.Ιnterview φαντάζομαι ότι στη ζωή σας κάποια στιγμή έχετε κάνει. Innerview όμως; Για ποιο λόγο ο συγγραφέας κάνει αυτό το λογοπαίγνιο;
Innerview κάνω συνέχεια. Με ιντριγκάρει και με αφορά πολύ ως διαδικασία. Το λογοπαίγνιο τώρα γίνεται επειδή ένα interview γίνεται η αφορμή για innerview. Μία συνέντευξη λοιπόν γίνεται αφορμή για ενδοσκόπηση, όχι όμως παθητική, αλλά ενεργητική.
Μιλήστε μας λίγο για τον ρόλο σας και τι κοινά έχει η Εύα Σιμάτου με τον ρόλο της παράστασης;
Ο ρόλος είναι μία δημοσιογράφος του θεάτρου, που μετατρέπει μία συνέντευξη με έναν νεαρό και ανερχόμενο σκηνοθέτη (τον οποίο παίζει ο Λάζαρος Βαρτάνης) -που την αφορά ερωτικά- σε εμπειρία ζωής. Για να φτάσει αυτή η συνάντηση στον συντονισμό αυτών των δύο αυτών προσώπων, θα πρέπει να περάσει από πολλά στάδια και επίπεδα κάποια ανώδυνα και κάποια επώδυνα. Η γυναίκα αυτή θα επιδιώξει, θα πάρει το ρίσκο με τη δική της αλήθεια και τον δικό της τρόπο, μέσα από προσωπική της έκθεση να ξεκλειδώσει τις πιο κλειστές πλευρές του άντρα όχι για να τον κατακτήσει-κυριεύσει, αλλά για να τον κατανοήσει και να τον δεχτεί. Μέσα στο ίδιο το έργο αναφέρεται η εξής φράση, που την χαρακτηρίζει «είχε κάτι το τόσο εύθραυστο και δυνατό μαζί». Νομίζω ότι αυτές τις ποιότητες τις μοιράζομαι με τον ρόλο.
Γράψτε μας μια φράση ή περισσότερες του έργου που δίνουν το στίγμα της παράστασης.
«Ξέρεις τι κάνουμε εδώ έτσι; Ένα παιχνίδι παίζουμε. Μπορείς να σχεδιάσεις μια στρατηγική για ένα παιχνίδι αλλά ανάλογα με το πού αναπηδά το μπαλάκι και ανάλογα με το που τυχαίνει να βρίσκεται η άλλη πλευρά, προκύπτουν προβλήματα και ευκαιρίες. Ο μόνος τρόπος για να τις αντιμετωπίσεις ή να τις εκμεταλλευτείς σωστά είναι να δράσεις εκείνη τη στιγμή. Ακαριαία.» Αυτή είναι μία παράγραφος που καταθέτει ο τρίτος παίκτης και καταλυτικός χαρακτήρας του έργου(τον οποίο παίζει ο Νίκος Αρβανίτης), που έχει την ιδιότητα του ηθοποιού και αντιπροσωπεύει το πιο εμπειρικό και ανεπεξέργαστο κομμάτι της ζωής.
«Υπάρχουν πράγματα που συμβαίνουν μέσα σου και είναι σαν να διαλύονται. Επιπλέουν μέσα σου σα φήμες. Κι ύστερα έρχονται ξανά. Φλασιές. Déjà vu.»
.Πρωταγωνιστήσατε και στην παράσταση «Innerview» που παρουσιάστηκε και στο Λονδίνο. Αυτό που παρουσιάζετε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης είναι καινούριο ανέβασμα. Ποιες οι διαφορές της πρώτης παράστασης με τη σημερινή;
Αυτή η παράσταση ξεκίνησε από μία υπέροχη εμπειρία στο Λονδίνο, που μοιράστηκα με τον Νίκο τον Πουρσανίδη επί της περίφημης σκηνής του Southbank Centre. Εκεί το έργο αποτελείτο μόνο από την τρίτη σκηνή του τωρινού και γράφτηκε ειδικά για τις ανάγκες μίας ημερίδας πολιτισμού με εκλεκτούς συμμετέχοντες που είχε τίτλο Greece is the word. Το θέατρο ήταν κατάμεστο και η παράσταση πήρε εξαιρετικές κριτικές στον αγγλικό τύπο. Μετά από αυτό, ο συγγραφέας του έργου, Αλέξης Σταμάτης, αποφάσισε να προσθέσει και άλλες σκηνές, να αναπτύξει και να ολοκληρώσει το έργο για να παιχτεί στα ελληνικά πλέον στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Είναι λοιπόν ένα σαφώς πιο ολοκληρωμένο έργο, που αποτελεί και μια δυνατή πρόταση.
Συνεργάζεστε παράλληλα και με νέα παιδιά διδάσκοντας υποκριτική. Ποια θα ήταν η συμβουλή σας για ένα καλό interview ή ένα καλό innerview.
Να μπορεί κανείς να έρχεται σε επαφή με τον εαυτό του, συνεχώς να μαθαίνει, να αποκτά εμπειρίες και να εξελίσσεται .
“Ιnnerview”
Ο Αλέξης Σταμάτης γράφει και η Λίλλυ Μελεμέ σκηνοθετεί ένα έργο που μιλάει για το θέατρο, όπως λίγα έχουν τολμήσει, από τις 17 Νοεμβρίου στο Black Box του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης. Τρία πρόσωπα. Τρεις διαφορετικές ηλικίες. Τρεις δυνατοί «παίκτες» της ζωής – δύο άντρες και μία γυναίκα. Τους ερμηνεύουν οι Νίκος Αρβανίτης, Λάζαρος Βαρτάνης, Εύα Σιμάτου. Ένα αποκαλυπτικό παιχνίδι με τον χώρο και τον χρόνο, το παρόν και το παρελθόν, την επινόηση και την πραγματικότητα, το οποίο, σταδιακά, φέρνει στο φως τις συγκρούσεις, τα πάθη και, εν τέλει, τις αδυναμίες τους. Με αφορμή μία συνέντευξη, που εξελίσσεται σε επικίνδυνη ισορροπία ισχύος, και ανατρέπεται από τη μια στιγμή στην άλλη, τρεις άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με τις πιο οδυνηρές αλήθειες τους. Αναγκάζονται να πετάξουν τα «προσωπεία», να αντικρίσουν για πρώτη φορά τον πραγματικό εαυτό τους, και να αναμετρηθούν μαζί του. Οι ρόλοι του θύτη και του θύματος, αβέβαιοι και ρευστοί, εναλλάσσονται διαρκώς και τα θεμελιώδη ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα: Πόσο απέχει η αλήθεια από το ψέμα; Η τέχνη από τη ζωή; Ο έσω εαυτός από τον έξω;
Η ταυτότητα της παράστασης
“Ιnnerview”
του Αλέξη Σταμάτη
Σκηνοθεσία: Λίλλυ Μελεμέ
Σκηνικά – Κοστούμια: Μαρία Παππά
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Παραγωγή: Λυκόφως
Ερμηνεύουν: Νίκος Αρβανίτης, Λάζαρος Βαρτάνης, Εύα Σιμάτου
Πληροφορίες
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Αίθουσα Black Box
Πειραιώς 206, Ταύρος
Aπό 17 Νοεμβρίου 2014 έως 6 Ιανουαρίου 2015
Δευτέρα και Τρίτη 21.00
Διάρκεια παράστασης
80 λεπτά