Τρίτη, 31 Μάρτιος 2020

 

rockandrolllogo mikro
...is here to stay!

 since 2007

BARBARA HOFFMANN, TILL STERZENBACH

1.     Πόσο δύσκολο αλλά  και πόσο δημιουργικό είναι να δουλεύουν δύο καλλιτέχνες σαν κι εσάς σε ένα μικρό νησί, όπως είναι η Πάτμος ;

Μέχρι στιγμής δεν μας φάνηκε δύσκολο, εφόσον έχουμε πάθος για την δουλειά μας. Το Θέατρο, τις καλλιτεχνικές εκθέσεις, τα κονσέρτα, τις παρουσιάσεις βιβλίων και τις ομιλίες, τα διοργανώνουμε όλα με μεγάλη ευχαρίστηση. Δουλεύουμε για τον σύλλογο μας και για τα μέλη του. Και ειδικά επειδή είμαστε δύο, ο Τιλ Στέρτσενμπαχ και εγώ, διπλασιάζεται η δύναμη και η αντοχή (φανταστείτε αν υπήρχαν 10 τέτοια πρόσωπα με πάθος...). Ο Τιλ κι εγώ ήμασταν συμφοιτητές  στην ίδια Δραματική Σχολή (Οtto Falckenberg Schule,München), είχαμε τους ίδιους διδασκάλους (οι περισσότεροι ήταν ηθοποιοί του Κammerspiele Μονάχου), που εμείς θαυμάζαμε. Υπάρχει πράγματι μεταξύ μας αληθινή κατανόηση  και μεγάλη αρμονία.
Σε ένα μικρό νησί είναι το ίδιο δύσκολο όπως και  σε μια μεγάλη πόλη σαν το Παρίσι, Μόναχο, Φρανκφούρτη ή Αμβούργο. Και για εμάς είναι μάλλον διπλά δύσκολο, επειδή είμαστε ξένοι και δεν ανήκουμε στην οικογένεια. Είναι  αρκετά κοπιαστικό  επίσης να κεντρίσει κανείς το ενδιαφέρον των κατοίκων για το θέατρο. Παρ' όλα αυτά υπάρχουν εραστές της Τέχνης. Χρειάζεται όμως ακόμα πολλά να κάνει κανείς ώστε να τους καταλογίσει σαν μόνιμο κοινό.
Δουλεύουμε εδώ και πολλά χρόνια με ερασιτέχνες, οι οποίοι μετά από 20 χρόνια θεατρικής δουλειάς έγιναν καλοί ηθοποιοί. Θέσαμε όμως  σαν στόχο να βοηθάμε τους ηθοποιούς στην Ελλάδα , να έχουν τουλάχιστον την ευκαιρία  να παίξουν .

2.    Πως έγινε η επιλογή της Πάτμου και μάλιστα σε μια περίοδο που είχατε μια ανοδική καλλιτεχνική πορεία στη Γερμανία  Δεν φοβηθήκατε μήπως αποκοπείτε από την καλλιτεχνική ζωή της χώρας σας;
Την καλλιτεχνική μου πορεία στην Γερμανία την άφησα συνειδητοποιημένα πίσω μου το 2005 και άδραξα της ευκαιρίας να βγω σε σύνταξη μετά από 43 (επίσημα) συναπτά χρόνια δουλειάς στο θέατρο σαν ηθοποιός και να πάω στην νέα μου σύντροφο ζωής στην Πάτμο. Η Βαρβάρα και εγώ συναντηθήκαμε τυχαία μετά από 40 χρόνια.  Ήμασταν συμφοιτητές στην Δραματική Σχολή  Οtto-Falckenberg Schule στο Μόναχο. Ήταν στο έτος 2002 που ερωτεύθηκα την Πάτμο και την Βαρβάρα..Καθώς συνεργαζόμασταν ανακαλύψαμε ότι γενικά ταιριάζαμε και συμφωνούσαμε και υπήρχε μεγάλη κατανόηση μεταξύ μας η οποία κρατάει μέχρι σήμερα ακόμη. Είμαστε από την ίδια "στόφα" όπως λέμε. Για μένα ήταν σαν μια νέα ζωή, να μην είμαι πια πάνω στο σανίδι αλλά να  μπορώ να δουλεύω σαν σκηνοθέτης μαζί με την Barbara. Πληροφορούμαστε εξάλλου αρκετά ως προς την θεατρική ζωή στην πατρίδα μας μέσω της τηλεόρασης και  του τύπου και τον χειμώνα είμαστε για αρκετές εβδομάδες οι ίδιοι εκεί ώστε να "ρουφάμε" αρκετό Θέατρο.

3.    Πόσο διαφορετικός είναι ο τρόπος δουλειάς στην Ελλάδα από την Γερμανία ;
Το ελληνικό θεατρικό σύστημα είναι φυσικά σε μας λιγότερο γνωστό αλλά σαφώς διαφέρει από το γερμανικό. Στην Γερμανία  - καθορισμένα μέσω των  ιστορικών μικρών πόλεων και των σημερινών  αυτόνομων κρατιδίων - υπάρχουν σε πάρα πολλές πόλεις - ακόμα και μικρές- κρατικά θέατρα, τα Landes  και Staatstheater, με σταθερά ensembles και για τα τρία είδη παραστάσεων: Όπερα, Μπαλέτο και Θέατρο. Μόνιμοι ηθοποιοί κάνουν κατά κανόνα 2χρονα-3χρονα συμβόλαια, τα οποία μπορούν να παρατείνουν από τον ένα χρόνο στον άλλο. Σε περίπτωση αλλαγής της Διεύθυνσης, οι ηθοποιοί αλλάζουν και αναλαμβάνουν αλλού μια ανάλογη προσφορά. Γίνονται μέλη της ονομαζόμενης "Δημόσιας Υπηρεσίας".  Επίσης υπάρχουν τα "Ελεύθερα" θέατρα δηλαδή "Ιδιωτικές Θεατρικές Σκηνές" με συμβόλαια για θεατρικά έργα, performances κλπ. , που παίζονται "en suite". Στα πιο μεγάλα Θέατρα ως επί το πλείστον υπάρχει πρόγραμμα με έως 20 παραγωγές ή περισσότερες ανά χρόνο, ειδικά όταν διαθέτουν πολλές σκηνές. Επιπλέον, υπάρχουν ειδικές πρωινές ή  βραδινές παραστάσεις. Το παιδικό και νεανικό θέατρο αποτελεί σημαντικό τμήμα του προγράμματος πολλών Θεάτρων. Από όλα αυτά προκύπτει ότι ο ηθοποιός στην Γερμανία αναλαμβάνει και παίζει 6 -7 ρόλους τον χρόνο. Επιπροσθέτως, έρχονται και  τα λεγόμενα Ειδικά Προγράμματα. Τα Ιδιωτικά Θέατρα μοιάζουν με τα ελληνικά θέατρα. Δεν υπάρχει συνέχεια, οι ηθοποιοί εκεί πρέπει ν' αναζητήσουν εκ νέου την τύχη τους και συχνά, όπως και στη Ελλάδα κάνουν και μια δεύτερη δουλειά, την ονομαζόμενη "Δουλειά για το ψωμί".
Από καλλιτεχνικής πλευράς δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές. Είτε δουλεύει κάποιος σύμφωνα με την μέθοδο Στανισλάφσκι, είτε με την μέθοδο του Μπρεχτ, ή όπως στις μέρες μας με τις σύγχρονες μεθόδους Performance και Ηappenings π.χ. "Frontal Theater". Tα θεατρικά προγράμματα δεν διαφέρουν σημαντικά, εκτός από τις εκάστοτε εθνικές και πολιτιστικές προτιμήσεις.
Ως προς το σύστημα των ελληνικών Εθνικών και Κρατικών Θεάτρων γνωρίζουμε λίγο. Φαίνεται όμως  ότι το  θεατρικό ρεπερτόριο δεν είναι τόσο ευρύ όσο στην Γερμανία.

4.    Μιλήστε μας για το έργο του  Αλεξάντερ Γκέλμαν "Δύο σε Ένα Παγκάκι" και παρουσιάστε μας τους ήρωες του έργου.
Το θεατρικό αυτό έργο είναι γραμμένο "κλασσικά" σε συνοχή με τον χρόνο, τον τόπο και την υπόθεση. Είναι ψυχολογικό, συναισθηματικό, λυρικό και δραματικό, κωμικό και τραγικό. Γεμάτο εκπλήξεις σε κρατάει σε αγωνία και ένταση ως την τελευταία στιγμή. Απαιτεί δε, πολλά από τους ερμηνευτές των ρόλων.
Και οι 2 χαρακτήρες είναι μοναχικοί άνθρωποι σε αναζήτηση κατανόησης, λίγης ευτυχίας και αρμονίας στην ζωή τους. Κανένας  από τους 2 δεν είναι διαφανής εφόσον φανερώνει ολοένα νέα χαρακτηριστικά."Αυτός" υπό την κυριαρχία της γυναίκας του σκαρφίζεται συνεχώς νέες ιστορίες για να ξεφύγει από την  δική του πραγματικότητα. "Αυτή" - χωρισμένη - δεν μπορεί να υπομένει  την μοναξιά της και αναζητά την επαφή και λίγη ευτυχία.

5.     Ποιός πιστεύετε ότι είναι ο λόγος που έκανε το έργο "Δύο σε Ένα Παγκάκι" παγκόσμια επιτυχία ;

Το έργο δεν είναι δεμένο "τοπικά", εμπεριέχει δυνατά συναισθήματα, τα οποία ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί, είναι γενικά  "ανθρώπινο" και καλογραμμένο από έναν έμπειρο δραματουργό και σεναριογράφο.
6.    Το παγκάκι έχει την αίσθηση του προσωρινού και του τυχαίου. Για το έργο και το συγγραφέα τί συμβολίζει ;
Στην ερώτηση ήδη βρίσκεται και η απάντηση: το παγκάκι, τόπος της αναμονής, της  προσμονής για επικοινωνία, της "συντροφικότητας" αλλά και του χωρισμού, και αποχαιρετισμού, του καυγά  αλλά και της απόλαυσης, της αγάπης και του μίσους.


Τεχνοχώρος Φάμπρικα
Μεγάλου Αλεξάνδρου 125 & Ευρυμέδοντος, Κεραμεικός
Τηλ.210-3411651

«Δ Υ Ο   Σ Ε   Ε Ν Α   Π Α Γ Κ Α Κ Ι»
του Αλεξάντερ Γκέλμαν

DYO SE ENA PAGKAKI PHOTO


Σάββατο 2 & Σάββατο 9 Δεκεμβρίου στις 21:00
Κυριακή 10 Δεκεμβρίου στις 19:00


Η ΤΕΧΝΗ ΑRT ΠΑΤΜΟΣ παρουσιάζει το αριστούργημα του Αλεξάντερ Γκέλμαν «ΔΥΟ ΣΕ ΕΝΑ ΠΑΓΚΑΚΙ» για 3 μόνο παραστάσεις στις 2,9 και 10 Δεκεμβρίου στον Τεχνοχώρο Φάμπρικα.

Το έργο διαδραματίζεται σε ένα πάρκο της πόλης και ξεκινά από αυτή τη μυστηριώδη και μαγευτική ώρα του καλοκαιρινού δειλινού, όπου-όπως λέει ο ποιητής-ή ημέρα σβήνει και η νύχτα γεννιέται. Τότε ακριβώς είναι που συναντώνται στην πόλη Εκείνη και Εκείνος. Με μιά πρώτη ματιά αυτή η γνωριμία φαίνεται ν'ανήκει  σ'εκείνες που αρχίζουν την νύχτα και τελείωνουν το επόμενο πρωί. Στην περίπτωση αυτή όμως τα πράγματα είναι πιό πολύπλοκα. Αυτός είναι παντρεμένος και αυτή χωρισμένη. Και οι δύο είναι μόνοι. Ο συγγραφέας παρουσιάζει στο έργο αυτό το δράμα δύο ανθρώπων που ενώ απαιτούν πολύ λίγα από την ζωή-την ανθρώπινη ευτυχία,την θαλπωρή,την κατανόηση-στην πορεία διαπιστώνουν πόσο δύσκολο είναι να τα κατακτήσουν. "Μιά συναισθηματική περιπέτεια, μιά συνεχής ταλάντευση μεταξύ χαράς και απογοήτευσης, ελπίδας και φόβου, αγάπης και μίσους, εμπιστοσύνης και απογοήτευσης, αλήθειας και ψέματος βιώνουν οι 'Δύο σε Ένα Παγκάκι'..(Gelman)".Όταν νομίσει ο θεατής ότι έχει κατανοήσει τους 2 ήρωες, ο συγγραφέας τον εκλήσσει με μιά νέα πλευρά των χαρακτήρων αυτού του τόσο σπάνιου αλλά και φυσιολογικού ζευγαριού.
Το θεατρικό αυτό έργο έχει σημειώσει παγκόσμια επιτυχία. Χαρακτηρίζεται από την άρτια δομή του και τις συνεχείς εναλλαγές κωμικών,δραματικών και λυρικών στοιχείων. Μέχρι το τέλος κρατά σε αγωνία τον θεατή και τον εκπλήσσει με τις νέες τροπές μιάς ιστορίας που δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Σκηνοθεσία: Μπάρμπαρα Χόφμαν, Τίλ Στερτσενμπαχ
Μετάφραση & προσαρμογή: Κωνσταντίνος Εξαρχόπουλος / Λία Αβαρέτου / Μπάρμπαρα Χόφμαν
Copyright: SOPE
Βοηθοί: Ευαγγελία Βαλσαμά / Μαρία Παπακωνσταντίνου
Σκηνικά: Μίνα Κορδαλή
Κοστούμια: Αναστασία Τσοπάνογλου
Ήχος: Μηνάς Εμμανουήλ
Σχεδιασμός παγκακιού: Κώστας Ματθαίος, Κατασκευή: Γιώργος Καμίτσης
Κατασκευή Σκηνικών: Patmostimes-pixels
Ιδιαίτερες ευχαριστίες: ORDINO, BLUE STAR

ΔΙΑΝΟΜΗ:
Εκείνη: Λία Αβαρέτου
Εκείνος: Κωνσταντίνος Εξαρχόπουλος

Επισκέπτες του πάρκου: Μαρία-Σώζα Θεοδοσίου, Χριστοδούλη Σκεμπέ, Μίνα Κορδαλή, Μαρία Παπακωνσταντίνου

Φωνή: Σαράντης Γιαμαίος

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Σάββατο 2 & Σάββατο 9 Δεκεμβρίου στις 21:00
Κυριακή 10 Δεκεμβρίου στις 19:00

Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ

Διάρκεια παράστασης: 95 λεπτά


Πληροφορίες:
Τηλ: 6977929792
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.technipatmos.com

Leave a comment

Αφήστε το μήνυμα σας!

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ Α.Ο. ΑΜΕΑ

pao amea

ΜΟΥΣΙΚΑ ΝΕΑ

  • Με την ποιητική συλλογή «Βότσαλα Νοσταλγίας» ο Σωτήρης Θυμωδέας μας προσκαλεί να συνταξιδέψουμε στις αναμνήσεις, τις ιδέες και τα βιώματά
    Read More
  • Μετά από έξι χρόνια αναμονής, οι modern/groove metallers Rejection επανέρχονται αγριεμένοι και παθιασμένοι και μας χαρίζουν το ολοκαίνουριο "A New
    Read More
  • Disillusive Play: opening act για τους Symphony X στο Ισραήλ! – 2 Ιουλίου 2020 Μια ακόμα πολύ σημαντική συναυλιακή επιτυχία προστέθηκε
    Read More

dj party

Ο ΤΟΙΧΟΣ ΤΟΥ ELVIS ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ!!!

ELVIS WALL