων από κάθε άποψη. Κάναμε μια πολύ εξειδικευμένη δουλειά τόσο στο λόγο όσο και στην κίνηση με την κινησιολόγο Θάλεια-Μαρί Παπαδοπούλου. Τη δουλειά αυτή την παρουσιάσαμε σε μια εντυπωσιακή αίθουσα του μουσείου με πολύτιμα εκθέματα και φυσικά «γυμνή», χωρίς τη διαμεσολάβηση άλλων θεατρικών μέσων (π.χ. φώτα, σκηνικά κλπ) Η τόσο άμεση επαφή με το κοινό σε μία τέτοια παράσταση απαιτεί μεγάλο βαθμό συγκέντρωσης και ειδικές ικανότητες στην τεχνική του ηθοποιού. Ήταν για μένα μια πολύτιμη διαδρομή.
Στην Πινακοθήκη Χατζηκυριάκου-Γκίκα το αντικείμενο που μας εμπνέει είναι μία σελίδα υπογραφών δώδεκα επιφανών εκπροσώπων των ελληνικών γραμμάτων, κάτω από την επικεφαλίδα  «Ἡ γενεά τοῦ 30 μετά 33 ἔτη!», την οποία υπέγραψαν στο σπίτι του Γιώργου Θεοτοκά στις 9 Μαρτίου του 1963. Είναι μια άλλη ξεχωριστή εμπειρία για τον ηθοποιό να δραματοποιεί ποιήματα και αποσπάσματα πεζών της γενιάς του ’30 μέσα στην κατοικία του μεγάλου έλληνα μοντερνιστή εικαστικού Νίκου Χατζηκυριάκου Γκίκα, ανάμεσα σε χειρόγραφα, πίνακες και προσωπικά αντικείμενα.

2.Η παράσταση «Κριεζώτου 3» τι πραγματεύεται;
Η παράσταση είναι μία απόπειρα εξερεύνησης των λογοτεχνών της ευρύτερης γενιάς του ‘30 μέσα από τη δραματοποίηση των έργων τους –ποιητικών ή πεζών- ή ακόμα και των επιστολών τους. Τα ποιήματα ζωντανεύουν, δημιουργούν αφηγήσεις , απλώνονται στο χώρο και συνομιλούν μεταξύ τους. Μεταξύ άλλων δραματοποιούνται ποιήματα των: Σεφέρη, Καρυωτάκη, Ουράνη, Μυριβήλη, Εμπειρίκου, Πολυδούρη, Χατζηλαζάρου κ.α. Ακούγονται επίσης αποσπάσματα από το «Ελεύθερο Πνεύμα» του Θεοτοκά και από κείμενα του Βενέζη.

25 Copy Χριστίνα Μπράτουσκα

3.    Υπάρχουν σήμερα λαμπρές προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών όπως των εκπροσώπων τους που συναντήθηκαν στις 9 Μαρτίου του 1963 στο σπίτι του Γιώργου Θεοτοκά;

Υπάρχουν εξαιρετικές προσωπικότητες, σπουδαίοι καλλιτέχνες και στοχαστές. Η κάθε εποχή άλλωστε γεννάει τους δικούς της. Απλώς έχω την αίσθηση ότι αλλάζουν κάπως τα μεγέθη. Αυτό ίσως να οφείλεται στο ότι μας είναι πολύ πιο εύκολο να μυθοποιήσουμε μια εποχή που έχει παρέλθει, ίσως όμως  να οφείλεται και στο ότι ο πολλαπλασιασμός, η ταχύτητα και η μαζικοποίηση της σημερινής εποχής περιορίζει τις ενδεχόμενες διαστάσεις που θα μπορούσαν αυτοί οι άνθρωποι να καταλάβουν.

4. Εσείς μεταφέρετε στη σκηνή δραματοποιημένα ποιήματα της Μαρίας Πολυδούρη και της Μάτσης Χατζηλαζάρου. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι αυτό;
Κάθε σκηνική μεταφορά θεατρικού, λογοτεχνικού ή και ποιητικού έργου, έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και το δικό της βαθμό δυσκολίας. Ήταν μεγάλη πρόκληση για μένα να ασχοληθώ θεατρικά με αυτές τις δύο σπουδαίες ελληνίδες ποιήτριες που άφησαν πίσω τους τόσο αξιόλογο έργο και έζησαν τόσο έντονες και πολυτάραχες ζωές. Μου ασκούσε ισχυρή έλξη πάντοτε το πρόσωπο της Μαρίας Πολυδούρη. Οι τελευταίες ποιητικές  συλλογές της, «Οι τρίλιες που σβήνουν» και «Ηχώ στο χάος», είναι πολύ φορτισμένες και φωτίζουν την προσωπικότητά της, τον έρωτά της για τον Κώστα Καρυωτάκη, την έντονη ανάγκη της για μια ζωή ελεύθερη. Όσο για την Μάτση Χατζηλαζάρου, την πρώτη γυναίκα του Ανδρέα Εμπειρίκου, η οποία επίσης εμπνέεται από το διαρκή έρωτά της για εκείνον και επηρεάζεται απόλυτα από το ρεύμα του υπερρεαλισμού, τη θεωρώ σπουδαία ποιήτρια, με πολύ δυνατή πένα.

5. Η ποίηση πιστεύετε έχει εποχή;
Η ποίηση είναι άχρονη. Είναι μια συμπυκνωμένη, φορτισμένη γλώσσα, που καλεί τον κάθε αναγνώστη για μια εντελώς προσωπική ερμηνεία.  

6. Ο θεατής φεύγοντας από την παράσταση και από το μουσείο τι θα έχει αποκομίσει; Σας έχουν εκφράσει κάποιοι θεατές τα συναισθήματα τους;
Θα έχει έρθει σε επαφή με μια επαναστατική περίοδο της ελληνικής λογοτεχνίας, θα έχει αντιληφθεί τις επιρροές της και τη διαφορετικότητα των εκπροσώπων της και του έργου που άφησαν στα ελληνικά γράμματα. Τέλος, θα έχει εισπράξει την εμπειρία της ποίησης σε βιωματικό επίπεδο μέσα από εικόνες και ακούσματα.

Leave a comment

Αφήστε το μήνυμα σας!

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ Α.Ο. ΑΜΕΑ

pao amea

ΜΟΥΣΙΚΑ ΝΕΑ

  • Με την ποιητική συλλογή «Βότσαλα Νοσταλγίας» ο Σωτήρης Θυμωδέας μας προσκαλεί να συνταξιδέψουμε στις αναμνήσεις, τις ιδέες και τα βιώματά
    Read More
  • Μετά από έξι χρόνια αναμονής, οι modern/groove metallers Rejection επανέρχονται αγριεμένοι και παθιασμένοι και μας χαρίζουν το ολοκαίνουριο "A New
    Read More
  • Disillusive Play: opening act για τους Symphony X στο Ισραήλ! – 2 Ιουλίου 2020 Μια ακόμα πολύ σημαντική συναυλιακή επιτυχία προστέθηκε
    Read More

dj party

Ο ΤΟΙΧΟΣ ΤΟΥ ELVIS ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ!!!

ELVIS WALL