Δευτέρα, 19 Αύγουστος 2019

01 costas tzanidakis dj

Α.ΚΑΝΤΑ - Κ.ΜΑΚΡΙΔΑΚΗΣ

Στις ερωτήσεις απαντάνε οι Κωνσταντίνος Μακριδάκης και Ανθή Κάντα

1.Τι ήταν αυτό που σας έκανε να ασχοληθείτε με αυτό το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη;

Α.Κ. Μου κέντρισε το ενδιαφέρον η δύναμη και η δυναμική  του έργου. Δεν είναι τυχαίο πως είναι το πιο πολυπαιγμένο έργο της συγγραφέως, διεθνώς. Μέσα σε 60 λεπτά καταλαβαίνεις όλο τον κόσμο που έχει δημιουργήσει η Λούλα Αναγνωστάκη. Είναι από τα έργα που ο θεατής θέλει και μπορεί να ταυτιστεί με τους ήρωες.
 
Κ.Μ Το έργο έχει μία απίστευτη δύναμη, ακόμα και οι παύσεις σ’ αυτό το έργο έχουν μεγάλη σημασία και ιδιαίτερο νόημα. Μέσα σε λίγα μόνο λεπτά μπορείς να καταλάβεις δύο ανθρώπινες ζωές- δύο ζωές ταλαιπωρημένες, ανήσυχες και φοβισμένες. Οι ήρωες ( Ζωή- Άρης)  έχουν κάτι από όλους εμάς. Μπορείς να ταυτιστείς και με τους δύο. Το έργο αυτό είναι μεγάλη πρόκληση. Έχει μια αλήθεια που μιλάει σε όλους μας και μια ευαισθησία που είναι αδύνατο να μην σε αγγίξει.

2.Πιστεύετε ότι η οικονομική κρίση που περνάμε θα αναδείξει καινούργιους  συγγραφείς στην Ελλάδα; Εσείς σαν νέα παιδιά πώς βιώνετε την σημερινή κατάσταση;

Α.Κ. Λόγω του ότι  ξεκινάω την καλλιτεχνική μου πορεία  βιώνοντας, όπως όλοι μας,  την τρομακτική αυτή κρίση που ταλανίζει την κοινωνία μας,  έχω θέσει ως στόχο να είμαστε όσο πιο καλοί γίνεται αλλά και να μεταφέρουμε στο θέατρο καινούργιες ιδέες από ανθρώπους σαν και μας, της ηλικίας μας, με τα προβλήματα και τα αδιέξοδά μας, τις ελπίδες και τον αγώνα μας. Πιστεύω πως υπάρχουν ήδη και θα διακριθούν νέοι συγγραφείς, ναι, το πιστεύω.

Κ.Μ Νομίζω πως βρισκόμαστε ακριβώς στην στιγμή που θέλουμε καινούργια πράγματα στο θέατρο. Νέες ιδέες. Αλλά πάντα με γνώμονα το κλασσικό. Οι νέοι άνθρωποι έχουν την ανάγκη να εκφραστούν και η εποχή αυτή μας επιτρέπει να δούμε το ανθρώπινο στοιχείο και την ανθρώπινη δύναμη πιο καθαρά. Η εποχή αλλάζει και οι άνθρωποι αλλάζουν. Δημιουργούνται νέες σχέσεις, νέες συγκρούσεις, νέα θέματα. Αυτά ζυμώνονται μέσα στον καθένα και δημιουργεί αναλόγως.

image
 
3.Ας επιστρέψουμε στην Παρέλαση. Υποδύεστε δύο αδέλφια που προσπαθούν να έρθουν πιο κοντά, να επικοινωνήσουν ουσιαστικά. Αναπτύξτε μας λίγο το ρόλο σας…

Α.Κ. Υποδύομαι την Ζωή, η οποία είναι η μεγαλύτερη αδερφή του  Άρη. Η μόνη της επαφή με την έξω κόσμο είναι ένα «παράθυρο», απ’ όπου περιμένει με αγωνία να την έναρξη μιας Παρέλασης.  Η ιδέα της παρέλασης που θα πραγματοποιηθεί έξω από το σπίτι της, είναι  η μοναδική διέξοδος της Ζωής από την ασφυκτική και πνιγηρή αίσθηση αποκλεισμού που καθορίζει την ζωή και την καθημερινότητά της. Είναι ένας άνθρωπος που προσπαθεί να υπάρξει, να ζήσει, γι αυτό και το όνομά της Ζωή, κι ο αδελφός της ο Άρης, της ανοίγει και της κλείνει τον δρόμο..

Κ.Μ. Υποδύομαι τον Άρη ( όνομα που παραπέμπει στον θεό του πολέμου) . Ο Άρης βρίσκεται κλεισμένος με την αδερφή του σε ένα μικρό δωμάτιο- άγνωστο πόσο και άγνωστο για πόσο. Η μόνη του διέξοδος είναι ένα  μικρό παραθυράκι μέσα από το οποίο βλέπει να ετοιμάζεται μια εθνική γιορτή.  Ανυπόμονος, ενθουσιασμένος και γοητευμένος από το εξωτερικό γεγονός αρχίζει να μας περιγράφει τα όνειρα του και τις φιλοδοξίες του. Όνειρα πολύ απλά αλλά για κάποιον που βρίσκεται κλεισμένος φαντάζουν μεγάλα. Ξετυλίγεται έτσι σιγά- σιγά ένας χαρακτήρας γεμάτος απογοήτευση και φόβο. Φόβο για το άγνωστο, για τον έξω κόσμο.


4. Πιστεύετε ότι αυτά τα θέματα που θίγει το έργο την εποχή που γράφτηκε αφορούν και το σήμερα; Τα θέματα παραμένουν τα ίδια;

Α.Κ. Είναι, ναι, διότι αναφέρεται στο άγνωστο, το διαφορετικό αλλά και στον φόβο που υπάρχει για το  έξω. Στον φόβο γι’ αυτό που δεν ελέγχουμε, που μας ξεπερνά και μας κάνει υποχείριό του. Αυτά είναι πιστεύω παντοτινά θέματα. Αναφέρεται  στην ανάγκη για ατομική και συλλογική ελευθερία, γιατί το έργο, όπως ξέρετε,  έχει πολλές αναγνώσεις, πολλά στρώματα. Στην ανάγκη επίσης που έχουμε να επικοινωνούμε μεταξύ μας.

Κ.Μ. Κάθε έργο που έχει ανθρώπινα θέματα, είναι πάντα επίκαιρο. Το έργο αυτό περιγράφει την εποχή μας. Τον φόβο που έχουμε για το έξω, για το διαφορετικό. Τον φόβο που έχουμε για να μιλήσουμε όχι μόνο ο ένας στον άλλο αλλά και για να πάρουμε μία θέση στο κοινωνικό σύνολο.

anthi ohoto

 
5.Γράψτε μας μία ατάκα από τον ρόλο σας που σας αντιπροσωπεύει περισσότερο.

Α.Κ. «Άρη, άνοιξε το παράθυρο, κάνε κάτι!». Επειδή όλο το έργο διέπεται εμμέσως από το πολιτικό στοιχείο, αυτή η φράση  είναι στην ουσία το ‘’καμπανάκι’’ που χτυπάει η Λούλα Αναγνωστάκη στον ανυποψίαστο θεατή, με στόχο να τον αφυπνίσει. Αλλά και να αφυπνίσει όσους νομίζουν ότι δεν χρειάζονται αφύπνιση, κατά την γνώμη μου.
     Τέλος, θα μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω την σχολή σεμιναρίων "Ανοιχτή Τέχνη" ,που διευθύνει ο Αλέξανδρος Ασωνίτης, για την εμπιστοσύνη που μας έδειξε και ανέλαβε την παραγωγή  της παράστασης. Στα σεμινάρια της "Ανοιχτής Τέχνης", όπου παρακολούθησα θεατρική παιδεία με τον Κώστα Γεωργουσόπουλο, γνώρισα εξ άλλου και τον σκηνοθέτη μας Νίκο Δημητρόπουλο, που παρακολουθούσε το σεμινάριο συγγραφικής θεατρικού έργου με τον Βασίλη Κατσικονούρη.

Κ.Μ. «Κι όμως δεν έχουμε παρά ο ένας τον άλλον». Μια φράση τόσο απλή και ουσιαστική. Αυτό που χρειαζόμαστε πραγματικά είναι η ανθρώπινη επαφή, η ανθρώπινη σχέση. Σε μια εποχή που τα πάντα γύρω μας, μας τρομάζουν, έχουμε όσο ποτέ την ανάγκη για ανθρώπινη επικοινωνία, την ανάγκη να πιάσουμε το χέρι του διπλανού μας και να προχωρήσουμε μαζί.

ΜΟΥΣΙΚΑ ΝΕΑ

  • Το Σάββατο 17 Αυγούστου η εφημερίδα ''ΤΟ ΚΑΡΦΙ'' δημοσιεύει ένα ξεχωριστό αφιέρωμα του Κώστα Τζανιδάκη, με αφορμή τη συμπλήρωση 42
    Read More
  • Στις 16 Αυγούστου συμπληρώνονται 40 χρόνια από τότε που ο  ‘’βασιλιάς’’ εγκατέλειψε τον μάταιο τούτο κόσμο. Σε αυτό το μικρό
    Read More
  • ''Rock' n' Roll is here to stay'' on Speedwayradio every Monday from 15 September 19.00-20.00 (Greece), 17.00- 18.00 {UK), 18.00
    Read More

dj party

Ο ΤΟΙΧΟΣ ΤΟΥ ELVIS ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ!!!

ELVIS WALL