Κυριακή, 29 Μάρτιος 2020

 

rockandrolllogo mikro
...is here to stay!

 since 2007

ΕΛΛΗ ΜΕΡΚΟΥΡΗ

1.    Η θεατρική ομάδα κωφών παρουσιάζει την έκτη παραγωγή της στο θέατρο θέατρο Σταθμός με το έργο του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ «η Μυθιστορία του κυρίου Μολιέρου». Παρουσιάστε μας ένα σύντομο βιογραφικό της ομάδας με τα έργα που έχετε παρουσιάσει μέχρι σήμερα.

Η Θεατρική Ομάδα Κωφών "Τρελά Χρώματα" δημιουργήθηκε το 2009 και αποτελείται από κωφά-βαρήκοα άτομα, ενώ παράλληλα στις παραγωγές συνεργάζονται και μόνιμοι συνεργάτες. Μέχρι τώρα, είχε την τιμή να συνεργαστεί με σημαντικούς πολιτιστικούς φορείς. Ενδεικτικά, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, την Αρχαία Ολυμπία, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ρούμελης, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (Κ.Θ.Β.Ε), τον Πολιτιστικό Όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς, την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος, την Ένωση Κωφών Ελλάδος κ.α. Για την επόμενη θεατρική περίοδο, ένα μέρος των χρημάτων του επόμενου project, το οποίο αφορά και πάλι στην ενασχόληση της ομάδας με το αρχαίο δράμα, θα επιχορηγηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού. Όσον αφορά τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες της ομάδας, ας αναφέρουμε ενδεικτικά τις παραστάσεις: "Από το Σκοτάδι στο Φως" - Οκτώ Αποσπάσματα Αρχαίων Ελληνικών Τραγωδιών (Αισχύλου, Σοφοκλή, Ευριπίδη), "Τα Παιδία Παίζει"- μια επιστολή-αφήγηση ενός ανώνυμου χρήστη του διαδικτύου, μεταφορές λογοτεχνικών έργων, παιδικές διαδραστικές-βιωματικές παραστάσεις, καθώς και διδασκαλία θεατρικού παιχνιδιού σε άτομα με αναπηρία κ.α.


2.    Είναι  εντυπωσιακό το βιογραφικό της ομάδας. Πως καταρτίζετε το ρεπερτόριο, με ποια κριτήρια;

Μέλημά μας είναι, μέσα από την συστηματική ενασχόλησή μας με την θεατρική δράση να αναδείξουμε νέους κώδικες στην υποκριτική έκφραση και την θεατρική φόρμα, αξιοποιώντας με ανανεωτική ματιά, την νοηματική γλώσσα παράλληλα με την φωνητική ερμηνεία, τις αρχές του αυτοσχεδιασμού και τις τεχνικές του σωματικού θεάτρου. Επομένως, η επιλογή του ρεπερτορίου βασίζεται κυρίως στο γεγονός ότι, επιδιώκουμε να ανακαλύψουμε και να διερευνήσουμε διάφορες πρακτικές σε ποικίλα είδη θεάτρου κάθε φορά. Έτσι, από το αρχαίο δράμα μεταπηδάμε στην θεατρική μεταφορά ενός λογοτεχνικού έργου και από το devised theater σε παιδική παράσταση. Βέβαια, η συνεχής μελέτη και έρευνα σχετικά με την πολιτιστική μας κληρονομιά που αφορά στο αρχαίο δράμα, είναι κάτι που συνεχίζει να μας απασχολεί πολύ.

8EATRIKH OMADA KWFWNTRELA XRWMATA

3.    Παρουσιάστε μας τους ήρωες του έργου «η Μυθιστορία του κυρίου Μολιέρου» και μιλήστε μας για την παράσταση.

"Η Μυθιστορία του κυρίου Μολιέρου" του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, έχει ως κεντρικό άξονα την πραγματική ζωή του συγγραφέα Ζαν-Μπατίστ Ποκλέν, που δεν είναι άλλος από τον γνωστό σε όλους μας Μολιέρο. Το βιβλίο αναδεικνύει σε τριακόσιες περίπου σελίδες την περίφημη γαλλική κουλτούρα και τα γεγονότα της ζωής του Γάλλου συγραφέα.. Στην παράστασή μας, δεν ήταν δυνατόν να συμπεριλάβουμε τα αναρίθμητα συμβάντα και όλους τους ήρωες, ωστόσο προσπαθούμε να μεταφέρουμε το γαλλικό τοπίο της εποχής, στο οποίο παρελαύνουν διάφοροι χαρακτήρες καλλιτεχνών, αυλικών ακόμα και βασιλιάδων! Στην παράσταση, ο ηθοποιός ερμηνεύει μέσα από έναν διαφορετικό υποκριτικό κώδικα, καθώς χρησιμοποιεί ένα επιπλέον "εργαλείο", την λειτουργία μιάς διαφορετικής, γλώσσας, οπτικής κυρίως, όπως είναι η γλώσσα της νοηματικής. Παράλληλα, η σκηνική απόδοση εμπλουτίζεται από στοιχεία που εμπεριέχουν: παντομίμα, χορό, σωματικό θέατρο, commedia dell’ arte και φυσικά πάντοτε την ννοηματική γλώσσα παράλληλα με την φωνητική ερμηνεία! Και αισθανόμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που αυτή την προσπάθεια την αγκάλιασαν σημαντικοί φορείς και τελεί υπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.

4.    Τη νοηματική γλώσσα μπορεί να την παρακολουθήσει ο καθένας? Ο θεατής πώς πρέπει να προετοιμαστεί για να δει καλύτερα την παράσταση?

Σκοπός της ομάδας είναι να μπορεί να "ενώσει" τους δυο κόσμους, των ακουόντων και των κωφών, μέσω της τέχνης του θεάτρου. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μονάχα, αν στην σκηνική μας αφήγηση και στην γλωσσική επικοινωνία που υφίσταται επάνω στη σκηνή, ενυπάρχουν και οι δυο γλώσσες ταυτόχρονα. Έτσι λοιπόν, ο κάθε θεατής μπορεί να απολαύσει από την δική του πλευρά το καλλιτεχνικό θέαμα, χωρίς να προβληματίζεται. Επιπλέον, οι ακούοντες θεατές θεωρώ ότι μπορούν να ανακαλύψουν και να εκτιμήσουν την ομορφία της νοηματικής γλώσσας. Και γιατί όχι να καταφέρουμε να τους εμπνεύσουμε σε τέτοιο σημείο, ώστε να αναζητήσουν και να την μάθουν...!

5.    Πόσο καιρό προετοιμάζεστε για το ανέβασμα της παράστασης?

Όπως ανέφερα ήδη, προσπαθούμε να ενώσουμε τους διαφορετικούς κόσμους, των ακουόντων και των κωφών. Και αυτό, επιθυμούμε να το πράξουμε μέωο της τέχνης και ειδικότερα του θεάτρου. Προκειμένου όμως να συμβεί αυτό επάνω στην σκηνή, οφείλουμε να επικοινωνούμε ταυτόχρονα με διαφορετικά γλωσσικά εργαλεία. Το αποτέλεσμα είναι να χρειαζόμαστε πολύ περισσότερο χρόνο για την προετοιμασία μιας παράστασης, καθώς παράλληλα με τις πρόβες, πρέπει να αποδόσουμε και τα κείμενα στην νοηματική. Επιπλέον, όταν οριστικοποιηθούν οι ανάλογες επιλογές, πρέπει να "συμβαδίσουν" μαζί με την ομιλία και μάλιστα την φωνητική ερμηνεία του ηθοποιού. Όταν δε, έχουμε να κάνουμε με κλασικά κείμενα της αρχαίας τραγωδίας, αντιλαμβάνεστε τον βαθμό δυσκολίας που συναντάμε.

6.    Οι άνθρωποι που συμμετέχουν αν και δεν είναι απόφοιτοι δραματικών σχολών, βάζουν ψυχή και δύναμη για να μπορέσουν να μας παρουσιάσουν το έργο. Μεταφέρετε μας λίγο την ατμόσφαιρα της πρόβας.
Τα μέλη της ομάδας είναι κατά βάση απόφοιτοι πανεπιστημιακών σχολών και μάλιστα κάποιοι καλλιτεχνικών σχολών, συναφή με το αντικείμενο. Δυστυχώς, η άρση του νόμου περί αρτιμέλειας των δραματικών σχολών, πραγματοποιήθηκε φέτος, εν έτη 2017! Παρ’ όλα αυτά, θεωρώ ότι ένας άνθρωπος όταν έχει θέληση, πίστη και υπομονή μπορεί πολλά να επιτύχει. Έτσι, με την επταετή ενασχόληση της ομάδας με τις θεατρικές πρακτικές και την μελέτη κειμένων, την πραγματοποίηση ερευνών, την συμμετοχή σεμιναρίων και πάνω από όλα την συνεχής και αδιάκοπη καλλιτεχνική μας πορεία με παραστάσεις, θα μπορούσα να πω ότι σχεδόν καλύφθηκε το κενό, μα ο ηθοποιός μένει πάντοτε μαθητής, όπως έλεγε και ένας δάσκαλός μου!

Στην Ομάδα συμμετέχουν οι: Όλγα Δαλέκου (ηθοποιός-δασκάλα θεατρικής έκφρασης), Σοφία Ζάγκα (ηθοποιός-εικαστικός), Κώστας Ρίκκου (ηθοποιός-σύμβουλος πληροφορικής), Μαρία Ρίκκου (ηθοποιός-μαθηματικός), Μαρία Στεφανή (ηθοποιός-γραφίστρια) και η Έλλη Μερκούρη (ηθοποιός-θεατρολόγος), παράλληλα στις παραγωγές συνεργάζονται και μόνιμοι συνεργάτες: Μυρτώ Γκανούρη (διερμηνέας ΕΝΓ), Γεωργία Μπούρδα (Σκηνογράφος-Ενδυματολόγος), Ελίζα Αλεξανδροπούλου (Φωτίστρια), Χριστίνα Σιμιτζή (ηθοποιός-μουσικός), Ιωσήφ Ιωσηφίδης (ηθοποιός), Ελεάννα Γεροντοπούλου (μουσικός).

 

Θέατρο Σταθμός
Βίκτωρος Ουγκώ 55, Μεταξουργείο
 Τηλέφωνα Κρατήσεων: 211 40 36 322 & 6970518549 (ΜΟΝΟ SMS)

Θεατρική Ομάδα Κωφών "Τρελά Χρώματα"
 «Η μυθιστορία του κυρίου Μολιέρου»
του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ

8EATRIKH OMADA KWFWN


15-16-17, 22-23-24 Δεκεμβρίου 2017
&
12-13-14 Ιανουαρίου 2018

Παρασκευή & Σάββατο στις 23:00 & Κυριακή στις 21:00


H Θεατρική ομάδα Κωφών δημιουργήθηκε το 2009 και αποτελείται από κωφά-βαρήκοα άτομα. Μέσα από μια επταετή συστηματική ενασχόληση με την θεατρική δράση,  σκοπός της ομάδας είναι να αναδείξει νέους κώδικες στην υποκριτική έκφραση και την θεατρική φόρμα, αξιοποιώντας με ανανεωτική ματιά, την νοηματική γλώσσα παράλληλα με την φωνητική ερμηνεία, τις αρχές του αυτοσχεδιασμού και τις τεχνικές του σωματικού θεάτρου.
Μέχρι τώρα η Ομάδα είχε την τιμή να συνεργαστεί με σημαντικούς πολιτιστικούς φορείς. Ενδεικτικά, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, την Αρχαία Ολυμπία, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ρούμελης, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (Κ.Θ.Β.Ε), το Πολιτιστικό Όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς, την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος, την Ένωση Κωφών Ελλάδος κ.α. Για την επόμενη θεατρική περίοδο, ένα μέρος των χρημάτων του επόμενου project που αφορά και πάλι στο αρχαίο δράμα, θα επιχορηγηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού.

«Η Μυθιστορία του κυρίου Μολιέρου» του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ είναι η έκτη παραγωγή της ομάδας και θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Σταθμός στις 15-16-17, 22-23-24 Δεκεμβρίου 2017 και 12-13-14 Ιανουαρίου 2018 κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 23:00 και Κυριακή στις 21:00.

Ο Μπουλγκάκοφ με φόντο το γαλλικό τοπίο στο μυθιστόρημά του, αφήνει να ξεπηδήσουν οι χαρακτήρες, μέσα από μια εποχή, όπου η γαλλική κουλτούρα βρισκόταν στο απώγειό της. Έτσι, με κεντρικό άξονα την πραγματική ζωή του συγγραφέα Ζαν-Μπατίστ Ποκλέν –γνωστού ως Μολιέρος-, παρελαύνουν διάφοροι χαρακτήρες καλλιτεχνών, αυλικών μέχρι και βασιλιάδων!  
Σ’ αυτή την παράσταση, ο ηθοποιός ερμηνεύει μέσα από έναν διαφορετικό υποκριτικό κώδικα, με επιπρόσθετο "προσόν" την γλωσσική λειτουργία μιάς διαφορετικής, οπτικής γλώσσας -όπως είναι η γλώσσα της νοηματικής- και με στοιχεία που εμπεριέχουν παντομίμα, χορό, σωματικό θέατρο, commedia dell’ arte και νοηματική γλώσσα παράλληλα με φωνητική ερμηνεία! Μια παράσταση που είναι πραγματικά προσβάσιμη σε όλους!


*Υπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών,
Λόγου και Επιστημών Ελλάδος


*Με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος
 

Ταυτότητα παράστασης:
Συγγραφέας: Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ
Μετάφραση: Ειρήνη Λεβίδη
Διασκευή-Σκηνοθεσία: Έλλη Μερκούρη
Σκηνικό - Κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα
Απόδοση κειμένων στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα :  Όλγα Δαλέκου
Επιμέλεια κειμένων στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα : Μυρτώ Γκανούρη
Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Βοηθός φωτιστή: Τζάνος Μάζης
Ηχοληψία & Επεξεργασία ήχου: Σταύρος Τσουμάνης
Eικαστική Σύνθεση Αφίσσας: Σοφία Ζάγκα
Γραφιστικά : Μαρία Στεφανή
Φωτογραφίες: Κάσσυ Χρυσάκη – Γαρυφαλλιά Σπύρου


Ερμηνεύουν (κατά αλφαβητική σειρά):
Όλγα Δαλέκου, Σοφία Ζάγκα, Έλλη Μερκούρη, Κώστας Ρίκκου, Μαρία Ρίκκου
Συμμετέχουν με φωνητική ερμηνεία: Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Χριστίνα Σιμιτζή


Trailer παράστασης:

    https://www.youtube.com/watch?v=INDhmVczydw&feature=youtu.be
Μοντάζ: Μαρία Ρίκκου
Πλάνα (από Bob Theatre Festival): Αποστόλης Κουτσιανικούλης

   https://www.youtube.com/watch?v=bYZB0d48cL8&feature=youtu.be
Μοντάζ: Μαρία Ρίκκου


Προβλεπόμενη διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 30 λεπτά

Μέρες και ώρες παραστάσεων:
15-16-17, 22-23-24 Δεκεμβρίου 2017 & 12-13-14 Ιανουαρίου 2018
Παρασκευή & Σάββατο 23:00 & Κυριακή 21:00

Τιμές Εισιτηρίων: 12 ευρώ (γενική είσοδος), 10 ευρώ (Ειδική Τιμή ΑΜΕΑ, μειωμένο), 5 ευρώ (Ατέλειες, Άνεργοι)

Θέατρο Σταθμός
Βίκτωρος Ουγκώ 55, Μεταξουργείο
Τηλέφωνα Κρατήσεων: 211 40 36 322 & 6970518549 (ΜΟΝΟ SMS)

Ακολουθήστε την Θεατρική Ομάδα Κωφών "Τρελά Χρώματα":
Facebook (σελίδα) : https://www.facebook.com/TheatricalGroupofDeafCrazyColors
Facebook (γκρουπ): https://www.facebook.com/groups/171594649596850

Leave a comment

Αφήστε το μήνυμα σας!

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ Α.Ο. ΑΜΕΑ

pao amea

ΜΟΥΣΙΚΑ ΝΕΑ

  • Με την ποιητική συλλογή «Βότσαλα Νοσταλγίας» ο Σωτήρης Θυμωδέας μας προσκαλεί να συνταξιδέψουμε στις αναμνήσεις, τις ιδέες και τα βιώματά
    Read More
  • Μετά από έξι χρόνια αναμονής, οι modern/groove metallers Rejection επανέρχονται αγριεμένοι και παθιασμένοι και μας χαρίζουν το ολοκαίνουριο "A New
    Read More
  • Disillusive Play: opening act για τους Symphony X στο Ισραήλ! – 2 Ιουλίου 2020 Μια ακόμα πολύ σημαντική συναυλιακή επιτυχία προστέθηκε
    Read More

dj party

Ο ΤΟΙΧΟΣ ΤΟΥ ELVIS ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ!!!

ELVIS WALL