You are currently viewing Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης – Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης – Πρόγραμμα εκδηλώσεων


 

Μ. Τετάρτη 1 έως την Τρίτη 14 Μαΐου 2013
Έκθεση

” Από το Άγιο Όρος …”
Μιχάλης Βασιλόπουλος

Μακέτες από Μονές του Αγίου Όρους
Γνωριμία με τη τέχνη «μπάλσα»
***
Μ. Τετάρτη 1 έως την Τρίτη 14 Μαΐου 2013
Προβολή ντοκιμαντέρ “Άθως: Το Περιβόλι της Παναγιάς”
Γιώργου Ζερβουλάκου
***

Πέμπτη 9 Μαΐου 2013, στις  19:00
Εκδήλωση στο πλαίσιο της Έκθεσης
Μιλούν
ο Πρέσβης της Σερβίας κ. Dragan Zupanjevac
και ο ποιητής Θανάσης Θ. Νιάρχος
Διαβάζει: Μάνια Παπαδημητρίου
Έναν Ύμνο με τον Αθωνικό τρόπο ψάλλουν
ο  Παν/τος Ειρηναίος Νάκος και ο Γιώργος Δεμελής
 με τη συνοδεία μικρού χορού Ιεροψαλτών και κυμβάλου

 
Είσοδος Ελεύθερη

Το Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης φιλοξενεί μία πρωτότυπη έκθεση κατασκευών όπου με τη χρήση του ειδικού ξύλου μπάλσα ο Μιχάλης Βασιλόπουλος «έχτισε» Μονές του Αγίου Όρους. Έτσι, στο «τρίτο πόδι» της Χαλκιδικής, τοποθετημένες όπου ακριβώς βρίσκονται πάνω στην τραχιά χερσόνησο του Άθω στη Μακεδονία, θα παρουσιαστούν αυτές οι Μονές για πρώτη φορά σε μια θεματική ενότητα, από την Μ. Τετάρτη 1 έως και την Τρίτη 14 Μαΐου 2013. Οργάνωση: Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού, Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κώστας Μανιουδάκης.

Παράλληλα, όλες τις ημέρες λειτουργίας της Έκθεσης προβάλλεται το  ντοκιμαντέρ  του Γιώργου Ζερβουλάκου “Άθως: Το Περιβόλι της Παναγιάς” (1973), διάρκειας 50′,
στο Video-Room του ΙΜΚ από τις 18:00  έως τις  22:00.

Ακόμα, την Πέμπτη 9 Μαΐου στις 19:00,  με την ευκαιρία της Έκθεσης  και των ημερών  του Πάσχα διοργανώνεται ειδική εκδήλωση στην οποία θα μιλήσουν για την Έκθεση και για τις Ιερές Μονές -μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς-, ο Πρέσβης της Σερβίας κ. Dragan Zupanjevac και ο ποιητής Θανάσης Θ. Νιάρχος.

Η Μάνια Παπαδημητρίου θα διαβάσει ένα κείμενο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και τέλος ο Παν/τος Ειρηναίος Νάκος και ο Γιώργος Δεμελής  με τη συνοδεία μικρού χορού Ιεροψαλτών και κυμβάλου θα ψάλλουν έναν ύμνο με τον Αθωνίτικο τρόπο.

«Μπάλσα: το πιο ελαφρύ ξύλο στο κόσμο,
Χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων για την κατασκευή μακετών.
Το βρίσκουμε κυρίως στα δάση του Αμαζονίου»
Γράφει ο μεγάλος περουβιανός συγγραφέας Μάριο Βάργκας Λιόσα
στο βιβλίο του “Το πράσινο σπίτι”,  Νόμπελ λογοτεχνίας 2010

Οι Ιερές Μονές ακοίμητοι φρουροί της θρησκευτικής πνευματικότητας  και μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, κτισμένες εκεί, σε ένα απομονωμένο αλλά φιλόξενο όρος, από το 963 έως και τον 14ο αιώνα, παρουσιάζονται στην έκθεση του Μ. Βασιλόπουλου με όλο το μεγαλείο τους και τις αρχιτεκτονικές τους λεπτομέρειες ως ένα μέρος από την ιστορία της ανθρώπινης περιπέτειας και ένα δείγμα από τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος επιχειρεί να ερμηνεύσει τον κόσμο και να καθοδηγήσει τη συνείδησή του.
Η έκθεση, που θα ταξιδέψει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, δίνει την δυνατότητα στο γυναικείο φύλο να εισέλθει στο «άβατον» του Αγίου Όρους και να αισθανθεί μια διαφορετική εμπειρία.

Ο Μιχάλης Βασιλόπουλος γεννήθηκε στη Νέα Σμύρνη. Τα μαθητικά του χρόνια
ξεκίνησαν με την Ευαγγελική Σχολή, ακολούθησε το Α’ Γυμνάσιο Πλάκας, κι έπειτα, στη  δεκαετία του 70, ήρθε η ώρα της Σχολής Δοξιάδη. Καθηγητές του σπουδαίοι άνθρωποι της Τέχνης, όπως ο Δημήτρης Μυταράς, ο Πέτρος Ζουμπουλάκης, η Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα, ο Γιώργος Γεωργιάδης και άλλοι. Σπούδασε Σχέδιο – Διακόσμηση – Μακέτα. Αργότερα, στη Σχολή Μποζάρ μετέδωσε τις γνώσεις του πάνω στο σχέδιο, δίδαξε για μερικά χρόνια και δημιούργησε στενές σχέσεις ζωής.

Δεκάδες κατοικίες, εμπορικά καταστήματα και εταιρικοί χώροι, σε όλη την
Ελλάδα, σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν με το γούστο και την εμπειρία του.
Δημιουργίες του έχουν βραβευτεί από τον Δήμο Αθηναίων. Τα τελευταία 12 χρόνια «απολαμβάνει» τις ελεύθερες ώρες του, κατασκευάζοντας διάφορα έργα με μικροσκοπικά κομμάτια από το ξύλο «μπάλσα». Εκκλησίες, μνημεία από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο, βιομηχανικοί χώροι, καράβια κάθε εποχής, αλλά και διάφορα απλά αντικείμενα αποτελούν την πηγή της έμπνευσής του, κατασκευάζοντας πιστά αντίγραφα τους.

Κύριος στόχος του η μελέτη και η ανάδειξη της αρχιτεκτονικής ιστορίας αυτών
των μνημείων και βέβαια, σε συνέχεια, η αρχιτεκτονική τύχη τους. Συλλογή
έργων του για πρώτη φορά παρουσίασε η Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας.

Το μπάλσα (ochroma pyramidale) είναι το πιο ελαφρύ ξύλο στον κόσμο. Προέρχεται από ένα φυλλοβόλο δένδρο που φύεται στα τροπικά δάση της Νότιας Αμερικής, στα βόρεια του Νοτίου Μεξικού. Είναι ευλύγιστο και κατατάσσεται ανάμεσα στα σκληρά ξύλα, και με μία έννοια συμβολίζει, μια ισορροπία φυσικών ιδιοτήτων, η οποία αξιοποιείται για τις ανθρώπινες ανάγκες. Οι κάτοικοι της Νότιας Αμερικής το χρησιμοποιούσαν για να φτιάχνουν σχεδίες. Στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Βρετανοί κατασκεύασαν απ’ αυτό το de Havilland Mosquito, ένα ελαφρύ και γρήγορο ανιχνευτικό αεροπλάνο, ενώ οι αρχιτέκτονες το χρησιμοποιούν ακόμη για να κατασκευάζουν μακέτες.

Μ. Τετάρτη 1 έως την Τρίτη 14 Μαΐου 2013
Έκθεση
Μιχάλης Βασιλόπουλος
” Από το Άγιο Όρος …”
Κατασκευές Ιερών Μονών
Καλλιτεχνική Επιμέλεια  Έκθεσης: Κώστας Μανιουδάκης
Οργάνωση: Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού

Εκθεσιακός χώρος 1ου ορόφου
Έναρξη: Μ. Τετάρτη 1 Μαΐου 2013, στις 19:00
Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά 11:00-14:00 και 18:00 -22:00
Κλειστά: Μ. Παρασκευή απόγευμα, Μ. Σάββατο και Κυριακή του Πάσχα

Προβολή ντοκιμαντέρ  “Άθως: Το Περιβόλι της Παναγιάς” (1973), διάρκειας 50′,
του Γιώργου Ζερβουλάκου
στο Video-Room του ΙΜΚ από τις 18:00 – 22:00
Κλειστά: Μ. Παρασκευή απόγευμα, Μ. Σάββατο και Κυριακή του Πάσχα

Πέμπτη 9 Μαΐου 2013, στις 19:00
Εκδήλωση στο πλαίσιο της Έκθεσης
Ομιλητές: κ. Dragan Zupanjevac, Πρέσβης Σερβίας & Θανάσης Θ. Νιάρχος, ποιητής
Διαβάζει: Μάνια Παπαδημητρίου
Έναν Ύμνο ψάλλουν με τον Αθωνικό τρόπο ο Παν/τος Ειρηναίος Νάκος και ο Γιώργος Δεμελής με τη συνοδεία μικρού χορού Ιεροψαλτών και κυμβάλου

Είσοδος Ελεύθερη

 
*******

Τετάρτη 8 Μαΐου έως Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Έκθεση Ζωγραφικής

”Φύγε! Φύγε!”… είπε το πουλί!
Γιάννης Γούνας
Εγκαίνια: Πέμπτη 9 Μαΐου 2013, στις 20:00

Είσοδος Ελεύθερη

”Φύγε! Φύγε!”… είπε το πουλί!
Τ.S. ELIOT

Το Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης φιλοξενεί τη τρίτη ατομική έκθεση ζωγραφικής ενός πολυτάλαντου νέου καλλιτέχνη, του Γιάννη Γούνα, από την Τετάρτη 8 Μαΐου έως και την Κυριακή 19 Μαΐου 2013, με τίτλο μία φράση του Τ.S. ELIOT, ”Φύγε! Φύγε!”… είπε το πουλί!
Η Έκθεση περιλαμβάνει τριάντα έξι έργα παστέλ, μεσαίων διαστάσεων, όλα φιλοτεχνημένα το 2012-2013,  με πουλιά και τοπία, κατά κύριο λόγο “φουρτουνιασμένα” κυνηγημένα από αέρηδες και καταιγίδες. Τοπία αφιλόξενα, μελαγχολικά και πολύ  οικεία, φτιαγμένα με τρυφερότητα και ευαισθησία, με χρώματα και άρωμα Ελλάδας, που παραπέμπουν αλληγορικά στην έλλειψη της θαλπωρής που βιώνει σήμερα και η ελληνική κοινωνία…

”Φύγε! Φύγε!”… είπε το πουλί! σημειώνει προλογίζοντας την Έκθεση στο ΙΜΚ  ο συγγραφέας Γιώργος Ν. Μανιώτης: “Όταν το φώς ήταν ζεστό, φιλόξενο και ελεύθερο, όταν τα νερά ήταν καθαρά και διάφανα, όταν οι κάμποι και τα βουνά ήταν γεμάτα χρώματα και αρώματα τα πουλιά πετούσαν ελεύθερα στον γαλάζιο ουρανό, παίζανε χαρούμενα με τους στροβιλισμούς των ανέμων, φρόντιζαν τους νεοσσούς τους στις καλαμιές των ποταμών, πηδούσαν μεθυσμένα από κλαδί σε κλαδί και χαίρονταν την ομορφιά του θεού, κτίζανε τις φωλιές τους ψηλά στα καμπαναριά και αφήνανε την ζωή τους να κυλά μέσα σε μια μαγεμένη και επώδυνη πολλές φορές αρμονία.
Μετά ο αέρας βάρυνε και αγρίεψε, τα σύννεφα πυκνώσανε, μια βαριά μολυβένια βροχή άρχισε να πέφτει πάνω στα γκρίζα χωράφια της γης, τα δάση χάθηκαν και μείνανε τα δέντρα μοναξιασμένα στην άκρη, τα κύματα αγριέψανε και αρχίσανε μάχες με τα σκληρά βράχια.
Σαν να νύχτωσε και σαν να χάλασε ξαφνικά η ισορροπία της καλής ζωής μας. Μόνη παρηγοριά μέσα στο πυκνό σκοτάδι το φωταγωγημένο σπιτάκι μας, ένα παλιό μοναστήρι μέσα σε ένα ξεπλυμένο απόγευμα, τα μικρά εξοχικά μέσα στα θεριεμένα δάση να δηλώνουν με τον όγκο τους μια τελευταία υποψία στοργής και φροντίδας.
Ωστόσο μεγάλη ελπίδα, το κόκκινο καΐκι και η μικρή βαρκούλα που πλέουν κάτω από τα πυκνά σκοτάδια της νύχτας πάνω στα μαύρα νερά και  επιδιώκουν ακόμα την συνέχεια της προσπάθειας για κάποια επιβίωση.
”Φύγε…Φύγε!”… είπανε τα πουλιά και πετάξανε μακριά μέσα στην απεραντοσύνη να βρούνε την ευτυχία τους. Ο ουρανός, η θάλασσα, τα δάση, τα βουνά και οι κάμποι ορφανέψανε από τα στολίδια τους.
Έμεινε μόνο ο άνεμος, τα θεριεμένα σκιερά δάση, τα θεμέλια των  σπιτιών μας, η βαριά μολυβένια βροχή και τα αδιαπέραστα παραβάν της νύχτας να μας κρατούν συντροφιά καθώς ανασαίνουμε. Μόνος και ακατανίκητος πόθος μας να ξαναγυρίσουν τα πουλιά και μαζί τους η ισορροπία της καλής ζωής μας.
 Γ.Ν. Μανιώτης
 
 
Και ο ζωγράφος Γιάννης Γούνας εξομολογείται και εύχεται: Τα πουλιά χρωματίζουν πάντα υπέροχα συναισθήματα εκεί ψηλά. Από μικρό  παιδί θυμάμαι να τα παρακολουθώ. Αργότερα τα έκανα τραγούδια και τώρα σε αυτή την έκθεση προσπάθησα με σεβασμό και αγάπη να τα παρουσιάσω πάνω σε λευκά χαρτιά. Ύστερα με τα παστέλ μου έφτιαξα τοπία, άγριες θάλασσες, ερημωμένα εκκλησάκια, χωράφια και μελαγχολικά λιβάδια.  Με χρώματα ανακατεμένα σαν να συγκρούονται μεταξύ τους, προσπάθησα να ζωγραφίσω συναισθήματα και αγωνίες, αδιέξοδα και δρόμους και μια βαρκούλα αταξίδευτη που ψάχνει να βρει κάποιον επιβάτη. ”Φύγε! Φύγε!”… είπε το πουλί! Με αυτή τη φράση του Τ.S. ELIOT εύχομαι σε όλους να καταφέρνουν να φεύγουν πάντα μακριά από τις δυσκολίες και με τα φτερά της καρδιάς μας να ταξιδεύουμε σε αγαπημένους προορισμούς.
Γιάννης Γούνας

 
Ο Γιάννης Γούνας γεννήθηκε στην Αθήνα. Απόφοιτος της Ανωτέρας σχολής Δραματικής Τέχνης του Κώστα Καζάκου. Στο θέατρο έχει συνεργαστεί με τους: Λεωνίδα Τριβιζά, Σταμάτη Φασουλή, Νίκο Μαστοράκη, Γιώργο Μιχαηλίδη, Γιώργο Μανιώτη, Στάθη Λιβαθηνό, Ράια Μουζενίδου. Έχει πάρει μέρος σε παραστάσεις στην Επίδαυρο, στο Ηρώδειο και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. ‘Έπαιξε επίσης στη ”Σιωπή των Αγγέλων- Γεώργιος Βιζυηνός σε σκηνοθεσία Χριστόφορου Χριστοφή και στο θεατρικό μονόπρακτο ”ο Αιχμάλωτος σε σκηνοθεσία του Γιώργου Μανιώτη στην ΕΤ1.
Από το 2007 γράφει στίχους σε σπουδαίους ερμηνευτές. Τραγούδια του έχουν ερμηνεύσει η Άλκηστη Πρωτοψάλτη, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Μάριος Φραγκούλης, ο Σταμάτης Κραουνάκης, η Πίτσα Παπαδοπούλου, η Κατιάνα Μπαλανίκα, η Μελίνα Ασλανίδου, ο Γιώργος Καραδήμος, η Ηρώ Σαΐα, ο Κωνσταντίνος Χριστοφόρου κ.α.
Έχει πραγματοποιήσει 2 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής.

Τετάρτη 8 Μαΐου έως Κυριακή 19 Μαΐου 2013
Έκθεση Ζωγραφικής
”Φύγε! Φύγε!”… είπε το πουλί!
Γιάννης Γούνας
Εγκαίνια: Πέμπτη 9 Μαΐου 2013, στις 20:00

Εκθεσιακός χώρος 2ου ορόφου
Ώρες Λειτουργίας: Δευ -Κυρ 18:00 -22:00
Είσοδος Ελεύθερη

*******

Δευτέρα 20 Μαΐου 2013, στις 20:00

Μια μεγάλη ανοιξιάτικη γιορτή τέχνης στο ΙΜΚ συνοδεύει
 τα εγκαίνια του ανακαινισμένου πωλητηρίου του

Μία ακόμα γωνιά του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, στο ισόγειο, ανακαινίσθηκε και ξεκινά τη λειτουργία του για να δώσει τη δυνατότητα στο κοινό να  αποκτήσει αντικείμενα τέχνης, βιβλία και κοσμήματα, που ομορφαίνουν τη ζωή μας.

Το ανακαινισμένο Πωλητήριο του ΙΜΚ εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2013, στις 20:00, την ίδια ακριβώς ώρα που θα εγκαινιασθούν και οι τρεις νέες εκθέσεις που φιλοξενεί το ΙΜΚ: Έκθεση Επιτοίχιων και Γλυπτών Έργων  “Eureka” του Σάκη Παπαγιάννη, ‘Έκθεση Φωτογραφίας “Με το βλέμμα στο Φεγγάρι”, Έκθεση “Τέχνη και Επιχειρηματικότητα” με εφαρμογές έργων γνωστών Ελλήνων εικαστικών, σε plexiglass,  από την apolyto.

Το Πωλητήριο, βρίσκεται στην αριστερή πλευρά της κυρίας εισόδου του ΙΜΚ και διαθέτει μία μεγάλη συλλογή από μεταξοτυπίες και αναπαραγωγές έργων Ελλήνων καλλιτεχνών σε διάφορες εφαρμογές  οι οποίοι έχουν εκθέσει στο παρελθόν στο ΙΜΚ, αλλά και πολλών ακόμη, καθώς και βιβλία που αφορούν στο έργο του Μιχάλη Κακογιάννη και στις τέχνες γενικότερα.

Επιπλέον, μπορεί επίσης να βρει κανείς μικρά γλυπτά, χρηστικά αντικείμενα τέχνης, πορσελάνινες κούπες και πιατέλες, χειροποίητα κοσμήματα, ρολόγια, είδη ένδυσης και πολλές ακόμα προτάσεις,  ιδανικές για ξεχωριστά δώρα, σε εξαιρετικά προσιτές τιμές για όλους, με προσφορές και ευκαιρίες.

Τα εκθέματα του πωλητηρίου ανανεώνονται συνεχώς για να προσφέρουν όλο και περισσότερες δυνατότητες επιλογής σε όσους αγαπούν την τέχνη και τις ιδιαίτερες δημιουργίες καλλιτεχνών και τεχνιτών με την φροντίδα της Εύης Χατzημιχαήλ και της GruppoGemello.

Το Πωλητήριο στο ΙΜΚ
Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά  Δευ- Κυρ 18:30 – 23:30
                         και τα πρωινά 10:30 – 14:30 (εκτός από Δευτέρα)

Σε αυτό το πλαίσιο, επίσης,  τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2013, στις 20:00 εγκαινιάζεται στο ΙΜΚ και η Έκθεση “Τέχνη και Επιχειρηματικότητα” με εφαρμογές έργων γνωστών Ελλήνων εικαστικών καλλιτεχνών, σε plexiglass.

“Τέχνη και Επιχειρηματικότητα”
εφαρμογές έργων γνωστών Ελλήνων εικαστικών σε plexiglass
apolyto

Εγκαίνια: Δευτέρα 20 Μαΐου 2013, στις 20:00

Είσοδος Ελεύθερη

Στο πλαίσιο της ανανέωσης του Πωλητηρίου του ΙΜΚ,  τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2013, στις 20:00 εγκαινιάζεται στο ΙΜΚ και η Έκθεση “Τέχνη και Επιχειρηματικότητα” με εφαρμογές έργων γνωστών Ελλήνων εικαστικών καλλιτεχνών, σε plexiglass. Με την άδεια και τη συνδρομή των δημιουργών των έργων η “apolyto” προχωρά σε εφαρμογές τέχνης που δίνουν νέα πνοή  σε έργα ζωγραφικής, τα οποία πλέον μπορούν να κοσμούν όχι μόνο τους τοίχους μας αλλά και να “απελευθερώνονται” από  αυτούς και να τοποθετούνται “ελεύθερα” στο χώρο.

Σημειώνει η κριτικός και ιστορικός τέχνης Αθηνά Σχινά για τις εικαστικές εφαρμογές: Το μεγάλο στοίχημα του σύγχρονου έργου τέχνης είναι οι διαδραστικοί τρόποι που το ίδιο αναπτύσσει μέσα στον εσωτερικό, όσο και στον εξωτερικό χώρο. Οι εναλλακτικότητες της αισθητικής και των χρήσεών του, της εργονομίας και της νέας του διαλεκτικής σημασιολογίας, διεγείρουν εντυπωσιακά την φαντασία και τον στοχασμό. Τα καινοτόμα υλικά και η απαιτητική τεχνολογία των ημερών μας, αναβάθμισαν το plexiglass, το αλουμίνιο, το neon, το reboard, το χαρτί, τον χρωματισμό και τον φωτισμό του εικαστικού έργου, μετατρέποντας τις δύο του διαστάσεις σε τρεις και περισσότερες. Αρκεί, ο χειρισμός των δυνατοτήτων που συνδυαστικά παρέχονται από αυτά τα νέα υλικά και τις τεχνολογίες, να γίνονται από έμπειρα και εξειδικευμένα εργαστήρια, όπως αυτά υπάρχουν στην εταιρεία apolyto με τις σύγχρονες και πολύτροπες εικαστικές εφαρμογές που προσφέρει.

H apolyto συνεργάζεται στενά με τους δημιουργούς (ζωγράφους, αρχιτέκτονες, γλύπτες, χαράκτες, φωτογράφους), οι οποίοι χρησιμοποιούν την τεχνογνωσία της, για την επεξεργασία και αναπαραγωγή των έργων τους. Ελέγχεται η ποιότητα και η αντοχή στον χρόνο κάθε παραγόμενου αντιτύπου, έτσι ώστε να μην υπάρχουν αλλοιώσεις σχετικές με τον χαρακτήρα, την μορφή, την αισθητική και το ύφος των πρωτοτύπων, διαφυλάσσοντας την μοναδικότητά τους, καθώς και την ταυτότητα του δημιουργού.

Στην παρούσα ενότητα παρουσιάζονται επίτοιχα και αναγλυφοποιημένα έργα του Αλέξανδρου Τομπάζη, μέσα από την λακωνικότητα και την εσωτερική τους δύναμη. Υπάρχουν έργα με την ευρηματική τρισδιάστατη σύλληψη του Μιχάλη Κατζουράκη. Ο ευφάνταστος Μανώλης Χάρος έχει διαμορφώσει έργα με έναν συνδυασμό σύγχρονων εκφραστικών ιδιωμάτων, ανεπίληπτα τροφοδοτημένων με υποβλητική παραδοξότητα και με ποιητική πνοή. Τα έργα του Βασίλη Σπεράντζα αποκτούν μια μνημειακή διάσταση, χωρίς να χάνουν τον αρχετυπικό τους χαρακτήρα και την δροσιά τους. Στα έργα του Νίκου Στεφάνου, αναδεικνύεται το φαντασιακό στοιχείο, μέσα από μια αξιοποιούμενη σκηνική διάσταση. Ο ελεγχόμενος και υφέρπων αισθησιασμός, αναδεικνύεται υποδειγματικά στα έργα του Παύλου Σάμιου, ενώ ο υπερρεαλιστικός τόνος και η ευφροσύνη που μεταδίδουν τα έργα του Χρίστου Καρά, αναμορφώνουν το οικείο σε απροσδόκητο. Ο παρεμβατικός χώρος αποκτά εντονότερη διαλεκτική σχέση με το φως και το χρώμα, στα έργα της Όπυς Ζούνη. Η εμβληματική γραφή του Νικόλα Κληρονόμου επαναφέρει, μέσα από τις τρισδιάστατες μεγεθύνσεις, τον διάλογο εντάσεων και υφέσεων, των ρυθμικών επιπλέον πυκνοτήτων και της αραίωσης στα δικά του έργα. Ο αναχωρητισμός, το όνειρο και το ταξίδι, μέσα από μια επαλληλία διαφανειών, επενεργειών και αντικατοπτρισμών, εντυπωσιάζουν στα έργα της Μαρίας Γιαννακάκη. Η μικρογραφική αντίληψη και ο αινιγματικός χαρακτήρας του Θεόδωρου Πανταλέοντος αποκτούν μέσα από τις εικαστικές αυτές εφαρμογές, μια παράδοξη πολυτιμότητα, σαν εκείνη κάποιας λαθραίας οπτασίας. Ο πνευματικά ανήσυχος και ευρηματικά ρηξικέλευθος Βαγγέλης Ρήνας στα έργα του αυτά, τονίζει εντονότερα το διεργασιακό στοιχείο της εσωτερικευμένης μεταμόρφωσης, καθώς από την άλλη πλευρά, η Μαίρη Σαββαΐδη-Καμπουροπούλου, ιχνηλατώντας επιδέξια, οδηγεί με την «γραφή» της το βλέμμα του θεατή, στα βάθη των θαλασσών και του υποσυνειδήτου”.

Τέχνη και Επιχειρηματικότητα
Εγκαίνια: Δευτέρα 20 Μαΐου 2013, στις 20:00
Διάρκεια Έκθεσης: 17 Μαΐου έως 9 Ιουνίου 2013

Εκθεσιακοί χώροι ισογείου και 1ου ορόφου
Ώρες Λειτουργίας: Δευ – Κυρ  18:00 -22:00
Είσοδος Ελεύθερη
*******

Δευτέρα 20 Μαΐου έως Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Έκθεση
 «Eureka»
Σάκης Παπαγιάννης
Εγκαίνια: Δευτέρα 20 Μαΐου 2013, στις 20:00

Είσοδος Ελεύθερη

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης παρουσιάζει τη νέα ατομική έκθεση «Eureka» του Σάκη Παπαγιάννη από τις 20 Μαΐου έως  τις 9 Ιουνίου 2013.

Ο Σάκης Παπαγιάννης εμπνέεται από τα σημερινά δεδομένα που επικρατούν γύρω μας και μέσα από εικαστικές αναφορές επιδιώκει τη δημιουργία μίας σύγχρονης αφετηρίας που θα δρομολογεί και προτείνει νέους δρόμους.. Με σαφείς αναφορές στο φαινόμενο “Eureka”, μας καλεί να ανακαλύψουμε εκ νέου τις δυνάμεις που κρύβουμε μέσα μας, να απογειωθούμε από την καθημερινότητα, να εξερευνήσουμε νέους ορίζοντες και να αποκτήσουμε μία θετική ματιά σε όσα συμβαίνουν γύρω μας.
Μετουσιώνει καθημερινά αντικείμενα σε πρωτότυπες μηχανές και μας προκαλεί – προσκαλεί σε μία νέα αρχή.

Η έκθεση περιλαμβάνει  επίτοιχα τρισδιάστατα εικαστικά έργα και γλυπτά, όλα δημιουργίες του 2012-2013, όπως και  περιορισμένο αριθμό μεταξοτυπιών,  έργων του, τις οποίες υπογράφει.

Ο Σάκης Παπαγιάννης γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι δημιουργικός διευθυντής (art director) στο χώρο της διαφήμισης από το 1994.
Ζωγραφίζει, φωτογραφίζει, ανασυνθέτει και δημιουργεί εικαστικά έργα με υλικά που ο ίδιος αναζητά και βρίσκει στο φυσικό τους χώρο: εργοτάξια, ναυπηγεία, εργοστάσια, εγκαταλελειμμένους οικισμούς. Μεταμορφώνει τα υλικά, αναζητώντας τις δικές του προσωπικές μεταμορφώσεις.

Δευτέρα 20 Μαΐου έως Κυριακή 9 Ιουνίου 2013
 «Eureka»
Σάκης Παπαγιάννης
Εγκαίνια: Δευτέρα 20 Μαΐου 2013, στις 20:00

Εκθεσιακός χώρος 2ου ορόφου
Ώρες λειτουργίας: Δευ – Κυρ  18.00 – 20.00
Είσοδος Ελεύθερη

*********
Δευτέρα 20 Μαΐου έως 9 Ιουνίου 2013
(η Έκθεση δεν θα είναι επισκέψιμη 1 & 2 Ιουνίου 2013)

‘Έκθεση Φωτογραφίας
«Με το βλέμμα στο Φεγγάρι»

Εγκαίνια: Δευτέρα 20 Μαΐου 2013, στις 20:00

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρουσιάζεται Έκθεση Φωτογραφίας με αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια επανδρωμένων αποστολών της NASA στο φεγγάρι με φόντο το αστρικό στερέωμα από το 1962 και μετά

Photometron – Hasselblad

Η Έκθεση αποτελείται από εκτυπώσεις φωτογραφιών μεγάλου μεγέθους από τα αρχεία της NASA, οι οποίες αποτυπώνουν εικόνες από τις επανδρωμένες διαστημικές αποστολές από το 1962 και μετά, με φωτογραφικές μηχανές Hasselblad.

Η αρχή έγινε όταν ο αστροναύτης Walter Schirra, αποφάσισε να πάρει μαζί του τον Οκτώβριο του 1962 σε μία πτήση του στο διάστημα με έναν πύραυλο  Mercury τη φωτογραφική του μηχανή Hasselblad 500C, με φακό Zeiss Planar f/2.8, 80. Αφαίρεσε όλες τις δερμάτινες επικαλύψεις από το σώμα της μηχανής, έβαψε το μέταλλο μαύρο ματ, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι αντανακλάσεις του φωτός και φωτογράφησε,  με  ένα απλό κλασικό μοντέλο της μηχανής το θαύμα της φύσης και την ομορφιά διαστήματος, εγκαινιάζοντας με αυτό τον τρόπο τη συνεργασία ανάμεσα στην αμερικανική διαστημική υπηρεσία και τη σουηδική κατασκευαστική εταιρεία των φωτογραφικών μηχανών.

Είναι φυσικό, μία συνεργασία που έχει διαρκέσει πάνω από 40 χρόνια να έχει αποδώσει φωτογραφίες όχι μόνο εκπληκτικής ομορφιάς αλλά και γεμάτες χρήσιμες πληροφορίες και λεπτομέρειες για τους ειδικούς επιστήμονες, τόσο για τους ουράνιους γείτονες της γης όσο και για τον ίδιο τον πλανήτη. Όταν έλθει η ώρα να αρχίσουν τα διαστημικά τουριστικά ταξίδια είναι σίγουρο ότι κάποιοι ταξιδιώτες θα ανακαλύψουν στο φεγγάρι κάποια από τις πάνω από 12 φωτογραφικές μηχανές που άφησαν πίσω τους οι αστροναύτες, αφού στο δρόμο της επιστροφής έπαιρναν μαζί τους μόνο τα φιλμ με τις πολύτιμες αποτυπώσεις.

‘Έκθεση Φωτογραφίας
«Με το βλέμμα στο Φεγγάρι»
Εγκαίνια: Δευτέρα 20 Μαΐου 2013, στις 20:00
Διάρκεια Έκθεσης: Δευτέρα 20 Μαΐου έως 9 Ιουνίου 2013
(η Έκθεση δεν θα είναι επισκέψιμη 1 & 2 Ιουνίου 2013)

Εκθεσιακός χώρος ισογείου
Ώρες Λειτουργίας: Δευ – Κυρ  18:00 -22:00
Είσοδος Ελεύθερη
*************

Εικαστική Περφόρμανς

Σάββατο 11 Μαΐου 2013, στις 20:00

«Η Κούκλα»
Χριστίνα Γεωργίου
βασισμένη στο ποίημα της Δάφνης Νικήτα «Η Κούκλα»
μουσική σύνθεση: Νικόλας Μελής

είσοδος ελεύθερη

http://www.youtube.com/watch?v=6wYfyVyRExY

Η Εικαστική περφόρμανς «Η Κούκλα», της Χριστίνας Γεωργίου που θα παρουσιαστεί από την ίδια, στο ΙΜΚ, το Σάββατο 11 Μαΐου 2013, στις 20:00,  συμπεριλαμβάνεται σε μία σειρά από παρουσιάσεις  έργων στα οποία διαφορετικές τέχνες όπως η ποίηση, τα εικαστικά, η performance art και η μουσική άλλοτε συνυπάρχουν και άλλοτε παρεμβαίνουν η μία στην άλλη “ζωντανά” επί σκηνής. Η εικόνα, ο ήχος και ο λόγος λειτουργούν ως μία ενότητα που παρακινεί το θεατή να συνυπάρξει μαζί της στο χωροχρόνο και στα πολύ-επίπεδά της.
Το έργο της Χριστίνας Γεωργίου διερευνά τις διασταυρώσεις ανάμεσα στην εικαστική και την παραστατική τέχνη, ενώ, παράλληλα χρησιμοποιεί τη δράση, τη μουσική, και την ποίηση. Η πραγμάτωση του λόγου επιτελείται παράλληλα με μία ζωντανή κατάσταση η οποία συγχωνεύει διάφορα επίπεδα – το αισθητικό, το εννοιολογικό και το βιωματικό – και ξεδιπλώνεται μέσα από μία σωματική, οπτική και ακουστική συνύπαρξη.
Οι υπερρεαλιστικές εικόνες και τα συναισθήματα που ξετυλίγονται μέσα από το ποίημα της Δάφνης Νικήτα «Η Κούκλα», ενσωματώνονται στη ζωντανή δράση μέσα από ένα ιδιαίτερο τρόπο, μετασχηματίζοντας έτσι το χωροχρόνο του και επεκτείνοντας την ερμηνεία του. Η μουσική από τον Νικόλα Μελή είναι μία σύγχρονη μουσική σύνθεση με αυτοσχεδιαστικά στοιχεία.
«Η Κούκλα» ανέβηκε για πρώτη φορά στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος το Σεπτέμβριο του 2012, με διάρκεια 20 λεπτά.

Δάφνη Νικήτα
Η κούκλα
Βλέπω τα λεπτά της πόδια
να κρέμονται από το ράφι
το δέρμα της είναι πράσινο
-δεν θυμάμαι αν σου είπα πως σ’ αγαπώ-
τα δάκτυλα της κόκκαλα μυτερά
μα τα χείλη της σαν αίμα
αφήνουν τη μέρα να τρέχει
σαν καπνός μέχρι να φτάσει
νύχτα πια στο πλάι μου
-μα αφού σου το είπα πως σ’ αγαπώ-
είναι όμορφη σαν παιδί που στο χέρι έχει κλωστή
με μια καρδιά στο τέλος
και καθώς φυσάει ο άνεμος αυτή φεύγει ψηλά
-προσευχή σε ουρανό-
τη βλέπω να τρέμει
σηκώνω το βλέμμα να την αγγίξω
την κρύβουν όμως τα σύννεφα που γεννάει ο νους
όταν το φιλί σπάει με δύναμη στο πάτωμα
και οι ανάσες μιας αιμάτινης νύχτας παγώνουν και καίνε
χαράζοντας τα κρυστάλλινα πρόσωπα
βλέπω τον έρωτα σου να τρέχει από τα μάτια σου
σαν προσευχή που φεύγει ψηλά
και πίσω της αφήνει λέξεις που μου χαϊδεύουν τα δάκτυλα
μ’ αγκαλιάζουν σφικτά
μέχρι να πονέσω
μέχρι να πω
πως σ’ αγαπώ
ξανά και ξανά
μέχρι να γεμίσει το δωμάτιο
με κόκκαλα μυτερά
σαν λευκά σύννεφα
μέχρι να τη δω και πάλι απέναντι μου
να χαμογελάει και από
τα κόκκινα χείλη να γεννιέται
ολόκληρο και πάλι
το φιλί

Η Χριστίνα Γεωργίου γεννήθηκε στη Λευκωσία. Αποφοίτησε με Bachelor degree in Fine Art από το Kingston University London το 2007 και με Master’s degree in ‘Live Art and Performance Studies’ από την Ακαδημία Θεάτρου του Ελσίνκι το 2011. Έχει πραγματοποιήσει εκθέσεις και δράσεις σε διεθνή φεστιβάλ, μπιενάλε, γκαλερί, μουσεία και θέατρα στην Κύπρο, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Φινλανδία, Αυστρία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ολλανδία, Τσεχία, Ρωσία, Μεξικό και Χιλή. Οι εμφανίσεις της περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την 4η Διεθνή Μπιενάλε Performance DEFORMES στη Χιλή το 2012, την 4η Διεθνή Μπιενάλε Performance HORASperdidas στο Μοντερέι του Μεξικού το 2012, την 3η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη το 2011, το Athens Photo Festival στην Αθήνα το 2011, το 6ο Tina B. Φεστιβάλ Σύγχρονης Τέχνης στην Πράγα το 2011, το 17ο Performance Studies International στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας το 2011, τη 2η Διεθνή Μπιενάλε Τέχνης της Μόσχας για Νέους το 2010, το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος το 2012, και τις Leo Galleries στην Μόντσα της Ιταλία το 2012. Έχει λάβει ‘Ειδικό Βραβείο’ για το performance έργο της ‘Αιώνια Επιστροφή’ και επιλέχθηκε ως φιναλίστ στον 6ο  Διεθνή Διαγωνισμό ‘Arte Laguna’ στη Βενετία το 2012. Η Χριστίνα Γεωργίου είναι η ιδρύτρια και επιμελήτρια του Cyprus International Performance Art Festival (CIPAF), όπου η πρώτη του διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία τον Ιούνιο του 2013. www.christinageorgiou.com / www.cipafestival.com

Ο Νικόλας Μελής γεννήθηκε στη Λάρνακα. Στην ηλικία των 16 ετών παίρνει το Δίπλωμα Σολίστ Πιάνου (summa cum laude) από το Λύκειο Ελληνίδων Αμμοχώστου στη Λάρνακα. Σπούδασε Piano Performance (ΒΑ & ΜΑ) με καθηγητή το Markus Tomas στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Θεάτρου «Felix Mendelssohn Bartholdy» στη Λειψία της Γερμανίας και Contemporary Improvisation με καθηγητές τον Janosch Wozniak, Tilo Augsten και Peter Jarschow. Εκπροσώπησε την Κύπρο στο διεθνές φεστιβάλ μουσικής «Steinway for young pianists», στο Αμβούργο της Γερμανίας το 1999. Έχει κερδίσει πολλά βραβεία σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, συμπεριλαμβανομένου ενός «Grand Prix», το 1ο βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό πιάνου για νέους μουσικούς της H.O.N στην Αθήνα και «Special Prize» στον 1ο διεθνή διαγωνισμό πιάνου E.P.T.A. στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας. Υπήρξε σολίστ σε κονσέρτα που πραγματοποιήθηκαν στην Αγγλία, Γερμανία, Ελλάδα, Κύπρο, Κροατία, Βουλγαρία και Φινλανδία. Από το 2011 συνεργάζεται με την performance artist Χριστίνα Γεωργίου για την πραγματοποίηση περφόρμανς και άλλων διεπιστημονικών πρότζεκτ που συγχωνεύουν το είδος performance art και τη μουσική ως εκτέλεση και σύνθεση. www.nicolasmelis.com

Η Δάφνη Νικήτα γεννήθηκε στη Λευκωσία.  Σπούδασε Ιστορία της Τέχνης στο University of Kent at Canterbury (BA with honors) και στο Goldsmiths´ College, University of London (MA).  Από το Μάρτιο του 2001 διευθύνει το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος. Έχει δημοσιεύσει τρεις ποιητικές συλλογές. Ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά και ανθολογίες. Είναι τακτική συνεργάτις του ηλεκτρονικού περιοδικού για την ποίηση και τον δοκιμιακό λόγο e-poema (www.e-poema.eu). Το 2009 προσκλήθηκε και πήρε μέρος με ποίηση στη δράση “Making Words”, η οποία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της 53ης Μπιενάλε Τέχνης της Βενετίας. Τον Σεπτέμβριο του 2009 το πρότζεκτ “Making Words” (με διαφοροποιημένες δράσεις), προσκλήθηκε και παρουσιάστηκε στη Διεθνή Μπιενάλε Θεσσαλονίκης το 2009. Είναι παραγωγός και παρουσιάστρια εβδομαδιαίας πολιτιστικής εκπομπής στο πρώτο πρόγραμμα του ΡΙΚ. www.diatopos.com
Σάββατο 11 Μαΐου 2013, στις 20:00
Εικαστική Performance
«Η Κούκλα» με την Χριστίνα Γεωργίου
βασισμένη στο ποίημα της Δάφνης Νικήτα «Η Κούκλα»
μουσική σύνθεση: Νικόλας Μελής

Αίθουσα: Foyer Ισογείου
Διάρκεια: 40-50 λεπτά
Είσοδος Ελεύθερη

**********

Ημερίδα για το Θέατρο του  Β. Ζιώγα

Τετάρτη 22 Μαΐου 2013, ώρα 12:30 – 17:30
Ημερίδα
 το «Θέατρο του Βασίλη Ζιώγα»

Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών
σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης

Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης οργανώνουν την Τετάρτη 22 Μαΐου 2013 ημερίδα με τίτλο «Το θέατρο του Βασίλη Ζιώγα», και θέμα την προσφορά του συγγραφέα στην ελληνική σκηνή.   Επιμέλεια: Γρηγόρης Ιωαννίδης, Επ. Καθηγητή Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Ημερίδα περιλαμβάνει επιστημονική συνάντηση ερευνητών και κριτικών, όπως  οι Κώστας Γεωργουσόπουλος, Βάλτερ Πούχνερ, Χαρά Μπακονικόλα, Πλάτων Μαυρομούστακος, Λέανδρος Πολενάκης κ.ά, που θα διερευνήσει πτυχές του έργου του Ζιώγα, ανοικτή συζήτηση σκηνοθετών που ανέβασαν έργα του συγγραφέα στο παρελθόν, καθώς και συνάντηση γυναικών ερμηνευτριών των έργων του, που θα συζητήσουν τη θέση και το «Χρώμα της γυναίκας» στο θέατρο του.

Μετά από κάθε έναν κύκλο, από τους τρεις παραπάνω αναφερόμενους, θα ακολουθεί ανοικτή συζήτηση με το κοινό.

Την ημερίδα θα συμπληρώσει η παράσταση της Ελένης Ζιώγα με τίτλο «Το μυστικό της κυρίας Έλεν», που θα δοθεί ειδικά για τους συμμετέχοντες και ακροατές της Ημερίδας. Η παράσταση  ανιχνεύει, από τη μεριά της, την πορεία διαμόρφωσης του συγγραφέα με σημείο αναφοράς όσες γυναίκες καθόρισαν τη μετέπειτα κοσμοθεωρία και γραφή του.

Πενήντα σχεδόν χρόνια μετά την πρώτη εμφάνιση του Βασίλη Ζιώγα στο θέατρο μας και δέκα σχεδόν από τον αναπάντεχο θάνατό του, η ελληνική σκηνή μοιάζει να έχει ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο πρόσληψής του. Το σημαντικότερο μέρος της εργογραφίας του έχει ανεβεί σε αξιόλογες σκηνικές προτάσεις, ενώ είναι αρκετά τα έργα του που απασχολούν σήμερα τη νεανική μας σκηνή. Παράλληλα, η ελληνική θεατρολογία αναγνωρίζει τη σημασία του συγγραφέα στη διαμόρφωση της νεότερης ελληνικής γραφής. Η σχετική βιβλιογραφία διαθέτει μια εξαντλητική μονογραφία για το έργο του, επιμέρους αναφορές σε θέματα της δραματουργίας του, συγκεκριμένες μελέτες για τη φύση και τον έρωτα, για τη γυναίκα και τις φυλετικές σχέσεις, ακόμη και για το θέμα του θανάτου στο θέατρο του. Την ίδια στιγμή έχουμε ένα σώμα κριτικών που ακολουθούν την πορεία του συγγραφέα από την πρώτη εμφάνιση μέχρι την ωριμότητα, και απαριθμούμε αξιόλογες μεταπτυχιακές εργασίες που αναλύουν την προσφορά του. Από κάθε άποψη επομένως η σημαντική θέση του συγγραφέα σε αυτό που αποκαλούμε σύγχρονο ελληνικό θέατρο είναι πλέον αδιαμφισβήτητη, όπως αδιαμφισβήτητη θεωρείται πια και η σημασία του στην ανανέωση του ελληνικού δραματικού λόγου.

Τετάρτη 22 Μαΐου 2013, ώρα 12:30 – 17:30
Ημερίδα  το «Θέατρο του Βασίλη Ζιώγα»
Πληροφορίες-κρατήσεις θέσεων: τηλ. 210 34.18.579
Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών
σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης

Βασίλης Ζιώγας
Ο Βασίλης Ζιώγας ανήκει στους σημαντικότερους νεοέλληνες θεατρικούς συγγραφείς. Γεννήθηκε το 1935 στη Θεσσαλονίκη, την οποία όμως εγκατέλειψε πολύ μικρός και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Φοίτησε στο Αμερικάνικο Κολέγιο Ψυχικού, όπου, σε ηλικία 14 χρόνων, έγραψε κι ανέβασε το πρώτο του θεατρικό έργο με τίτλο Η ψευδομένη στάφυλος.
Το 1956 έφυγε για την Αυστρία (με υποτροφία της πόλης Λιντς, για ζωγραφική), όπου σπούδασε κινηματογράφο και θέατρο στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Εκεί συμμετείχε στο λογοτεχνικό κίνημα του λετρισμού, μαζί με τους σημαντικούς ποιητές και θεατρικούς συγγραφείς της Αυστρίας (Hernest Jandl, H.C. Artman, Peter Hantke).
Το πρώτο του βιβλίο κυκλοφόρησε το 1957 (21 σπουδές για μικρό στίχο) και μετά απ’ αυτό αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στο θέατρο. Στη δεκαετία του ’50 ταξίδεψε αρκετά, έζησε για ένα διάστημα στο Παρίσι κι έγραψε πολλά θεατρικά έργα, τα οποία παρουσιάστηκαν και δημοσιεύτηκαν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επίσης, μετέφρασε για πρώτη φορά στην Ελλάδα έργα των Ιονέσκο και Μπέκετ, κατά παραγγελία της Κρατικής Ραδιοφωνίας.
Το 1972 πήγε στη Νέα Υόρκη με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Ford και συνεργάστηκε με το θεατρικό οργανισμό La Mama. Από το 1979 εργαζόταν ως δημοσιογράφος και αρθρογράφος στον ημερήσιο Τύπο. Στη γερμανόφωνη Ευρώπη έχουν παρουσιαστεί επανειλημμένως έργα του. Από τη Β’ Σκηνή του Josefstadttheater, το Theater beim Auersberg, το Stadttheater Lucern, το Arche Theater, την Όπερα της Βόννης, το Α’ Πρόγραμμα της Αυστριακής Τηλεόρασης, το Deutsch Griechisches Theater και άλλα.
«Αιρετική» μορφή του νεοελληνικού θεάτρου, o Βασίλης Ζιώγας, έχει χαρακτηρισθεί και ως  «ο ποιητικότερος συγγραφέας της νέας ελληνικής δραματουργίας». Η γραφή του συνδυάζει την ποιητική διάσταση με το πικρό χιούμορ και τον κυνισμό και χωρίς να μπορεί να αναχθεί σε συγκεκριμένα λογοτεχνικά πρότυπα, ελληνικά ή ευρωπαϊκά, συνδυάζει δημιουργικές επιρροές από τον υπερρεαλισμό, την ψυχανάλυση, το αρχαίο δράμα και την ελληνική λαϊκή παράδοση

Έφυγε το 2001, στα 66 του,  αφήνοντας  πίσω του δύο κόρες την Ελένη (γνωστή στιχουργό, σεναριογράφο και ηθοποιό) και τη Μάρθα (χορεύτρια και τραγουδίστρια) από την πρώτη σύζυγό του Ελένη, και τη σύντροφό του  ποιήτρια Παυλίνα Παμπούδη.

Έργα
1.  Η ψευδομένη στάφυλος (1949)
2.  Μια Αίθουσα Παραμονής (1956)
3.  Ο Κακός Βιστουρίχ ή Πως να στοιχειώσετε θέλοντας και μη (1957)
4.  21 Σπουδές για μικρό στίχο (ποίηση, 1957)
5.  Το Εστιατόριον Humanismus (1957) παίχτηκε το 1964 από το Πειραματικό Θέατρο
6.  Οι Μπριζόλες και η Σταφίδα ή το Ψευτοπαίδι (1957) παίχτηκαν από το Άρχε Τεάτερ (Arche Theater) της Βιέννης το 1962.
7.  Ο Μέγας Μπεηζάχ (1958)
8.  Το Προξενιό της Αντιγόνης, (1958) παίχτηκε το 1960 από την Δωδέκατη Αυλαία και το Ε.Ι.Ρ., το 1969 από το Γιόσεφστατ Τεάτερ (Josefstadt Theater) της Βιέννης, το 1970 από το Ι Πρόγραμμα της Αυστριακής Τηλεόρασης ORF, το 1970 από το Στάττεάτερ Λουτσέρν (Stadttheather Luzern) Ελβετίας.
9.  Η Ιφιγένεια στη Φωτιά (1960)
10. Τα Πασχαλινά Παιχνίδια (1965) ανεβάστηκαν με τον τίτλο Αστική Μυθολογία, το 1966, από την Ελεύθερη Σκηνή.
11. Το Λαστιχένιο Φέρετρο, μονόπρακτο (1965), μελοποιημένο από τον Αργύρη Κουνάδη σε μετάφραση Ότο Χάιντεγκερ (Staininger) (1964) παρουσιάστηκε από την Όπερα Βόνης και Βερολίνου το 1968
12. Η Κωμωδία της Μύγας (1967)
13. Ο Φαλός πάνω στο Λουλούδι (1970)
14. Ζιζή (πεζογράφημα, 1975)
15. Τα εφτά κουτιά της Πανδώρας (1982)
16. Οι γάμοι (1986)
17. Το βουνό (1986)
18. Όπως τα κούρντισες, Θε’ μου  (μυθιστόρημα, 1993)
19. Το δέντρο του Ιούδα
20. Οι κάφροι  Ή η αληθινή ιστορία του Μενέλαου και της Ελένης: Κωμωδία     Φλυάκων
21. Το μπουκάλι
22. Το προξενιό της Αντιγόνης
23. Η κωμωδία της μύγας
24. Ο Δον Κιχώτης σε νέες περιπέτειες
25. Εννέα μονόπρακτα
26. Φιλοκτήτης
27. Χρωματιστές γυναίκες
28. Big Band
29. Η επίσκεψη
30. Το Μποζό
31. Ο ανθισμένος άντρας (μυθιστόρημα, 2001)

*****
Θεατρικές Παραστάσεις

Δευτέρα 13, Τρίτη 14, Τετάρτη 15, Πέμπτη 16 Μαΐου 2013
Δευτέρα 20, Τρίτη 21, Τετάρτη 22, Πέμπτη 23 Μαΐου 2013
Δευτέρα 27, Τρίτη 28, Τετάρτη 29, Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

«Το Μυστικό της Κυρίας Έλεν»
Μια από σκηνής εξομολόγηση

Ο μονόλογος της Ελένης Ζιώγα
βασισμένος στο μυθιστόρημα  του ΒΑΣΙΛΗ ΖΙΩΓΑ
«Όπως τα κούρντισες Θέ’ μου»
επανέρχεται στο ΙΜΚ για 12 μόνο παραστάσεις

σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη

Στο «Μυστικό της Κυρίας Έλεν»  μια γυναίκα μας ανοίγει την «αυλαία» στην πολυκύμαντη και ηρωική ζωή της, που διατρέχει όλα τα μεγάλα γεγονότα της ιστορίας της Ελλάδας  κατά τον 20ο αιώνα,  αλλά και στην ιδιόμορφη σχέση της με τον συγγραφέα γιο της, του οποίου την αγωνιώδη πάλη για την ανακάλυψη της αλήθειας στο υπαρξιακό ερωτηματικό του θανάτου η ίδια δεν μπόρεσε  ποτέ να καταλάβει.
Η σπάνια αυτή γυναίκα, που ξεκίνησε σαν φτωχοκόριτσο  στα Γιάννενα του 1914, και η οποία κατάφερε να γίνει επιτυχημένη αισθητικός, ήταν  η ενσάρκωση της θεληματικής προσωπικότητας.  Γι’ αυτό  πολέμησε παλικαρίσια με τα δυσανάλογα για τη  φύση της, αλλά και τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία της εποχής της, εμπόδια, που δεν έπαυαν να ορθώνονται μπροστά της σε όλη τη διάρκεια της ζωής της σαν ένα είδος τυραννικής νομοτέλειας.
Σε αυτό το εγχείρημα θεατρικής συγγραφής, η Ελένη Ζιώγα εκμυστηρεύεται μια αληθινή οικογενειακή ιστορία, εκείνη της γιαγιάς της και του πατέρα της. Το κείμενο είναι βασισμένο στο μυθιστόρημα  του Βασίλη Ζιώγα, της πιο ιδιότυπης και από τις σπουδαιότερες δραματουργικές φωνές της μεταπολεμικής περιόδου, «Όπως τα κούρντισες Θέ’ μου».  Για εκείνον, το μυθιστόρημα, που έγραψε μετά το θάνατο της μητέρας του,  ήταν ένας φόρος τιμής, μια χειρονομία αγάπης, αλλά ταυτόχρονα και ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών με το πιο σημαντικό ίσως πρόσωπο της ζωής του.
 Η Ελένη Ζιώγα αποτίοντας το δικό της φόρο τιμής στον πατέρας της, συμπληρώνει την ιστορία όπως την έζησε η ίδια. Και καθώς ερμηνεύει το ρόλο της συνονόματης γιαγιάς της ολοκληρώνει, καθώς πρέπει, τούτη την οικογενειακή υπόθεση.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
«Το Μυστικό της Κυρίας Έλεν»
Ένας μονόλογος της Ελένης Ζιώγα
βασισμένος στο μυθιστόρημα του ΒΑΣΙΛΗ ΖΙΩΓΑ «Όπως τα κούρντισες Θέ’ μου»
Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη
Σκηνικά-Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Μουσική: Ευανθία Ρεμπούτσικα
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσoυ

Παίζει: Ελένη Ζιώγα
Εμφανίζεται ακόμα: Μυρτώ Καρέκου

Δευτέρα 13, Τρίτη 14, Τετάρτη 15, Πέμπτη 16 Μαΐου 2013
Δευτέρα 20, Τρίτη 21, Τετάρτη 22, Πέμπτη 23 Μαΐου 2013
& Δευτέρα 27, Τρίτη 28, Τετάρτη 29, Πέμπτη 30 Μαΐου 2013, στις 21:30

Αίθουσα: Black Box
Διάρκεια:  60′
Εισιτήρια: 10€, ενιαίο
            8€ Μαθητικό /Φοιτητικό / Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ) &
        Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ) & Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων/  Κάτοχοι Κάρτας              Πολιτισμού/ Κάτοχοι Κάρτας Club IFA (Γαλλικού Ινστιτούτου) /                 Κάτοχοι Κάρτας ΙΤΙ (ΕΚΔΙΘ)/ΑμΕΑ / Άνω των 65

Χορηγοί Επικοινωνίας:
MEGA,  ΔΙΕΣΗ,  ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ,  MINDRADIO,  IFEELRADIO,  PROTAGON,  CLICKATLIFE, CULTURENOW,  MONOPOLI,  VIDEATRO,  ACROPOLISTREET,  ARTISTBOOK,  ARTIC
Ελένη Ζιώγα
Γεννήθηκε στην Αθήνα (η καταγωγή της από το Συρράκο της Ηπείρου και την Πόλη). Πατέρας της ο θεατρικός συγγραφέας Βασίλης Ζιώγας. Μητέρα της η πιανίστα Ελένη Σαράντη.
Σπούδασε στην Φιλοσοφική του Πανεπιστημίου Αθηνών την οποία όμως εγκατέλειψε λίγο πριν πάρει το πτυχίο της. Παράλληλα σπούδαζε μουσική (πιάνο, κλασσικό τραγούδι) στο Ωδείο Αθηνών. Αργότερα πήρε μαθήματα υποκριτικής.
Πρώτη της εμφάνιση ως ηθοποιού στο θέατρο το 1996, στο έργο του πατέρα της «Χρωματιστές Γυναίκες» – (Θέατρο « Φούρνος», σκηνοθεσία Νίκου Κουτελιδάκη). Λίγο πριν, το 1995, έγραψε τους πρώτους της στίχους σε μουσική του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου και με ερμηνεύτρια την Δήμητρα Γαλάνη. Αργότερα εμφανίστηκε στο έργο «Μπιγκ Μπαγκ» του Β. Ζιώγα ενώ παράλληλα ετοίμαζε και το πρώτο ολοκληρωμένο της άλμπουμ (Μόνο ένα φιλί) σε μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα με ερμηνευτή τον Γιάννη Κότσιρα.
Το χειμώνα του 2000, ενώ εμφανιζόταν σε παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης («Θανασάκης ο Πολιτευόμενος» Σακελλάριου- Γιαννακόπουλου, σε σκηνοθεσία Πάνου Σκουρολιάκου), εκδόθηκε το δεύτερο άλμπουμ της (Φύλακας άγγελος) με ερμηνευτή τον Γιάννη Κότσιρα και συνθέτη τον Αντώνη Μιτζέλο.
Στην τηλεόραση, από την οποία έγινε και ευρύτερα γνωστή στο κοινό, πρωταγωνίστησε σε τέσσερις δραματικές σειρές στις οποίες υπέγραψε και το σενάριο: «Σαν αδελφές» (ΕΤ 1), «Φύγαμε» (MEGA), “Alma Libre” (MEGA), «Μετράω στιγμές» (MEGA).
Ως στιχουργός έχει συνεργαστεί ακόμα με τους: Ελευθερία Αρβανιτάκη, Έλλη Πασπαλά, Δημήτρη Μπάση, Μιχάλη Χατζηγιάννη, Άλκηστη Πρωτοψάλτη, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Νάνα Μούσχουρη, Νίκο Αντύπα, καθώς και με τον Μίκη Θεοδωράκη. Το τρίτο της ολοκληρωμένο άλμπουμ σε μουσική Αντώνη Μιτζέλου και με ερμηνεύτρια την Ελένη Πέτα κυκλοφόρησε με τίτλο «Η καλύτερη μέρα είναι αυτή που στα όνειρα αντέχει», ενώ αρκετά τραγούδια της έχουν μεταφραστεί στα Ιαπωνικά με ερμηνευτές τον Inaba Akira και το έθνικ συγκρότημα ‘Morning Musume’.
Το 2003 εμφανίστηκε στο «Από μηχανής θέατρο» με το μονόλογο του Άκη Δήμου «ΑΝΔΡΟΜΆΧΗ ή ΤΟΠΙΟ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ». Με την παράσταση αυτή συμμετείχε και στο Φεστιβάλ Μονολόγων του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης το Μάιο του 2004.
Το Μάρτιο του 2006 εμφανίστηκε στη «Δεσποινίδα Τζούλια» του Στρίντμπεργκ («Θέατρο Όψεις», σκηνοθεσία Παύλου Βησσαρίου) υποδυόμενη τον επώνυμο ρόλο. Τον Οκτώβριο του 2006 επανεμφανίστηκε ως στιχουργός με το τέταρτο ολοκληρωμένο της άλμπουμ «Ο χορός των άστρων» σε μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα και με ερμηνεύτρια την Έλλη Πασπαλά.
Tο χειμώνα του 2008 πρωταγωνίστησε στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας στην κωμωδία του Νικόλαου Λάσκαρη «Μαλλιά Κουβάρια» σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου. Το χειμώνα του 2010 κυκλοφόρησε το βιβλίο της «ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΛΛΟΥ» που περιέχει όλους τους στίχους που είχε κυκλοφορήσει μέχρι τότε καθώς και κάποια ανέκδοτα ποιήματα.  Στο τέλος του 2011 υπόγραψε τους στίχους στο τραγούδι της ταινίας του Νίκου Κουτελιδάκη “Το ταγκό των Χριστουγέννων” (βασισμένης στο ομότιτλο βιβλίο του Γιάννη Ξανθούλη) σε μουσική του Γιάννου Αιόλου και με ερμηνευτή τον Γιώργο Νταλάρα. Την Άνοιξη του 2012  συμμετείχε με δύο τραγούδια («Πόλη» και » Θάλασσα γυαλί») στο CD «Για πού τραβάς ελπίδα»  των:  Άλκηστις Πρωτοψάλτη – Ευανθία Ρεμπούτσικα.
Το Δεκέμβριο του 2012 η Ελένη Ζιώγα εμφανίστηκε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, σ΄ ένα μονόλογο με τίτλο “Το μυστικό της κυρίας Έλεν”  γραμμένο από την ίδια και βασισμένο  στο μυθιστόρημα του πατέρα της Βασίλη Ζιώγα  “Όπως τα κούρντισες Θέ μου” σε σκηνοθεσία της Μαριάννας Κάλμπαρη.  Στην ουσία πρόκειται για τη  βιογραφία της γιαγιάς της και μητέρας του  πατέρα της, που φέτος συμπληρώνονται 12 χρόνια από τον τόσο αιφνίδιο θάνατό του.  Μέσα απ΄ τη βιογραφία αυτή, ωστόσο, όπως και στο θεατρικό κείμενο της παράστασης, συναντάμε τον ίδιο τον Βασίλη Ζιώγα  στην πορεία της ζωής του, καθώς και όλα εκείνα τα συγκλονιστικά ιστορικά και οικογενειακά γεγονότα που επέδρασαν στην κοσμοθεωρία του και την φυσιογνωμία του, ως συγγραφέα. Μετά την Αθήνα η παράσταση θα παρουσιαστεί  και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

**********
 
Σάββατο 11 Μαΐου έως Κυριακή 16 Ιουνίου 2013
Pedestal
The Helter Skelter Company
σκηνοθεσία: Θάνος Παπακωνσταντίνου

Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, στις 21.30

Στον αιώνα του Ορέστη και της Ηλέκτρας που ανατέλλει, ο Οιδίποδας
 θα είναι απλώς μια κωμωδία
– Heiner Müller

Στις 11 Μαΐου 2013 θα κάνει πρεμιέρα η νέα δουλειά της Helter Skelter Company στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου. Η παράσταση Pedestal (Βάθρο) χρησιμοποιεί ως βάση την τραγωδία «Χοηφόροι» του Αισχύλου και τις τελετουργίες ερμητικών ταγμάτων. Αποτελεί το δεύτερο μέρος της τριλογίας “Carnage” (Σφαγή), μιας ελεύθερης απόδοσης της τριλογίας του Αισχύλου “Ορέστεια”. Το πρώτο μέρος της τριλογίας, η παράσταση Venison (Κρέας από κυνήγι) με βάση τις “Ευμενίδες” του Αισχύλου, κέρδισε κοινό και κριτικούς όταν παρουσιάστηκε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Απρίλιος-Μάιος και Οκτώβριος-Νοέμβριος 2012).

Η δομή του ‘Pedestal’ διακρίνει δύο παράλληλους κόσμους, το ρεαλιστικό και το φαντασιακό. Στη ρεαλιστική αφήγηση σκηνών της ζωής μιας άρρωστης μητέρας που τη φροντίζει η κόρη της, παρεμβάλλονται οι φαντασιωτικές σκηνές που τρέχουν παράλληλα μέσα στο μυαλό της Κόρης.
Η Κόρη δε μπορεί να απομακρυνθεί από την οικογενειακή εστία. Υποτάσσεται στη μοίρα της και επινοεί μια προσωπική πίστη στην προσπάθειά της να υπερβεί την αδυναμία της. Με την πίστη της αυτή, οικοδομεί μέσα της έναν προσωπικό κόσμο. Μέσα από τον κόσμο αυτό, πιστεύει πως μια μέρα θα έρθει ένας εκδικητής, κάποιος που θα τη σώσει από τη θλιβερή ζωή της. Αυτή μέχρι τότε πρέπει να τον περιμένει.
Μέσα στην αναμονή της δυο κόσμοι και δύο χώροι, ο θηλυκός και ο αρσενικός, βαίνουν παράλληλα και τελικά συγκρούονται.

Σύλληψη, Σκηνικός Χώρος, Κείμενο, Σκηνοθεσία: Θάνος Παπακωνσταντίνου
Συνεργασία στη Δραματουργία: Τζωρτζίνα Κακουδάκη
Σκηνικά, Κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού
Κίνηση: Χαρά Κότσαλη
Σχεδιασμός, Σύνθεση Ήχων: Αντώνης Μόρας
Σχεδιασμός Φωτισμών: Χριστίνα Θανάσουλα
Βίντεο, Σχεδιασμός Προωθητικού Υλικού: Κωνσταντίνος Χαïδαλής
Γλυπτική: Κατερίνα Ανδρέου
Φωτογραφίες: Βάλια Πιλάφα
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ελεάννα Γεωργιάδου
Βοηθός Σκηνογράφου: Εύα Δημοπούλου

Παίζουν: Βασίλης Βηλαράς, Αλέξανδρος Καναβός, Κατερίνα Μηλιώτη, Ελένη Μολέσκη, Νικόλας Χατζηβασιλειάδης

Παραγωγή: ‘The Helter Skelter Company’ 2013

Λίγα λόγια για το έργο

Μια τόσο αβάσταχτη φρίκη μόνο μια τελετουργία μπορεί να τη χωρέσει
 Sarah Kane “Crave”

Η παράσταση ‘Pedestal’ έχει σαν αφορμή το μύθο της Ηλέκτρας (“Χοηφόροι” του Αισχύλου) και τις αποκρυφιστικές τελετουργίες ερμητικών ταγμάτων. Η δομή της παράστασης διακρίνει δύο παράλληλους κόσμους, το ρεαλιστικό και το φαντασιακό και είναι χωρισμένη σε επεισόδια και στάσιμα. Στη ρεαλιστική αφήγηση (επεισόδια) σκηνών της ζωής μιας άρρωστης μητέρας που τη φροντίζει η κόρη της, παρεμβάλλονται οι φαντασιωτικές σκηνές (στάσιμα) που τρέχουν παράλληλα μέσα στο μυαλό της Κόρης.
Τα επεισόδια είναι ρεαλιστικές σκηνές που διαδραματίζονται σένα δωμάτιο που μοιάζει με δωμάτιο νοσοκομείου στο οποίο βρίσκονται η Μητέρα και η Κόρη. Η Μητέρα πάσχει από κάποια ασθένεια, δεν έχει αυτονομία κινήσεων, έχει φρυχτούς πόνους. Η Κόρη φροντίζει τη Μητέρα Δημοτικό, βρίσκεται διαρκώς σε υπερδιέγερση, σε ακαθαρσία, εκτός απτής στιγμές όπου βυθίζεται σε μια κατάσταση μεταξύ ύπνου και φαντασίωσης. Στις σκηνές αυτές βλέπουμε την φαντασίωση της Κόρης. Tρεις άντρες εμφανίζονται τα πρόσωπά τους είναι βουβά και φορούν ίδιες μάσκες. Τα στάσιμα ακολούθου τα σταδία μιας τελετουργίας στην πορεία της οποίας η Κόρη μυείται στον κόσμο τους.
Ο τρίτος άξονας της παράστασης, οι μονόλογοι της Κόρης, εντάσσεται κι αυτός στη φαντασιωτική κατάσταση. Με τα κείμενα αυτά αποκαλύπτεται πως η Κόρη αντιλαμβάνεται, πέρα και πίσω από τη ζωή που τρέχει, ένα μεγάλο σχέδιο στο οποίο κι αύτη συμμετέχει με την αναμονή της. Η Κόρη βλέπει τον εαυτό της σαν το όργανο μέσω του οποίου θα πραγματοποιηθεί ένα ανώτερο σχέδιο που είναι ο φόνος – η θυσία της Μητέρας. Είναι με κάποιο τρόπο το credo της, το προσωπικό της δόγμα που γεννά τον παράλληλο κόσμο.
Summum ius summa iniuria (Η ακραία δικαιοσύνη είναι και ακραία αδικία)

Λίγα λόγια για την τριλογία Carnage
Η πορεία της τριλογίας “Carnage” οδηγεί προς τα πίσω, αφού τα επιμέρους κομμάτια παρουσιάζονται με αντίστροφη σειρά, και αυτό όχι τυχαία. Στόχος της δραματουργίας είναι να αποτυπωθεί η πορεία του ανθρώπου από ένα οργανωμένο πολιτειακό σύστημα προς μια κοινωνία αυτοδικίας. Η ακριβώς αντίστροφη πορεία, δηλαδή, από αυτήν που προτείνεται στην “Ορέστεια” του Αισχύλου, όπου ο άνθρωπος περνά με τα παθήματά του, από το ματωμένο κύκλο της αυτοδικίας στην πολιτειακή και θεσμική οργάνωση του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Το δραματουργικό υλικό δεν περιλαμβάνει το αρχικό κείμενο, αλλά επιχειρεί να κρατήσει από αυτό μόνο τη δομή (τα ‘κατά ποσόν’ μέρη της τραγωδίας, δηλαδή πάροδος, επεισόδια, στάσιμα, κτλ.). Αυτό έχει σαν σκοπό να τονιστεί η θρησκευτική μορφή των έργων αυτών και να βρεθεί ουσιαστικά μια αναλογία με το σήμερα, όχι μόνο σε επίπεδο όψεως – εικόνας, αλλά και ουσίας.
Η αντιπαραβολή ρεαλιστικών σκηνών με οπτικές, τελετουργικές σκηνές που προτείνεται σαν ένας άξονας της σκηνοθεσίας και, στο εικαστικό κομμάτι, η σύγκρουση διαφορετικών σκηνικών χώρων που κρύβεται ο ένας μέσα στον άλλο, έχει σαν απώτερο στόχο να συνδεθεί ο κόσμος της τραγωδίας σαν παράλληλο σύμπαν με την καθημερινή ζωή.
Με τον τρόπο αυτό, τα μεγάλα οντολογικά ερωτήματα που τίθενται στα κείμενα της τραγωδίας συνυπάρχουν και προκύπτουν απ’την πεζή και ισοπεδωτική καθημερινότητα. Τα οικουμενικά τραγικά πρόσωπα δυνάμει κρύβονται μέσα σε κάθε άνθρωπο. Με την “Ορέστεια” ο Αισχύλος προτείνει ένα συγκεκριμένο μοντέλο κοινωνίας σαν λύση για το πρόβλημα της οργάνωσης και συνύπαρξης των ανθρώπων, τη θεσμοθετημένη δημοκρατία. Με το κείμενο αυτό έχει δημιουργηθεί ένα όριο για τον δυτικό πολιτισμό που ακόμα και σήμερα δεν έχει ξεπεραστεί. Χρησιμοποιώντας σαν βάση το πυρηνικό κύτταρο της κοινωνίας, την οικογένεια και τις σχέσεις των προσώπων μέσα σ’αυτή, δικός μας στόχος είναι να διερωτηθούμε αν σήμερα πια το όριο αυτό εξακολουθεί να ισχύει.

H θεατρική ομάδα “Helter Skelter Company”, με βάση την Αθήνα, ιδρύθηκε από τον ηθοποιό / σκηνοθέτη Θάνο Παπακωνσταντίνου. Η ομάδα δημιουργεί παραστάσεις πειραματικού θεάτρου που βασίζονται σε έργα της κλασσικής δραματουργίας. Η ομάδα ιδρύθηκε το 2011 και παρουσίασε την παράσταση «Άμλετ, ο Πρίγκιπας της Δανίας» του Σαίξπηρ. Το 2012 παρουσιάστηκε το «Venison», η δεύτερη παραγωγή της ομάδας (πρώτο κομμάτι μιας τριλογίας βασισμένης στην Αδράστεια του Αισχύλου) βασισμένο στις «Ευμενίδες» του Αισχύλου και στον Φ. Ντοστογιέφσκι.
Ομάδα: Βασίλης Βηλαράς, Αλέξανδρος Καναβός, Κατερίνα Μηλιώτη, Ελένη Μολέσκη, Νικόλας Χατζηβασιλειάδης
Συνεργάτες: Μάριος Παναγιότατου, Ιωάννα Μιχαλά, Λένα Δροσάκη, Μαρία Κορωνιώτη, Τζωρτζίνα Κακουδάκη, Πατρίσια Απέργη, Χαρά Κότσαλη, Χριστίνα Θανάσουλα, Ελεάνα Γεωργιάδου, Νίκη Ψυχογιού, Βάλια Πιλάφα, Κατερίνα Ανδρέου
Ιδρυτικά Μέλη: Θάνος Παπακωνσταντίνου, Κωνσταντίνος Χαïδαλής, Αντώνης Μόρας

Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου είναι Σκηνοθέτης και Ηθοποιός. Πτυχιούχος της δραματικής σχόλης «Εμπρός – Θέατρο Εργαστήριον» (2009) και της Νομικής Σχόλης του Α.Π.Θ. (2007).
Ιδρυτικό μέλος της ομάδας ‘The Helter Skelter Company’, με την όποια παρουσίασε τις παραστάσεις «Άμλετ, ο Πρίγκιπας της Δανίας» του Σαίξπηρ (2011) και «Venison» (2012) στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (IMK).
Στο θέατρο έχει συνεργαστεί ως ηθοποιός με τους: Α. Μακράκη, Γ. Μόσχο, Μ.Λ. Παπαδοπούλου και Δ. Καραντζά. Στον κινηματόγραφο έχει συνεργαστεί ως ηθοποιός με τους: Elina Panik, Κ.Φραγκούλη – Α.Σιπσίδη και Γ. Καρυπίδη σε ταινίες μικρού μήκους.
Ιδρυτικό μέλος της θεατρικής ομάδας ‘Facta Non Verba’ (Θεσ/νίκη), με την οποία συνεργάστηκε ως ηθοποιός και σκηνοθέτης σε παραστάσεις θεάτρου, devised theatre, street theatre, performances. Με την ομάδα ‘Facta Non Verba’ συνεργάστηκαν με το Living Theater σε δημιουργία δύο παραστάσεων street theatre και μιας performance το Μάη 2003.

11 Μαΐου έως 16 Ιουνίου 2013
Pedestal
The Helter Skelter Company
σκηνοθεσία: Θάνος Παπακωνσταντίνου

Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21.30
Αίθουσα: Ειδικά διαμορφωμένος υπόγειος χώρος
Διάρκεια: 70΄ (χωρίς διάλειμμα)

Τιμές εισιτηρίων:  12€ Κανονικό
                          10€ Μαθητικό/ Φοιτητικό/ Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ) & Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ) & Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων/ Κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού/ Κάτοχοι Κάρτας Club IFA (Γαλλικού Ινστιτούτου)/Κάτοχοι Κάρτας ΙΤΙ (ΕΚΔΙΘ)/ΑμΕΑ/ Άνω των 65

********

Τετάρτη 15 Μαΐου 2013, στις 21:00
Εφήμερα
Σκηνοθεσία- Χορογραφία: Νίκος Διονύσιος

Η θεατρική παράσταση Εφήμερα ανεβαίνει για μία μόνο βραδιά, την Τετάρτη 15 Μαΐου 2013, στις 21:00 στο ΙΜΚ σε ποίηση Harold Pinter, Margaret Atwood και Δημήτρη Νικολαρεϊζη, και σε Σκηνοθεσία- Χορογραφία Νίκου Διονύσιου.

Τα “Εφήμερα” είναι μια τριλογία: Γένεση-Έρωτας-Θάνατος. Με βάση την κίνηση, τον ήχο, και τον ποιητικό συμβολισμό, ο Ποιητής παρατηρεί το Άτομο και μέσω αυτού, τη κοινωνία.  
 Το άτομο αισθάνεται παγιδευμένο μέσα στις κοινωνικές δομές.  Η λύση του είναι να αρχίσει τη ζωή του ξανά… από την αρχή… Αναγέννηση.  Πιστεύει ότι με την εμπειρία του παρελθόντος και τις γνώσεις του θα είναι σε θέση να δημιουργήσει τη ζωή που θέλει, να είναι ελεύθερος.  Το ταξίδι αρχίζει.  Είναι αποφασισμένος να πετύχει το σκοπό του αλλά το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που επιθυμεί. Το ταξίδι προς την ελευθερία καταλήγει σε ένα παιχνίδι εξουσίας.
 Τα «Εφήμερα» έχουν τις ρίζες τους στο όνειρο.  Κάθε νέα εικόνα πάνω στη σκηνή διαγράφει τη προηγούμενη, μέχρι που τελικά καταρρέει ολόκληρο το όνειρο. Ο κύκλος κλείνει εδώ.
Χαρακτήρες: Φωνή, Χορός, Άτομο, Μητέρα, Γυναίκα μέσα στο Χρόνο, Τραβεστί, Παλιός και Σύγχρονος Ρομαντισμός, Στρατιώτης και Τεχνοκράτης.

Συντελεστές
Ποίηση: Harold Pinter, Margaret Atwood, Δημήτρης Νικολαρεϊζης
Σκηνοθεσία – Χορογραφία: Νίκος Διονύσιος
Μουσική: Brian Eno, Carl Orff, Burundi, Μαρία Κάλλας, Laurie Anderson
Κοστούμια: Μπιάνκα Νικολαρεϊζη
Φωτισμοί: Βασίλης Κλωτσοτήρας
Παραγωγή: Τζίνα Πετροπούλου

Ερμηνεύουν:
Ρένια Αχιλεοπούλου, Ερμίνα Γεράρδη, Νίκος Διονύσιος, Δημήτρης Κάτσης, Αλέξανδρος Μητρόπουλος, Σταυρούλα Οικονόμου, Άρτεμη Ορφανίδη, Μαρίνα Σαμάρκου, Κωνσταντίνος Φερεντούρος, Φοίβη Φίλντιση

Τετάρτη 15 Μαΐου 2013, στις 21:00
Εφήμερα
Σκηνοθεσία – Χορογραφία: Νίκος Διονύσιος

Αίθουσα: Θέατρο
Διάρκεια: 70΄
Τιμές Εισιτηρίων: 12€ ενιαίο

*******

Παρασκευή 17, Σάββατο 18 Κυριακή 19
Παρασκευή 24, Σάββατο 25 και Κυριακή  26 Μαΐου 2013, στις 21:30

Ο ΕΧΘΡΟΣ ΜΟΥ
της Σόνια Ζαχαράτου
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καντιώτης

ΕΝΑΣ «ΕΧΘΡΟΣ» ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ!

Στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης θα ανεβεί το θεατρικό έργο της Σόνιας Ζαχαράτου “Ο ΕΧΘΡΟΣ ΜΟΥ”, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καντιώτη, στις  17- 19 και 24- 26 Μαΐου 2013, στις 21:30.

Το έργο αναφέρεται στην ομηρία μιας γυναίκας και του παιδιού της, στις συνομιλίες της με τον εχθρό της και στη σχέση που γεννιέται μεταξύ τους μέσα σε μια νύχτα, όπου ο θάνατος καραδοκεί.
Πέρα από τη συναισθηματική φόρτιση που διατρέχει το έργο, τα μηνύματα που απορρέουν αφορούν την εξουσία και την πολιτική βία, την εκδίκηση, το μίσος, αλλά και τη συγχώρηση, τη μνήμη, την εμπιστοσύνη ανάμεσα στους ανθρώπους, την αξία της ζωής, την ανάγκη για αγάπη.
Είναι ένα έργο βαθιά ανθρώπινο και αντιπολεμικό, που αναπτύσσεται και πλέκεται σε δύο παράλληλους μονολόγους –καθένας από τους ήρωες με το πληγωμένο παρελθόν του και τα όνειρά του για το μέλλον. Το έργο πλημμυρίζει από εικόνες ομορφιάς, καθώς μέσα στη νύχτα οι δύο «εχθροί» -έρμαια των αποφάσεων μιας αόρατης παντοκράτορος εξουσίας- έρχονται κοντά και, ξεχνώντας την άβυσσο που τους χωρίζει, ξεδιπλώνουν τις αναμνήσεις τους. Συγχρόνως, δίνεται όλο το περιβάλλον του τρόμου που αντιμετωπίζουν, σε τέτοιες καταστάσεις, οι άνθρωποι.
«Ο Εχθρός μου» είναι, επίσης, έργο υπαρξιακό, καθώς οι ήρωες έρχονται αντιμέτωποι με το βαθύτατο εαυτό τους και με το προδικασμένο αύριο.

Το έργο είναι εμπνευσμένο από την τραγωδία που εκτυλίχθηκε, το 2004, στο σχολείο του Μπεσλάν της Βόρειας Οσετίας, στον Καύκασο, όπου σκοτώθηκαν 385 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 186 παιδιά.

Συντελεστές
Το κείμενο έχει γράψει η δημοσιογράφος συγγραφέας  Σόνια Ζαχαράτου
Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Δημήτρης Καντιώτης
Τα σκηνικά και κοστούμια είναι του Ηλία Λόη
Οι φωτισμοί είναι της Χριστίνας Θανάσουλα
Ακορντεόν παίζει η μουσικός Ξένια Τσέλιγκα
Μακιγιάζ: Μαίρη Κασούμη
Παραγωγή: Linos Pro

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Γεωργία Ζώη και Βαγγέλης Στρατηγάκος

Χορηγός Επικοινωνίας: ΕΡΤ

Παρασκευή 17, Σάββατο 18 Κυριακή 19
Παρασκευή 24, Σάββατο 25 και Κυριακή  26 Μαΐου 2013, στις 21:30
Ο ΕΧΘΡΟΣ ΜΟΥ
της Σόνια Ζαχαράτου
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καντιώτης

Αίθουσα: Black Box
Τιμές Εισιτηρίων: 10€

*******

Πέμπτη 23 Μαΐου 2013, στις 21:00
Η ΓΚΟΛΦΩ ΕΠΙΑΣΕ ΠΑΤΟ
Κείμενα – Σκηνοθεσία: Περικλής Ματαράγκας

Θεατρική Ομάδα του «Φάρου Τυφλών της Ελλάδος»

Το Θεατρικό Εργαστήρι του «Φάρου Τυφλών της Ελλάδος» παρουσιάζει την Πέμπτη 23 Μαΐου 2013, στις  21.00, στο ΙΜΚ.- τη θεατρική παράσταση “Η ΓΚΟΛΦΩ ΕΠΙΑΣΕ ΠΑΤΟ” .

Το έργο εκτυλίσσεται σε ένα σταθμό υπεραστικών λεωφορείων όπου λόγω μηχανικής βλάβης ενός οχήματος υπάρχει μία καθυστέρηση τριών ωρών και έτσι δίνεται η ευκαιρία, στους αγανακτισμένους επιβάτες και τους εργαζόμενους στο σταθμό, να γνωρισθούν μεταξύ τους και να καταλήξουν να διηγηθούν τις προσωπικές τους ιστορίες. Ιστορίες καθημερινές, ιστορίες κωμικές και μη, ιστορίες απλών ανθρώπων του σήμερα, έως ότου ακουστεί η ανακοίνωση αναχώρησης του λεωφορείου και να κλείσει η αυλαία με μια ξεχασμένη μελωδία…   

Συντελεστές
Κείμενα, Διασκευές Κειμένων, Σκηνοθεσία, Μουσικές Επιλογές: Περικλής Ματαράγκας
Σκηνικά, Επιμέλεια Κοστουμιών: Μπρένταν Κουτσία

Παίζουν:
Ελληνογερμανική συμφωνία: Αλεξάνδρα Ηλιάκη, Νικολάϊ Συριαννίδης    
Μπάμπης, ο μπάρμαν: Μιχάλης Ασλάνογλου
Σούλα, η καθαρίστρια: Ευγενία Ράπτου
Η θεατρίνα: Εύη Σταμάτη
Βαγγέλης, το γκαρσόνι: Βαγγέλης Μουρούκος
Ο άνεργος: Αργυρώ Τεντόμα
Το δώρον άδωρον: Ιωάννα Πετροπούλου
Η νευρικιά:  Εύη Ασλάνογλου
Κλαίρη:  Ιωάννα Παπαδοπούλου
Απαγορεύεται το καπνίζειν: Βιβή Χριστοδούλου
Ο άντρας που παντρεύτηκε μια χαζή γυναίκα: Θανάσης Παπαϊωάννου
Η τραγουδίστρια: Γωγώ Ρουκουτάκη

Το Θεατρικό Εργαστήρι του «Φάρου Τυφλών της Ελλάδος» ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Οκτώβριο του 2007 και έχει ήδη στο ενεργητικό του αξιόλογες παραστάσεις. Όλα τα μέλη που συμμετέχουν στη Θεατρική Ομάδα είναι άτομα με προβλήματα όρασης (τυφλοί, νεοτυφλωθέντες και μερικώς βλέποντες) ηλικίας 25 μέχρι 65 ετών.  Η συμμετοχή των ατόμων με προβλήματα όρασης στη Θεατρική Ομάδα δίνει τη δυνατότητα έκφρασης, δράσης, αυτοεκτίμησης και προκλήσεις αυτοσχεδιασμού.

 Πέμπτη 23 Μαΐου 2013, στις 21:00
Η ΓΚΟΛΦΩ ΕΠΙΑΣΕ ΠΑΤΟ
Κείμενα – Σκηνοθεσία: Περικλής Ματαράγκας
Θεατρική Ομάδα του «Φάρου Τυφλών της Ελλάδος»

Αίθουσα: Θέατρο
Τιμές Εισιτηρίων: 10€
***********

Χορόδραμα

Παρασκευή 10 Μαΐου 2013 έως Κυριακή 7 Ιουλίου 2013, στις 21:00
ΧΟΡΟΔΡΑΜΑ
THE   CAVE
Μια σύγχρονη ματιά στην αλληγορία της σπηλιάς από την
«Πολιτεία» του Πλάτωνα
Μια σύμπραξη χορού, μουσικής και εικόνας

Πρεμιέρα: 10 Μαΐου 2013, στις 21:00

Πολιτιστική Ομάδα ΗΧΟΔΡΑΜΑ

http://www.youtube.com/watch?v=n-so86vG9Tw&;feature=youtu.be

Η ψεύτικη πραγματικότητα των «σκιών», η αφύπνιση, η αναζήτηση, η ανακάλυψη, οι συνέπειες… δραματοποιημένα με ευαισθησία μέσα από σύγχρονες χορογραφίες και παράλληλες παρεμβάσεις εικόνων από τη σύγχρονη εποχή

Το έργο είναι δημιουργία της Πολιτιστικής Ομάδας ΗΧΟΔΡΑΜΑ, σε συνεργασία με γνωστούς χορογράφους και χορευτές με επαγγελματική εμπειρία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Κούβα), απόφοιτους επαγγελματικών σχολών χορού του εξωτερικού, της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και αναγνωρισμένων επαγγελματικών σχολών χορού της Ελλάδας. Η μουσική είναι αυθεντική, γραμμένη ειδικά για το έργο αυτό. Το video art, μέσω δυνατών εικόνων, προσθέτει στη δραματουργία του έργου.
Η Πολιτιστική Ομάδα ΗΧΟΔΡΑΜΑ έχει πολυετή πείρα σε χοροδράματα και έχει παρουσιάσει έργα της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό www.echodrama.gr.

Συντελεστές:
Δραματουργία:    Σέβη Δημητριάδου, Φαίδρα Πισιμίση
Μουσική:    Ionnix  (Γιάννης Πισιμίσης)
Επιμέλεια χορογραφιών:    Δανιέλα Πισιμίση
Χορογραφίες:    Δανιέλα Πισιμίση, Φαίδρα Πισιμίση, Alain Rivero Rodriguez, Γιώργος Νταγιάντας και οι χορευτές της ομάδας
Video Art:    TRANSET, Φίλιππος Πανταζόπουλος
Σχεδιασμός-κατασκευή κοστουμιών:    Λαμπρινή Κατσαούνου
Επιμέλεια φωτισμού:    Λίνος Μεϊτάνης
Χορεύουν:    Alain Rivero Rodriguez
Κατερίνα Αλεξανδράκη
Νώντας Δαμόπουλος
Σμαραλία Καρακώστα
Αργύρης Κουδούνας
Έρη Παπαχαραλάμπους
Δανιέλα Πισιμίση
Φαίδρα Πισιμίση
Χρήστος Ταγρίδης
Τζένη Τοψίδου
Δημήτρης Αντωνόπουλος
Ελένη Γιαννούδη

Παραστάσεις:
Μάιος 2013:    Παρ. 10, Σαβ. 11, Κυρ. 12,
Παρ. 17, Σαβ. 18, Κυρ. 19,
Παρ. 31
Ιούνιος 2013:    Σαβ. 1, Κυρ. 2,
Παρ. 28, Σαβ. 29, Κυρ. 30
Ιούλιος 2013:    Παρ. 5, Σαβ. 6, Κυρ. 7

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε., στο πλαίσιο του Π.Ε.Π. «Αττική», του ΕΣΠΑ 2007-2013

Υπό την αιγίδα του ΥΠΑΙΘΠΑ, Γενική Γραμματεία Πολιτισμού
 

Παρασκευή 10 Μαΐου 2013 έως Κυριακή 7 Ιουλίου 2013, στις 21:00
Χορόδραμα: THE CAVE
Μια σύγχρονη ματιά στην αλληγορία της σπηλιάς από την «Πολιτεία» του Πλάτωνα
Πολιτιστική Ομάδα ΗΧΟΔΡΑΜΑ
Πρεμιέρα: 10 Μαΐου 2013, στις 21:00

Αίθουσα: Θέατρο
Διάρκεια: 70’ λεπτά
Τιμές Εισιτηρίων: 10€ κανονικό
                 8€ Μαθητικό/ Φοιτητικό/ Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ) & Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ) & Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων/ Κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού/ Κάτοχοι Κάρτας Club IFA (Γαλλικού Ινστιτούτου) /Κάτοχοι Κάρτας ΙΤΙ (ΕΚΔΙΘ)/ΑμΕΑ/ Άνω των 65

******

Κινηματογραφική Προβολή/Εκδήλωση

Κυριακή 12 Μαΐου 2013, στις 12:00 μ.

Για τη δημιουργία Παιδότοπων στα καμένα της Χίου
Προβολή της ταινίας
Το Δέντρο που πληγώναμε
του Δήμου Αβδελιώδη

Ελληνική Εταιρεία Παιγνιοθήκης

Η Ελληνική Εταιρεία Παιγνιοθήκης προσκαλεί το κινηματογραφόφιλο και όχι μόνο κοινό στην προβολή της ταινίας του Δήμου Αβδελιώδη, «Το Δέντρο που πληγώναμε», που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Μαΐου 2013, στις 12 το μεσημέρι στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης.
Η τιμή του εισιτηρίου είναι 10€, και όλα τα έσοδα από την εκδήλωση θα διατεθούν για τη δημιουργία  παιδότοπων από την ΕΕΠ, τον Ιούλιο 2013,  στο νησί της Χίου που επλήγη από τις πυρκαγιές το περσινό καλοκαίρι.

Η Ελληνική Εταιρεία Παιγνιοθήκης είναι μία μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1990 και αποτελείται από εθελοντές.
Βασικός της σκοπός είναι η ίδρυση και λειτουργία Παιγνιοθηκών (χώροι για παιχνίδια), για παιδιά και νέους με αναπηρία αλλά και για όλα τα παιδιά μίας περιοχής.
Σήμερα λειτουργούν παιγνιοθήκες στο Κερατσίνι, Ν. Φιλαδέλφεια και Αγία Παρασκευή.
Επίσης οργανώνει παιδοτόπους σε περιοχές που λειτουργούν παιγνιοθήκες  στο πλαίσιο ευρύτερων δράσεων για το παιχνίδι ή όπου  έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές (πχ σε καταυλισμούς σεισμοπαθών, σε πυρόπληκτες περιοχές κ.α.).

Κυριακή 12 Μαΐου 2013, στις 12:00 μ.
Για τη δημιουργία Παιδότοπων στα καμένα της Χίου
Προβολή της ταινίας: “Το Δέντρο που πληγώναμε” του Δήμου Αβδελιώδη
Ελληνική Εταιρεία Παιγνιοθήκης

Αίθουσα: Θέατρο
Γενική είσοδος: 10€, όλα τα έσοδα θα διατεθούν για τη δημιουργία παιδότοπων στο κομμάτι της Χίου που επλήγη από πυρκαγιές το καλοκαίρι 2012.

********
Συναυλία

Δευτέρα 13 Μαΐου 2013, στις  21:00
Συναυλία Μουσικής Δωματίου

Αφιερωμένη στον συνθέτη
Ανδρέα Αργυρού

το Σπίτι της Κύπρου
 είσοδος ελεύθερη

Τη Δευτέρα, 13 Μαΐου 2013 στις 21:00 το Σπίτι της Κύπρου  διοργανώνει  στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης, Συναυλία Μουσικής Δωματίου, αφιερωμένη στον συνθέτη Ανδρέα Αργυρού με έργα του από το 1988 έως σήμερα.

Τα έργα ερμηνεύουν:
ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΕΓΧΟΡΔΩΝ L’ ANIMA: Στέλλα Τσάνη α’ βιολί, Μπρουνίλντα-Ευγενία Μάλο                 β’ βιολί, Ελευθερία Τόγια βιόλα, Λευκή Κολοβού τσέλο
Σουέλα Σέχου  κοντραμπάσο
Χρύσα Γρένδα  πιάνο
Γιώργος Σκριβάνος φλάουτο
Γιάννης Σαμπροβαλάκης κλαρινέτο
Χρήστος Καλούδης κόρνο

Μουσική διεύθυνση:  Φώτης Μιχαλάκης
Επιμέλεια Εκδήλωσης: Νίκη Μιχαηλίδου

Ο Ανδρέας Αργυρού γεννήθηκε στη Κύπρο. Σπούδασε  στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών πιάνο, Ανώτερα Θεωρητικά και Σύνθεση με τον Μιχάλη Τραυλό.    Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει παρακολουθήσει μεταπτυχιακά μαθήματα Σύνθεσης στο Faculty of music της Μουσικής Ακαδημίας του Βελιγραδίου.
Έχει συνθέσει έργα για σόλο όργανα, για μικρά και μεγάλα σύνολα.
Έργα του έχουν παιχτεί τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, έχουν μεταδοθεί  τόσο από το Γ΄ Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, όσο και από το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου  και έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς.
Το 1989 βραβεύτηκε σε Πανελλήνιο διαγωνισμό Σύνθεσης που διοργάνωσε το Σύγχρονο Ωδείο Αθήνας, με το έργο του «Τρίο για βιολί βιολοντσέλο και πιάνο.»
Το 1990 και 1992 το έργο του «Παραλλαγές για μικρή ορχήστρα» διακρίθηκε, στον Α΄ διαγωνισμό Σύνθεσης που διοργάνωσε η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών στην μνήμη του Γιάννη Α. Παπαϊωάννου (Α΄ Έπαινος), και αντίστοιχα στο Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης. (Επιλέχτηκε στα πέντε καλύτερα έργα και παίχτηκε από την ορχήστρα του πανεπιστημίου.)
Διδάσκει ανώτερα θεωρητικά στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών και στο Ωδείο «Κέντρο Τεχνών Ακρόπολις», και Σύνθεση στο τελευταίο.      
Διετέλεσε για πολλά χρόνια (1993-2003) μέλος του Δ.Σ. του  Συλλόγου Καθηγητών Ωδείων Αναγνωρισμένων (Σ.Κ.Ω.Α.),  Γενικός Γραμματέας και Πρόεδρος του, προσφέροντας εκτός των άλλων σημαντικό πολιτιστικό έργο: συναυλίες με  έργα Ελλήνων Συνθετών, πολλά από αυτά σε πρώτη εκτέλεση, αφιερώματα σε καλλιτέχνες και παιδαγωγούς της μουσικής και σε  διαγωνισμούς σύνθεσης σε συνεργασία με την Ελληνική Ραδιοφωνία και άλλους φορείς. Είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών και Διευθυντής του Εθνικού Ωδείου Νέας Σμύρνης.

Δευτέρα 13 Μαΐου 2013, στις 21:00
Συναυλία: Ανδρέας Αργυρού
Σπίτι της Κύπρου

Αίθουσα: Θέατρο
Είσοδος Ελεύθερη
Απαραίτητη κράτηση θέσεων: 210 3418 579, Δευ-Παρ 11:00 – 14:00

*******
***********
22ο Μαθητικό Φεστιβάλ Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου

Κυριακή 26 Μαΐου 2013, στις 12:00 μ.
Κυριακή 2 Ιουνίου 2013, στις 12:00 μ.
Σαββάτο 8 Ιουνίου 2013, στις 21: 00

Τρεις Εκδηλώσεις Χορού και Μουσικής στο ΙΜΚ
22ο ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΗΜΟΥ ΜΟΣΧΑΤΟΥ-ΤΑΥΡΟΥ
(14 Απριλίου -17 Ιουνίου 2013)
Το Μαθητικό Φεστιβάλ του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου διορ¬γανώνεται για 22″ συνεχή χρονιά, προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους να απολαύσουν μία περίοδο με ποικίλες πολιτιστι¬κές εκδηλώσεις. Με τη συμμετοχή του συνόλου σχεδόν των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου,, οι μαθητές καλούνται να διερευνήσουν και να έρθουν σε επαφή με τις δημι¬ουργικές και καλλιτεχνικές τους αναζητήσεις, μέσα από το θέατρο, τη μου¬σική και τις εικαστικές δημιουργίες.
Η διοργάνωση του Μαθητικού Φεστιβάλ είναι ιδιαίτερα σημαντική ειδικά αυτή τη χρονιά. Η ίδια η διοργάνωση του Φεστιβάλ και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερο οικονομικό κόστος για το Δήμο, η μεγάλη συμμετο¬χή των μαθητών και των διδασκόντων, αλλά και η φιλοξενία του σε σημαντικούς χώρους εκδηλώσεων του Δήμου, αποτελεί την μεγαλύτερη απόδειξη στήριξης του πολιτισμού και της εκπαιδευτικής κοινότητας από τη Δημοτική Αρχή, ιδιαίτερα σε μία περίοδο όπου η Τοπι¬κή Αυτοδιοίκηση καλείται να αντιμετωπίσει σημαντικά ζητήματα επιβίω¬σης.
Για την ενίσχυση των ευπαθών ομάδων του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου, θα υπάρχει κουτί τροφίμων μακράς διάρκειας σε όλες τις εκδηλώσεις του Μαθητικού Φεστιβάλ.

Κυριακή 26/5/2013 και ώρα 12:00 μ.
•    Παράσταση από το τμήμα Μοντέρνου χορού και Μπαλέτου του Πνευματικού Κέντρου. Επιμέλεια: Καλαβρυτινού Βαγγελίτσα

Κυριακή 2/6/2013 και ώρα 12:00 μ.
•    Παράσταση από το τμήμα Μοντέρνου χορού και Μπαλέτου του Πνευματικού Κέντρου Επιμέλεια: Καλαβρυτινού Βαγγελίτσα

Σαββάτο 8/6/2013 και ώρα 21: 00
•    Χορωδιακό Σύνολο του Δημοτικού Ωδείου του Πνευματικού Κέντρου. Συμμετέχουν οι Pizzicati, Mama’s n Papas, Μικρόβια και Vocal invenhons Επιμέλεια: Αλεξοπούλου Όλγα

Αίθουσα: Θέατρο
Είσοδος Ελεύθερη. Απαραίτητη η προμήθεια Δελτίων Εισόδου μία ώρα πριν την κάθε παράσταση από το Ταμείο στο ισόγειο του ΙΜΚ.

****

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 177 78,  τηλ. 210 3418 550,  φαξ.  210 3418 570
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : info@mcf.gr Ιστοσελίδα:  www.mcf.gr

Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος)
Δευ-Παρ 11:00 – 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση
Αγορά με πιστωτική κάρτα: 210 3418579, Δευ-Παρ 11:00 – 14:00 και στην Ιστοσελίδα του Ιδρύματος www.mcf.gr
Εισιτήρια προπωλούνται και στα καταστήματα Public: Σύνταγμα, Πειραιά, Γλυφάδας, Αγ. Δημητρίου Metro Mall, Athens Mall Μαρούσι.
Υποστηρικτές Ιδρύματος Μ. Κακογιάννης
PricewaterhouseCoopers Business Solutions S.A. Where value begins
Dogkas Wines
Konstantinos
Playground Productions

Χορηγοί  Επικοινωνίας Ιδρύματος Μ. Κακογιάννης
ΤΑ ΝΕΑ         METROPOLIS        Το Ποντίκι
Αθήνα 9,84         BHMA FM 99.5           Ως 3
Ε-go.gr,        Ελculture.gr                Clickatlife.gr        
Culturenow.gr    Mediasoup.gr            Monopoli.gr       In2life.gr
Camera Stylo online

Στάθμευση στο εμπορικό κέντρο athensheart
Οι  θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ δικαιούνται δωρεάν στάθμευση στο Parking του εμπορικού κέντρου Athens Heart από Δευτέρα έως Σάββατο από τις  08:00 – 22:00.
Από τις 22:00 έως τη 01:00 η χρέωση είναι 2,5€ και 1€ για κάθε επιπλέον ώρα στάθμευσης μετά από τη 01:01.
Τις Κυριακές οι θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ θα επιβαρύνονται  με 2,5€ για χρήση του parking από τις 10:00  έως 01:00. Από τις 01:01πμ  θα επιβαρύνεται με κόστος 1€ για κάθε επιπλέον ώρα.