Κυριακή, 29 Μάρτιος 2020

 

rockandrolllogo mikro
...is here to stay!

 since 2007

ΑΝΘΗ ΓΟΥΡΟΥΝΤΗ

1)    Είστε η δημιουργός του φωνητικού συνόλου Libro Coro στον Πειραιά. Πώς αποφασίσατε να δημιουργήστε μία τόσο πολυπληθή χορωδία και ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε στη δημιουργία του;

Η ανθρώπινη φωνή είναι το συγκλονιστικότερο μουσικό υλικό που μπορεί να έχει στη διάθεσή του ένας μουσικός. Ένα «φωνητικό σύνολο»  είναι ακόμα πιο συναρπαστικό μουσικό εργαλείο μια και πέρα από την πλαστικότητα και τον ηχητικό του όγκο υπάρχει μια ενδιαφέρουσα ηχοχρωματική συνθήκη: η χροιά του.

Αν και η βασική μου μουσική ειδικότητα είναι πιανίστας η ανθρώπινη σπουδή φωνή πάντα με απασχολούσε. Σπουδάζοντας παράλληλα και κλασσικό τραγούδι με τη Σόνια Καραμανιάν στα πρώτα  μου μουσικά βήματα, γοητεύτηκα από τις εκφραστικές  και ερμηνευτικές ευκαιρίες που μας προσφέρονταν μέσα από τα κομψά σύνολα τα οποία  οργάνωνε.

Έτσι προσδοκούσα να έρθει η στιγμή  όπου με μία δική μου ομάδα θα απέδιδα με φρέσκο τρόπο και με συγκεκριμένο αισθητικό και ιδεολογικό –ας μου επιτραπεί ο όρος-πλαίσιο  μουσικές.
Έτσι εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια  υπάρχει το Πειραϊκό φωνητικό  Σύνολο Libro Coro, το οποίο δεν είναι μία ακόμα- πιθανόν καλή- χορωδία, αλλά ένα  Φωνητικό Σύνολο για τη μουσική και τις παραστατικές τέχνες με έντονο τοπικό στοιχείο όχι μόνο στην καταγωγή των μελών του η τη γεωγραφική παρουσίαση των δράσεών του, αλλά και συγκεκριμένο πλαίσιο για τις μουσικές και του τρόπου  με τις οποίες αυτές παρουσιάζονται.

Αυτό ίσως ήταν και η μεγαλύτερη δυσκολία  που υπήρξε και θα υπάρχει για εμένα και την ομάδα μου.  Το ρεπερτόριο, η συγκρότηση μιας παράστασης –συναυλίας ή και εμβόλιμης μουσικής παρουσίας σε ένα γεγονός (event) για εμάς έχει αρχή μέση και τέλος, βαθειά σκέψη και πολύ μεγάλη προετοιμασία.. Δεν πάμε από δω και από κει τραγουδώντας φιλάρεσκα ωραία τραγούδια ασύνδετα  μεταξύ τους θεματικά ή αισθητικά μόνο και μόνο για ενδυναμώσουμε το εγώ μας και να δημιουργήσουμε ένα ευχάριστο χαλαρό ηχητικό περιβάλλον . Εμείς τραγουδάμε με το « αχ» μας, γνωρίζουμε καλά από πού έρχονται και που θα παν οι μουσικές μας, και περιμένουμε ο κόσμος που μας ακούει να μας επιστρέψει τον ήχο μας .    
Και κάπου εδώ θα πρέπει να κάνω μια αναφορά στους συνεργάτες που βοηθούν την ομάδα και μαζί «κατατροπώνουμε» κάθε εμπόδιο: την κ. Παπαχειμώνα Κλεοπάτρα καθηγήτρια  μονωδίας, την κ. Μέντη Σταυρούλα καθηγήτρια Βιολιού, τον Θεωρητικό  καθηγητή μουσικής κ. Γκαρτζόπουλο Μιχάλη, την Μουσικοπαιδαγωγό κ. Κωστήρη Αγάθη και τον έφορο του Libro Coro εκπαιδευτικό Πρωτοβάθμιας εκπ. Κ. Γιάννη Ρόμπα.             

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 
2)    Απ’ ότι είδαμε τα μέλη της χορωδίας είναι άνδρες, γυναίκες απ’ όλο το ηλικιακό φάσμα. Από μικρά παιδιά μέχρι μεγάλης ηλικίας ανθρώπους. Κάτι πολύ μοναδικό που δεν το συναντάμε σε άλλες χορωδίες. Μιλήστε για αυτήν σας την απόφαση ώστε το Libro Coro να γίνει μία χορωδία όλων των ηλικιών.

Πάντα με ενδιέφερε ο ήχος μιας παρέας ανθρώπων που τραγουδάν σε ένα κοινωνικό γεγονός, στη  ταβέρνα, στη χαρά, στο παιχνίδι κλπ. Αυτός ό ήχος με ενδιέφερε να μπει στο αμόνι και να σφυριλατηθεί τεχνικά και αισθητικά. Αυτός είναι ο ήχος του Libro Coro! Δεν είναι μόνο η ηχητική περιοχή που καλύπτει η φωνή του κάθε ή της κάθε χορωδού είναι και η ηλικιακής της κατάσταση που πλουτίζει τη χρωματική παλέτα του συνόλου. Φανταστείτε 4 παιδάκια να τραγουδάν  το «Φεγγαράκι μου λαμπρό», στη συνέχεια και στην ίδια τονική περιοχή  4 κοπέλες 16 χρονών, και έπειτα μια τετράδα γυναικών στα 50. Βάλτε και τους 12 μαζί να συγκροτήσουν μία ομάδα και να επαναλάβουν το ίδιο τραγούδι.
Νομίζω ότι εύκολα κάποιος καταλαβαίνει τι εννοώ. Ο ήχος μας αποτελεί ένα κοινωνικό αποτύπωμα ενισχυμένο από την ιδιαίτερη ψυχοσύνθεση και κουλτούρα κάθε χορωδού μας.
Καταθέτουμε ουσιαστικά ένα ιδιαίτερο ηχητικό αποτέλεσμα αλλά και μία διαγενεολογική αντίληψη συνεργασίας.

264717 457765697579080 1261029119 n


3)    Η οικονομική κρίση  έχει δυσκολέψει στο έργο σας? Η πολιτεία μετέχει και εάν ναι με ποιο τρόπο στην προσπάθεια σας?

Η οικονομική κρίση είναι μια πραγματικότητα και μας αφορά και σαν επιμέρους μονάδες αλλά και σαν σύνολο. Εμείς όμως είμαστε απέναντι στην κρίση. Ούτε το κέφι μας χαλά ούτε και  τη διάθεση. Το Libro Coro είναι μια ομάδα τέχνης Λαϊκής Βάσης. Η εκπαίδευση σε αυτήν είναι δωρεάν.
Η αλληλεγγύη και το ομαδικό πνεύμα συνεργασίας χαρακτηρίζει απόλυτα τα μέλη της. Ο επιμερισμός καθηκόντων την κάνει ιδιαίτερα αποτελεσματική και εύστοχη στην υλοποίηση των υποχρεώσεων της. Με προνοητικότητα και προοικονομία δε , έχει καταστεί σχεδόν αυτάρκης ως ομάδα υλικοτεχνικά, με αποτέλεσμα να έχει κερδίσει μια αξιοζήλευτη στις μέρες μας αυτονομία.

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά από τη αρχή της επαναλειτουργίας του έχει φιλοξενήσει , ενθαρρύνει και υιοθετήσει  τη δουλειά μας, και οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ τόσο στον πρώτο διευθυντή του τον κ. Τάκη Τζαμαργιά όσο και στον νυν κ Νίκο Διαμαντή ο οποίος μας εμπιστεύθηκε και μας εντάσσοντάς μας στο Φεστιβάλ  Αθηνών μέσα από τις σημαντικότατες δράσεις του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά «Άνοιγμα στην Πόλη-Γεφυρώνοντας τις Διαφορετικότητες»

Τώρα με το γενικότερο όρο «Πολιτεία» δεν μπορώ να σας απαντήσω.  Θεωρώ ότι οι παρεμβάσεις εκ μέρους της πολιτείας δεν πρέπει να γίνονται αποσπασματικά και επιμέρους. Το ίδιο ανακουφιστική για την παραγωγή τέχνης θα ήταν η καθολική κατάργηση π.χ. του ΕΝΦΙΑ ,όσο και το να παίρναμε εμείς μια επιμέρους επιχορήγηση για τη δουλειά μας. Κάπως έτσι αντιλαμβανόμαστε εμείς τα πράγματα. Δεν είμαστε υπεράνω, αλλά δεν μπορούμε να βλέπουμε τα πράγματα αποσπασματικά.
Για παράδειγμα: μας έχει γίνει επίσημη πρόσκληση να συμμετέχουμε στον εορτασμό των εκατονταετηρίδας του Συντάγματος τους από το Υπουργείο Πολιτισμού της Πολιτείας του Μεξικό, ναι εκεί θα θέλαμε τη στήριξη της πολιτείας για να ανταποκριθούμε και εφόσον υπάρχουν δομές όπως Υπουργείο Πολιτισμού και Υπουργείο Εξωτερικών ναι θα ήταν άδικο να μην τα καταφέρουμε.
Όλα τα άλλα τα αντιμετωπίζουμε ενταγμένα σε ένα γενικότερο κάδρο .
Η ποιότητα ζωής στο προσωπικό επίπεδο κάθε πολίτη αυτόματα αναβαθμίζει και την ποιότητα της παραγόμενης τέχνης.

4)    Κώστας Νούρος: Ξένος δύο φορές, μια παράσταση που έγινε σε συνεργασία του Φεστιβάλ Αθηνών και του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά και γνώρισε μεγάλη καλλιτεχνική αλλά και εμπορική επιτυχία καθώς ήταν συνεχώς sold out τον Ιούνιο και τώρα επαναλαμβάνεται στον Πειραιά.. Μιλήστε μας για αυτό το εγχείρημα.

Η παράσταση αυτή ενταγμένη στα πλαίσια της δράσης «Άνοιγμα στην Πόλη – Γεφυρώνοντας τις διαφορετικότητες» του Φεστιβάλ Αθηνών και του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά υπήρξε όντως μία έκπληξη. Μια μουσική βιογραφία του σμυρνιού τραγουδιστή και φημισμένου αμανετζή Κώστα Νούρου στη φόρμα μιας όπερας λαϊκής . Φρέσκια ιδέα, με μουσικές προσεγμένες και σπάνια ακούσματα εποχής , με νέα τραγούδια δικά μου και ένα του Χάρη Βλαστάκη και με το εμβληματικό «Πέραμα» του Γιάννη Μαρκόπουλου σε ποίηση Γ.Χρονά συγκλονιστικά παρόν στην παράσταση. Κι όλα αυτά σε ταβέρνες σε χώρους του Πειραιά που αναπνέουν ακόμα εκείνες τις εποχές…Ο κόσμος τρώει, πίνει ,παρακολουθεί ,αλλά μετέχει και της δράσεως!

5)    Παρουσιάστε μας τους ανθρώπους, συντελεστές και ηθοποιούς που έχουν συμβάλει στην επιτυχία του Κώστα Νούρου. Θα υπάρχει και συνέχεια?


Κατ’ αρχήν θα σας καταθέσω την ταυτότητα της παράστασης:

Κείμενα-Μουσική Δραματουργία: Ανθή Γουρουντή -Χρύσα Καψούλη- Τσιμάρας Τζανάτος
Σκηνοθεσία: Χρύσα Καψούλη
Μουσική- Ενορχήστρωση -Τραγούδια: Χάρης Βλαστάκης-Ανθή Γουρουντή
Ερμηνευτές: Τσιμάρας Τζανάτος, Μικαέλα Δανά, Νικόλαος Χαλδαιάκης
και το Πειραϊκό Φωνητικό Σύνολο Libro Coro
Συνεργάζονται: Η σοπράνο Χριστίνα Ασημακοπούλου και ο ηθοποιός Λευτέρης Παπακώστας
Συμμετέχει: Η Δήμητρα Μακρυγιάννη

Μουσικοί:
Βιολί – Σταυρούλα Μέντη
Μαντολίνο – Τζουράς Τάσος Δερέσκος
Κιθάρα – Τραγούδι Ευφροσύνη Γιαννή
Κόντρα μπάσο – Νίκος Τσαχτσίρης
Πιάνο – Ανθή Γουρουντή
Βοηθός Σκηνοθέτη: Λευτέρης Παπακώστας
Β΄ βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Παρισσινού
Φωνητική προετοιμασία: Κλεοπάτρα Παπαχειμώνα
Σκηνική αντιμετώπιση-Επιμέλεια κοστουμιών: Σπύρος Γκέκας
Εικαστική επιμέλεια-Γραφιστικά: Σταύρος Παπαγιάννης -Stage Design Office
Φροντιστήριο: Φραγκίσκος Δακτυλίδης
Στo Libro coro συμμετέχουν:
Αλεξανδράκης Στέλιος
Αμπραχαμιάν Μαρία
Αντωνέλος Γιώργος
Αργύρη Πηνελόπη
Αριστείδη Τίνα
Αρμενάκη Αναστασία
Γαλανοπούλου Βάσια
Γιαννίτσιου Παπαευαγγέλου Σοφία
Γκαρτζόπουλος Μιχάλης
Δακουτρού Ελένη
Δήμου Αλέξανδρος
Καισαρίνης Σταύρος
Καλτσής Στέφανος
Καραγιάννης Στράτος
Κάσση Αθηνά
Κολοσιώνης Δημήτρης
Κουκουράκης Ιωσήφ
Κωστήρη Αγάθη
Λουδάρου Σοφία
Μαίλη Μένια
Μανταλόβα Αθηνά
Μαραθέφτη Αναστασία
Μαυρομάτη Πηνελόπη Σοφία
Μπαρμπαγιάννη Ελένη
Ξαγοράρης Λεωνίδας
 Ορφάνη Σουζάννα
Πανάγου Βίλυ
Ράπτης Χρήστος
Ρόμπα Αστέρια
Ρόμπας Γιάννης
Ρούσσου Αλεξία
Σαμοϊλης Σταμάτης
Σκαβάρα Βάσω
Σκούτας Πάνος
Στάφα Κριστιάννα
Στρίκου Ευαγγελίνα
Τζίτζη Ελεάνα
Τζίτζη Μαργιάννα
Τσουμπρής Διονύσης
Χυτήρη Σταυρούλα

Αυτό όμως ,η απλή παράθεση ονομάτων, είναι πολύ λίγη και σε καμία περίπτωση δεν αντικατοπτρίζει τη σημαντικότητα κάθε μέλους-ζωντανού κυττάρου  και της συμβολής του στην ομάδα και βέβαια στην παράσταση….

Όσο για τη συνέχεια μετά τις παραστάσεις μας στα νησιά του Αργοσαρωνικού και τις παραστάσεις μας στις Ταβέρνες του Πειραιά μάλλον ο «Κώστας Νούρος- Ξένος Δυό φορές» θα… ακούγεται για καιρό!

Leave a comment

Αφήστε το μήνυμα σας!

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ Α.Ο. ΑΜΕΑ

pao amea

ΜΟΥΣΙΚΑ ΝΕΑ

  • Με την ποιητική συλλογή «Βότσαλα Νοσταλγίας» ο Σωτήρης Θυμωδέας μας προσκαλεί να συνταξιδέψουμε στις αναμνήσεις, τις ιδέες και τα βιώματά
    Read More
  • Μετά από έξι χρόνια αναμονής, οι modern/groove metallers Rejection επανέρχονται αγριεμένοι και παθιασμένοι και μας χαρίζουν το ολοκαίνουριο "A New
    Read More
  • Disillusive Play: opening act για τους Symphony X στο Ισραήλ! – 2 Ιουλίου 2020 Μια ακόμα πολύ σημαντική συναυλιακή επιτυχία προστέθηκε
    Read More

dj party

Ο ΤΟΙΧΟΣ ΤΟΥ ELVIS ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ!!!

ELVIS WALL