''Rock 'n roll is here to stay, It will never die It was meant to be that way, Though I don't know why I don't care what people say, Rock 'n roll is here to stay'' - Danny & the Juniors

Τρίτη, 21 Αύγουστος 2018

crowd copy

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΔΕΚΟΥΛΑΚΟΥ


«ΧΡΩΜΟΓΡΑΦΙΑ ΙΙΙ» - ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΔΕΚΟΥΛΑΚΟΥ, “THE IMAGE GALLERY”, 2017.

1.  Μιλήστε μας για την καινούργια σας δουλειά «Χρωμογραφία ΙΙΙ» που πρόκειται να εκθέσετε στην Αίθουσα τέχνης «The image Gallery» από την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου.
Για άλλη μια φορά στη δουλειά μου σκόπευα να χρησιμοποιήσω το φωτογραφικό μέσο για τη δημιουργία εικόνων. Το θέμα της νεκρής φύσης το ερεύνησα διεξοδικά τα τελευταία χρόνια. Με απασχολούσε η ματιά φωτογράφων, οι οποίοι είχαν επεκταθεί σε απεικονίσεις και πειραματισμούς που έδιναν την αίσθηση μιας «ζωγραφικής» και όχι αποκλειστικά «φωτογραφικής αποτύπωσης». Η ανάγκη μου αυτή, οδήγησε σε φωτογραφική έρευνα η οποία κράτησε σχεδόν 2 χρόνια και ολοκλήρωση του έργου, σχεδόν άλλα 2 έπειτα. Μ’ αυτές τις φωτογραφικές σειρές της Χρωμογραφίας, επεδίωξα να εισάγω μια νέα φωτογραφία που θα αποτελούσε μια φωτογραφική πρόταση με ζωγραφικά πλαστικά στοιχεία.

Από τους φωτογραφικούς πειραματισμούς μου, δημιουργήθηκαν δύο μέρη-τμήματα δουλειάς, με το ίδιο πάντα θέμα της νεκρής φύσης, συγκεκριμένα συνθέσεις λουλουδιών σε βάζα. Η διαφοροποίηση των δύο αυτών οπτικών πειραματισμών ήταν φυσικά σκόπιμη, δόθηκε όμως ιδιαίτερη προσοχή στην συνοχή της παρουσίασής τους. Το ένα μέρος, αποτελείται από ασπρόμαυρες φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί με φιλμ. Το άλλο μέρος, συντίθεται από έγχρωμες φωτογραφίες, τραβηγμένες με ψηφιακή φωτογραφική μηχανή και την χρήση ενός κόκκινου φίλτρου: ένα δαχτυλίδι με κόκκινο γυαλί μπαίνει μπροστά από τον φωτογραφικό φακό το οποίο τελικά, αλλοιώνει την εικόνα.

Αυτή την τεχνική, την πρωτογνώρισα από κάποια φωτογραφικά πειράματα που έκανε ο πατέρας μου, ο ζωγράφος Ηλίας Δεκουλάκος το 1970, τα οποία θέλησα μετέπειτα να εξελίξω σε προσωπική φωτογραφική-εικαστική έρευνα.
Με τη Χρωμογραφία ΙΙΙ, στόχος μου είναι να συντεθεί ένα φωτογραφικό παράδειγμα με ζωγραφικούς κανόνες και συγχρόνως, ένα εικαστικό με φωτογραφικούς κανόνες. Ενώ παράλληλα προσπαθώ να συνεχίσω και να εξελίξω μέσα από προσωπική έρευνα, δικές μου φωτογραφικές τεχνικές και εικαστικό έργο, την «Ιστορία της Νεκρής Φύσης».

2. Πρόκειται για την τρίτη ενότητα μίας φωτογραφική έκθεσης. Οι προηγούμενες παρουσιάστηκαν στο το 2008 και το 2012 στην Αθήνα. Δηλαδή η πρώτη παρουσιάστηκε πριν την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, η δεύτερη στην αρχή της κρίσης και η τρίτη σήμερα στην καρδιά της κρίσης… Αυτή η κλιμάκωση αποτυπώνεται στα έργα σας;
Η δουλειά αυτή, ολοκληρώνεται με το τρίτο και τελευταίο μέρος με θέμα τη νεκρή φύση. Η κρίση στην Ελλάδα, είναι πραγματικά πολύ μεγάλη και εμφανής σε όλους τους τομείς. Επειδή κι η Τέχνη είναι εμπόριο, προφανώς έχει επηρεαστεί σημαντικά από την κρίση. Θα έχετε παρατηρήσει ότι οι ατομικές εκθέσεις που κάνουν οι καλλιτέχνες έχουν μειωθεί αισθητά. Το πρόβλημα υπάρχει σ’ ολόκληρη την αλυσίδα: καλλιτέχνες, γκαλερί, αγοραστικό κοινό. Στην έκθεση αυτή, με το θέμα της νεκρής φύσης, δεν είναι εμφανής κάποια κλιμάκωση με πολιτικά ή οικονομικά χαρακτηριστικά.

3. Πόσο δύσκολο είναι ένας εικαστικός καλλιτέχνης να δουλεύει στην Ελλάδα του σήμερα;
Στην Ελλάδα σήμερα είναι δύσκολα για όλους, θεωρώ ότι σύντομα οι καλλιτέχνες θα εκλείψουν! Βλέπετε ο  καλλιτέχνης δεν έχει σταθερά έσοδα από το έργο του, εκτός αν είναι δάσκαλος κάπου ή αν κάνει παράλληλα άλλες δουλειές. Μπορεί να δημιουργήσει ένα έργο σήμερα και να το πουλήσει σε έναν χρόνο ή ποτέ. Ενδεχομένως δεν έχει λεφτά να κάνει μια έκθεση, που σίγουρα έχει έξοδα. Τα έξοδα αυτά, δεν θα έχουν απόσβεση άμεσα… άρα πώς θα επιβιώσει κανείς; Παλιά οι γκαλερί βοηθούσαν οικονομικά τους καλλιτέχνες με διάφορες συμφωνίες-διευκολύνσεις, αυτό όμως δεν γίνεται πια, καθώς κι εκείνες βρίσκονται σε δυσκολία να συντηρηθούν. Χωρίς καλλιτέχνες όμως, θα σπάσει και η αλυσίδα δεν νομίζετε…;

4. Πόσο έχετε επηρεαστεί σαν καλλιτέχνης από το έργο του πατέρα σας;
Ο πατέρας μου ήταν κυρίως ζωγράφος, αλλά έκανε και φωτογραφία. Επειδή πέθανε νωρίς, το έργο του το γνώρισα όταν ανέλαβα την επίβλεψη και την προώθησή του. Στη δική μου δουλειά μέχρι σήμερα, μεταχειρίζομαι κυρίως το μέσο της φωτογραφίας. Εκτός από την τεχνική του κόκκινου φίλτρου που πρώτο-χρησιμοποίησε εκείνος το 1970 κι εγώ έπειτα εξέλιξα ως τεχνική και έρευνα... δεν νομίζω να υπάρχει άλλη σαφής επιρροή από το έργο του Δεκουλάκου, στη δουλειά μου αυτή της Χρωμογραφίας ή σε προηγούμενη. Όταν κάνω ξανά ζωγραφική, μετά χαράς να μου πείτε αν έχει κοινά στοιχεία με το έργο του πατέρα μου, δεν ανησυχώ για την σύγκριση άλλωστε...

Βέβαια μοιάζουμε πολύ σαν χαρακτήρες, άρα ίσως είναι λίγο απλοϊκό να μιλήσουμε για επιρροές μεταξύ παιδιών και γονέων, ακόμα περισσότερο να πούμε για καλλιτέχνες, όπου ο ένας εμπνέεται από τον άλλο και φυσικά έχει επιρροές από την Ιστορία της Τέχνης. Παρόλες τις ομοιότητες που μπορεί να έχουμε σαν άνθρωποι, θεωρώ ότι η δουλειά μου είναι σε άλλη τελείως κατεύθυνση, τόσο στα θέματα που έχω, όσο και στα αποτελέσματα. Σίγουρα έχουν παίξει ρόλο πράγματα, όπως το ποιος ήταν σαν άνθρωπος. Γι’ αυτό καλύτερα να σας παραθέσω ένα απόσπασμα από την Μονογραφία του, που έγραψε η Ιστορικός της Τέχνης Μάρθα-Έλλη Χριστοφόγλου («Ηλίας Δεκουλάκος, Σύγχρονοι Έλληνες Εικαστικοί». Μονογραφία, εκδ. εφημερίδα «Τα Νέα», 2009):  «...Η αίσθηση αυστηρότητας που συχνά αναδίδουν τα έργα του Ηλία Δεκουλάκου, απορρέει από μια εσωτερική πειθαρχία απολύτως αναγκαία για να επιτευχθεί ένας διπλός στόχος: η εικαστική δημιουργία έπρεπε να λειτουργεί ως γνήσια προσωπική έκφραση και συγχρόνως να συνιστά μια συνειδητή παρέμβαση στο κοινωνικό και ιστορικό γίγνεσθαι.

Η διπλή αυτή στόχευση απαιτούσε αμεσότητα, καθαρές απόψεις, αλλά και επίμονο έλεγχο τής φόρμας ...Η ίδια η ζωή τού καλλιτέχνη, το ήθος και οι επιλογές μαρτυρούν τη διπλή του προσπάθεια αφενός να μένει πιστός στον εαυτό του, αφετέρου να ελέγχει όσο ήταν δυνατό τα αποτελέσματα κάθε απόφασης και πράξης του».

5. Δηλώνετε εικαστικός ζωγράφος αλλά και φωτογράφος. Πόσο κοντά είναι αυτές οι ιδιότητες;
Έχω σπουδάσει και εξασκώ τρία επαγγέλματα: είμαι ζωγράφος, φωτογράφος και designer. Παρόλο που η τρίτη ιδιότητά μου είναι καθαρά εφαρμοσμένη, εντούτοις πιστεύω ότι εξαρτάται από τον άνθρωπο-δημιουργό να χρησιμοποιήσει όλες τις γνώσεις του κάτω από μια ομπρέλα. Ενδεχομένως η δουλειά του να πάει προς μια κατεύθυνση, όπου πολλά στοιχεία να είναι αλληλένδετα, αλληλοεπηρεαζόμενα αλλά ταυτόχρονα και ανεξάρτητα. Στη δική μου δουλεία εικαστική και σχεδιαστική, σαφέστατα το ένα επηρεάζει το άλλο, είναι σαν οι ιδέες να συνεχίζουν και να πλουτίζουν με ένα επιπλέον ερέθισμα.

ΤΟ ROCKANDROLL.GR ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑς ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ Α.Ο.

banner300x250

ΑΤΖΕΝΤΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ

Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
6
13
14
15
16
17
20
21
22
26
27
28

ΜΟΥΣΙΚΑ ΝΕΑ

 • Γνωρίστε τον υπέροχο κόσμο των Jitterbugs skg και χορέψτε με την πιο ρετρό ομάδα της πόλης στο νέο τμήμα αρχαρίων
  Read More
 • Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών, ύστερα από σκληρή αλλά άνιση μάχη με τον καρκίνο, η ‘'βασίλισσα’’ της
  Read More
 • Στις 16 Αυγούστου συμπληρώνονται 40 χρόνια από τότε που ο  ‘’βασιλιάς’’ εγκατέλειψε τον μάταιο τούτο κόσμο. Σε αυτό το μικρό
  Read More
 • Σαν σήμερα στις 14 Αυγούστου του 1964, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 30 ετών, ένας από τους σημαντικότερους
  Read More

dj party