Τετάρτη, 26 Φεβρουάριος 2020

 

rockandrolllogo mikro
...is here to stay!

 since 2007

ΑΛΕΞΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ

Κύριε Σταμάτη είστε ένας πολύ επιτυχημένος συγγραφέας, καταξιωμένος όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, παρά το νεαρό της ηλικίας σας.
Μιλήστε μας λίγο για την τεχνική που θα εφαρμόσετε στα σεμινάρια δημιουργικής γραφής και για τις δυσκολίες που μπορεί να υπήρξαν όταν εσείς ξεκινήσατε να γράφετε.

Αυτό που κάνω στο Κολλέγιο Αθηνών - Ψυχικού από τις 10 Οκτωβρίου 2016,  είναι μια σειρά σεμιναρίων, που ως θέμα της έχει το πώς περνάμε από μια ιδέα στην συγγραφική πράξη. Απευθύνεται σε όσους θέλουν να μπουν στην «κουζίνα του συγγραφέα» και να ανακαλύψουν κρυφούς τόπους και τρόπους που θα τους βοηθήσουν στην δική τους γραφή. Στις συναντήσεις μας θα μιλήσουμε για τεχνικές και τρόπους γραφής θα κάνουμε ασκήσεις σε ένα περιβάλλον διόρασης και δημιουργικότητας.

Ο σκοπός είναι οι συμμετέχοντες να έρθουν σε επαφή με τον «αφανή» κόσμο της γραφής. Να βιώσουν στην πράξη, ποιος είναι αυτός «ο άλλος τρόπος να δεις» μέσα από τον οποίο αντιλαμβάνεται τα πράγματα ο συγγραφέας. Θα επιχειρήσουμε, μέσα από μια αμφίδρομη διαδικασία να σηκώσουμε «την κουρτίνα εργασιών» του δημιουργού. Τα μαθήματα θα αναπτυχθούν σε μια ατμόσφαιρα διάδρασης και λογοτεχνικότητας.  Όπως είπα, θα μπούμε στην «κουζίνα» του πεζογράφου, και θα δούμε πώς δουλεύει με τα διάφορα «υλικά».
Ταυτόχρονα θα εξερευνήσουμε πώς το μυθιστόρημα αλληλεπιδρά με τον κόσμο. Θα καταδυθούμε στο «πώς» και το «γιατί» των κείμενων, στο «εργαστήριο» της συγγραφικής πράξης.

Και, μια και οι δυο βασικές συμβουλές για κάθε επίδοξο συγγραφέα είναι «Διάβαζε» και «Γράφε», οι συμμετέχοντες θα ασκηθούν και στην πράξη μέσα από δικά τους γραπτά.
Ελπίζω, όπως κάθε εξάμηνο τα τελευταία έξι χρόνια, να έχουμε μια πολύ πετυχημένη τάξη, η όποια θα προχωρήσει και θα καταλήξει, εύχομαι, στο να καταφέρουν κάποιοι από τους συμμετέχοντες να δημοσιεύσουν τα πρώτα τους βιβλία, όπως έχει συμβεί με αρκετούς μαθητές μου γεμίζοντας με χαρά.

Όσον αφόρα για την προσωπική μου εμπειρία, όταν άρχιζα δεν υπήρχαν σεμινάρια δημιουργικής γραφής. Προσωπικά ακολούθησα μια τακτική που ονομάζω «επιμέλεια χάους». Ως συγγραφέας είναι κάτι που κάνω κάθε φορά που αρχίζω ένα βιβλίο, μια αφήγηση. Μπαίνοντας λοιπόν σταδιακά στην περιπέτεια της γραφής είμαι αντιμέτωπος με ένα Χάος. Το χάος του κόσμου και το χάος του εαυτού. Το χάος των αναρίθμητων αντιφατικών συνθηκών που με τριγυρίζουν και με εμπνέουν και το χάος των εσωτερικών μου συγκρούσεων που με καθορίζουν και με ευαισθητοποιούν. Εκείνο όμως που θέλω δεν είναι να περιπλανηθώ σε διάφορα  υπαρξιακά βάθη, είναι να γράψω ένα βιβλίο. Πως λοιπόν μπορώ αυτό το χάος να το επιμεληθώ ώστε να οδηγηθώ σε μια αφήγηση, σε μια ιστορία;
    Τι είναι μια  αφήγηση; Ας αποτολμήσω έναν μάλλον γενικόλογο ορισμό: Αφήγηση είναι η εξιστόρηση, με μια ορισμένη σειρά, συμβάντων που μεταβάλλουν μια αρχική  κατάσταση πραγμάτων μέσα από πράξεις που διαπράττονται από τους "ήρωες" μιας ιστορίας.
    Ως συγγραφέας, έχω (ελπίζω) μέσα στο "μπουκάλι – νου" μου το τζίνι της ιδέας, της έμπνευσης. Το θέμα είναι πώς θα του επιτρέψω να βγει από εκεί. Δεν μπορώ να το διατάξω, ίσως όμως μπορώ να του δημιουργήσω τις κατάλληλες συνθήκες, την κατάλληλη θερμοκρασία εξόδου. Κι αυτό θέλει παρατήρηση, υπομονή, (αλλά και εγρήγορση) και προπαντός, έναν “άλλο τρόπο να βλέπεις τα πράγματα”. Κάτι που μπορεί να οξυνθεί, όταν κανείς δεν συλλαμβάνει τα πάντα γύρω του ως αυτονόητα.
Και η περιπέτεια αρχίζει… Ραντεβού τον Οκτώβριο!


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΚΟΛΛΕΓΙΟ
Tηλέφωνα Επιμόρφωσης Ενηλίκων: 210 6748160, 210 6748153 (10:00-19:00)
Έναρξη 10/10/2016, Δευτέρα / 5:30-7:30, Διάρκεια: 10 εβδομάδες

ALEXHS STAMATHS 1

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ
ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΣΤΑΜΑΤΗ
ΣΤΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ-ΨΥΧΙΚΟΥ

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ
Το Σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής με τον συγγραφέα Αλέξη Σταμάτη απευθύνεται σε όσους θέλουν να μπουν στα ενδότερα της συγγραφής, αυτής της «Μάγισσας Τέχνης» και να αναπτύξουν την αποκλειστικά δική τους συγγραφική «φωνή». Τα μαθήματα αναπτύσσονται σε μια ατμόσφαιρα διάδρασης και λογοτεχνικότητας, μέσα από θεωρία αλλά και ασκήσεις. Μαζί ανιχνεύουμε τι σημαίνει αυτός ο «άλλος τρόπος να βλέπεις τα πράγματα» στον οποίο βασίζεται η λογοτεχνία. Μπαίνουμε στην «κουζίνα» του πεζογράφου, και βλέπουμε πώς δουλεύει με τα διάφορα «υλικά». Κι όλα αυτά με την καθοδήγηση ενός έμπειρου συγγραφέα, ο οποίος, εκτός από τη μεγάλη και επιτυχημένη προσωπική συγγραφική διαδρομή και τη θεωρητική του κατάρτιση, διαθέτει και μια μελετημένη μέθοδο προσέγγισης της Λογοτεχνίας.

http://www.haef.gr/AdultPrograms/Courses/Lesson?les=20

Διεύθυνση
Στεφάνου Δέλτα 15, 154 52
Κωδικός Μαθήματος: 246.1
Καθηγητής: Αλέξης Σταμάτης
Έναρξη 10/10/2016, Δευτέρα / 5:30-7:30, Διάρκεια: 10 εβδομάδες

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γραμματεία Προγραμμάτων Ενηλίκων: Σούλη Τσαλίκη Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Γεωργία Κυριακοπούλου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Tηλέφωνα Επιμόρφωσης Ενηλίκων: 210 6748160, 210 6748153 (10:00-19:00) Fax: 210 6776807
Οι εγγραφές αρχίζουν τυπικά από 10/9/2016. Εάν επιθυμείτε σειρά προτεραιότητας λόγω αυξημένου ενδιαφέροντος, τηλεφωνήστε τώρα.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΛΕΞΗ ΣΤΑΜΑΤΗ:
Ο Αλέξης Σταμάτης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ και ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές Αρχιτεκτονικής και Κινηματογράφου στο Λονδίνο.
Έχει εκδώσει δεκατρία μυθιστορήματα και εικοσιτέσσερα συνολικά βιβλία. Το πρώτο, Ο έβδομος ελέφαντας (1998) εκδόθηκε στην Μεγάλη Βρετανία. Το δεύτερο, Μπαρ Φλωμπέρ (2000) εκδόθηκε στην Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία την Πορτογαλία την Βουλγαρία και τη Σερβία. Έχει δημοσιεύσει έξι ποιητικές συλλογές. Το μυθιστόρημα του Αμερικάνικη Φούγκα εκδόθηκε το 2008 στις ΗΠΑ, έχοντας κερδίσει το International Literature Award από το "National Endowment for the Arts". Το μυθιστόρημά του Βίλα Κομπρέ ήταν υποψήφιο για το Βραβείο Αναγνωστών του ΕΚΕΒΙ (2007). Για την δεύτερη συλλογή του, Αρχιτεκτονική Εσωτερικών Χώρων του απονεμήθηκε το 1994 από τον Δήμο Αθηναίων το Βραβείο Ποίησης στη μνήμη Νικηφόρου Βρεττάκου. Το παιδικό του μυθιστόρημα Ο Άλκης και ο Λαβύρινθος κέρδισε το Πρώτο Βραβείο του Κύκλου του Παιδικού Βιβλίου.
Ο μονόλογος του Τελευταία Μάρθα παρουσιάστηκε το 2004 στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα και παίχτηκε το 2008 στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας σε σκηνοθεσία Βίκυς Γεωργιάδου και ερμηνεία Χρήστου Στεργιόγλου. Τα έργα του Δακρυγόνα και Σκότωσε ό,τι αγαπάς (σκηνοθεσία Άρη Τρουπάκη) παίχτηκαν το 2010 και το 2012 στο ίδιο θέατρο. Ο μονόλογός του Μεσάνυχτα σ' έναν τέλειο κόσμο ανέβηκε στο Θέατρο Τέχνης το 2013 σε σκηνοθεσία Άρη Τρουπάκη. Το έργο του Μελίσσια έχει παρουσιαστεί στα πλαίσια του προγράμματος "Αναγνώσεις" στο Εθνικό Θέατρο. Το έργο του Innerview παίχτηκε το χειμώνα του 2014 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης σε σκηνοθεσία Λίλλυς Μελεμέ. Έχει γράψει το σενάριο για την ταινία Καταιγίδα, (σκην. Χάρης Πατραμάνης) το όποιο εγκρίθηκε από το πρόγραμμα «Ορίζοντες» του Ελληνικού Κέντρου Κινηματόγραφου.
Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στην Μεγάλη Βρετανία.
Έχει αντιπροσωπεύσει πολλές φορές την Ελλάδα σε διεθνή λογοτεχνικά συνέδρια. Τον Απρίλιο του 2013 μίλησε στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο στα πλαίσια της εκδήλωσης "Τέσσερις συγγραφείς του Νότου μιλούν για την κρίση". Το 2013 το μονόπρακτό του "Innerview" παίχτηκε στο Southbank Centre του Λονδίνου.
Διδάσκει Δημιουργική Γραφή στο Κολλέγιο Αθηνών-Ψυχικού .Γράφειι κριτική λογοτεχνίας στην εφημερίδα "τα Νέα".

Leave a comment

Αφήστε το μήνυμα σας!

ΜΟΥΣΙΚΑ ΝΕΑ

  • Η ιδέα του “ALL SHOOK UP” WEEKENDER , Thessaloniki’s Coolest Rockin’ Weekender, προέκυψε μέσα από την αγάπη των διοργανωτών, της εποχής
    Read More
  • Υπήρξε ένας γνήσιος εκπρόσωπος του rock’ n’ roll, ένας αυθεντικός teddy boy, που διαδραμάτισε μαζί με τους Stray Cats τον
    Read More
  •   Καλησπέρα Πάνο, καλώς ήρθες στο rockandroll.grΚαλησπέρα σας! Καλώς σας βρήκα! Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για
    Read More

dj party