΄΄Πως γράφτηκαν΄΄ – του Κώστα Τζανιδάκη
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιες ήταν οι αφορμές για να γραφτούν ορισμένα από τα τραγούδια που ακούμε καθημερινά και πλέον χαρακτηρίζουν το μουσικό ιδίωμα που ασχολούμαστε; Ο Κωνσταντίνος Τζανιδάκης εντόπισε 20 κομμάτια-κράχτες της σκληρής μουσικής (και του περελθόντος της, φυσικά) και μας αναφέρει, με λίγα λόγια, την ιστορία που αυτά κρύβουν.
“American Pie” – Don McLean (1971)Συνθέτης: Don McLeanΠαραγωγή: Ed Freeman
Charts: USA 1 – UK 2
Για την ημέρα που η μουσική πέθανε μιλάει στο τραγούδι του “American Pie” o Don McLean και φυσικά αναφέρεται για τις 3 Φεβρουαρίου του 1959όταν και σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα ο αγαπημένος του τραγουδιστής Buddy Holly (μαζί με τους Ritchi Vallens και Big Booper). Αν και το τραγούδι έχει διάρκεια πάνω από 8 λεπτά, σπάνια κάποιος ραδιοφωνικός παραγωγός το διακόπτει, ακόμα και σήμερα, νωρίτερα από το τέλος του. Με αφορμή το “American Pie” η Lori Lieberman τραγούδησε το “Killing Me Softly With His Song”, το οποίο απογείωσε με την ερμηνεία της η Roberta Flack το 1973.
“Born In The USA” – Bruce Springsteen (1984)
Συνθέτης: B. Springteen
Παραγωγή: B. Springteen, J. Landau, C. Ploskin, S. Van Zandt
Charts: USA 9 – UK 5
Το LP “Βοrn In The USA” ήταν αυτό που εκτόξευσε την καριέρα του Bruce Springteen. Το ομώνυμο τραγούδι δεν έχει καθόλου πατριωτικό χαρακτήρα όπως ίσως νομίζουν μερικοί, αλλά αντιθέτως καυτηριάζει την κοινωνική κατάσταση που υπήρχε εκείνη την περίοδο στην Αμερική. Να σημειώσουμε ότι το “αφεντικό”αρνήθηκε προσφορά της Chrysler με 12 εκ. δολάρια για τη χρησιμοποίηση του τραγουδιού σε διαφήμιση.
“Brown Sugar” – Rolling Stones (1971)
Συνθέτες: M. Jagger, K. Richards
Παραγωγή: J. Miller
Charts: USA 1 – UK 2
Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 οι Rolling Stones, καταξιωμένοι πλέον στο χώρο της rock μουσικής, μετακόμισαν από τη Βρετανία στη Νότια Γαλλία. Εκεί κυκλοφόρησαν το πρώτο τους LP με τη δισκογραφική τους εταιρία Rolling Stones Records, έχοντας σαν πρώτο single ένα τραγούδι που αναφέρεται σε μία μαύρη καλλονή με σαφή υπονοούμενα όμως για sex και ναρκωτικά. Τίτλος του “Brown Sugar”.
“Call Me” – Blondie (1980)
Σύνθεση: Giorgio Moroder – Deborah Harry
Παραγωγή: Giorgio Moroder
Charts: USA 1 – UK 1
Πολλές φορές η τύχη μέσα από διάφορες συγκυρίες μπορεί να σου χτυπήσει την πόρτα. Τότε το μόνο που έχεις να κάνεις είναι αυτό ακριβώς αυτό που έκανε ηDebby Harry και οι Blondie. Όταν λοιπόν η Stevie Nicks των Fleetwood Macαρνήθηκε να τραγουδήσει το ομώνυμο τραγούδι της ταινίας “American Gigolo” τότε ο Giorgio Moroder, συνθέτης της μουσικής της ταινίας,στράφηκε στη Debby Harry και τους Blondie. Η Debby δέχτηκε, έγραψε τους στίχους, και το τραγούδι “Call Me” εκτοξεύτηκε στην κορυφή του αμερικανικού καi βρετανικού chart, ενώ παράλληλα αναδείχτηκε ως το τραγούδι της χρονιάς (1980). Ήταν η πρώτη φορά που οι Blondie συμμετείχαν στη μουσική μιας ταινίας.
“C.C. Rider” – Chuck Willis (1957)
Συνθέτης: Rowbary
Charts: USA 12
Ένα λαϊκό blues που ηχογράφησε η Ma Raihey το 1925 με τίτλο “C.C. Rider” διασκεύασε το 1957 ο Chuck Willis, παρόλο που ήταν κατ’ εξοχήν συνθέτης.Το τραγούδι αυτό γνώρισε αρκετές διασκευές, μεταξύ των οποίων και αυτή τωνAnimals, ενώ ο Elvis Presley στη δεκαετία του ’70 άνοιγε με αυτό το κομμάτι πολλές φορές τις συναυλίες του.
“Crazy Little Thing Called Love” – Queen (1980)
Συνθέτης: F. Mercury
Παραγωγή: Queen, Mack
Charts: USA 1
Παρόλο που το συγκρότημα των Queen είχε δικό του studio ηχογράφησης στο Μοντρέ της Ελβετίας, το “Crazy Little Thing Called Love” γράφτηκε και ηχογραφήθηκε στο Μόναχο. Ήταν ένα από τα αγαπημένα τραγούδια του F. Mercury το οποίο μας παραπέμπει σε μία έντονη rock n’ roll ατμόσφαιρα..
“Dancing In The Street” – Martha And The Vandellas (1964)
Συνθέτες: M. Gaye, W. Stevenson, I.J. Hunter
Παραγωγή: W. Stevenson
Charts: USA 2 – UK 4
Ένα ατέλειωτο χορευτικό πανηγύρι το οποίο ένωνε λευκούς και μαύρους σ’ όλη την Αμερική ήταν το τραγούδι “Dancing In The Street” με τη χαρακτηριστική ερμηνεία της Matha Reeves. Στη δεκαετία του ’80 το έκαναν μεγάλη επιτυχία δύο άσπονδοι φίλοι, ο Mick Jagger και ο David Bowie.
“Everybody Hurts” – REM (1993)
Συνθέτες: REM
Παραγωγή: S. Litt, REM
Charts: USA 29 – UK 7
Ένα από τα κορυφαία LP του συγκροτήματος ήταν σίγουρα το “Automatic For The People”. Μέσα στο album αυτό συμπεριλαμβάνεται και το “EverybodyΗurts”, ένα τραγούδι το οποίο σε ταξιδεύει στα μονοπάτια του θανάτου, της απώλειας και των έντονων συναισθημάτων.
“Eye Of The Tiger” – Survivor (1982)
Συνθέτες: F. Sullivan, J. Peteric
Παραγωγή: F. Sullivan, J. Peteric
Charts: USA 1 – UK 1
Όταν ο Silvester Stallone προσανατολιζόταν στο να επιλέξει το τραγούδι”Another One Bites The Dust” των Queen για βασικό μουσικό θέμα της τρίτης σειράς της ταινίας “Rocky”, ο αδελφός του Frankie τον έφερε σε επαφή με το συγκρότημα των Survivor. Αποτέλεσμα ήταν ο Silvester να πειστεί για το ταλέντο των τελευταίων και τελικά το τραγούδι “Eye Of The Tiger”όχι μόνο να προτιμηθεί αλλά και να ταυτιστεί μελλοντικά με την ταινία.
“Fame” – David Bowie (1975)
Συνθέτες: D. Bowie, J. Lennon, C. Alomar
Παραγωγή: D. Bowie, H. Maslin
Charts: USA 1 – UK 17
Το 1975 ο “χαμαιλέων” της rock, David Bowie, ηχογραφεί στη Φιλαδέλφεια των Ην. Πολιτειών το LP “Young Americans”. Για το τραγούδι “Fame” ενώνει συνθετικά τις δυνάμεις του με ένα πρώην”σκαθάρι”, τον John Lennon (ο οποίος συμμετέχει και στα φωνητικά). Να σημειώσουμε ότι ο John Lennon ήταν φανατικός θαυμαστής του Elvis Presley με τον οποίο ο David Bowie μοιράζεται την ίδια ημέρα γενεθλίων (8 Ιανουαρίου) αλλά με12 χρόνια διαφορά.
“Free Bird” – Lynyrd Skynyrd (1973)
Συνθέτες: A. Collins, R. Van Zant
Παραγωγή: Al Cooper
Charts: USA 19 – UK 21
Ένα τραγούδι το οποίο μεταφέρει ξεκάθαρα τον τρόπο ζωής όπως τον αντιλαμβάνονταν τα μέλη του συγκροτήματος των Lynyrd Skynyrd. Γράφτηκε στη μνήμη του αδικοχαμένου Duane Alman, κιθαρίστα του θρυλικού συγκροτήματος Alman Brothers.
“God Save The Queen” – Sex Pistols (1977)
Συνθέτες: J. Rotten, P. Cook, S. Jones, G. Matlook
Παραγωγή: C. Thomas
Charts: UK 2
Ένα τραγούδι το οποίο αντηχούσε στην καρδιά της βρετανικής νεολαίας γράφτηκε από τους Sex Pistols με αφορμή την 25η επέτειο της παραμονής της βασίλισσας Ελισάβετ στο θρόνο. Η καυστική αναφορά του όμως στα κοινωνικά προβλήματα της εποχής το έκανε να απαγορευτεί απ’ το βρετανικό ραδιόφωνο και να περάσει στη”μαύρη λίστα”.
“Golden Brown” – Stranglers (1982)
Συνθέτες: J. Burrel, H. Cornwell, J. Black, D. Greenfield
Παραγωγή: S. Churhyard
Charts: UK 2
Όταν οι Stranglers στις αρχές της δεκαετίας του ’80 ήθελαν να κάνουν μία στροφή προς το new wave ήχο της εποχής ανοίγοντας ένα νέο δρόμο στην καριέρα τους,τραγούδια όπως το “Golden Brown” ήταν μιας πρώτης τάξεως μετάβαση.Τραγούδι από άλλες εποχές, με έντονα ρομαντική διάθεση αγκάλιασε ένα ευρύτερο μουσικό κοινό.
“Hello I Love You” – Doors (1968)
Συνθέτης: Doors
Παραγωγή: Paul Rothchild
Charts: USA 1 – UK 15
Τα περισσότερα τραγούδια που γράφονται έχουν ως πηγή έμπνευσης μία γυναίκα.Έτσι λοιπόν και ο Jim Morrison έγραψε το “Hello I Love You”παρατηρώντας μια μαύρη κοπέλα να τρέχει σε κάποια παραλία της California. Ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία των Doors μέσα από το LP “Waiting For The Sun”.
“Hey Jude” – Beatles (1968)
Συνθέτης: John Lennon – Paul Mc Cartney
Παραγωγή: G. Martin
Charts: USA 1 – UK 1
Όταν ο Paul έμαθε για τον επικείμενο χωρισμό του John με τη γυναίκα του σκέφτηκε να γράψει ένα τραγούδι για το γιο του John, τον Julian. Αντί όμως για”Jules” το έκανε “Jude”. Ήταν το πρώτο τραγούδι που ηχογράφησαν οι Beatles με τη δική τους εταιρία, Apple.
“Hound Dog” – Elvis Presley (1956)
Συνθέτης: J. Leiber, M. Stoller
Παραγωγή: C. Atkins
Charts: USA 1 – UK 2
Το 1953 όταν η Big Mama Thorton τραγούδησε το “Hound Dog” της περίφημης συνθετικής δυάδας Leiber – Stoller, αυτό έγινε αμέσως επιτυχία σταR&B charts. Τρία χρόνια αργότερα ο Elvis Presley, με αρκετές αλλαγές στη μουσική και τους στίχους, έκανε το “Hound Dog” ύμνο μιας ολόκληρης εποχής. Λέγεται μάλιστα πως για τη δημιουργία της τελικής κόπιας έγιναν περισσότερες από 40 ηχογραφήσεις.
“Smoke On The Water” – Deep Purple (1971)
Σύνθεση: Blackmore, Gillan, Clover, Lord, Paice
Παραγωγή: Deep Purple
Charts: USA 4 – UK 21
To 1971 όταν είχε ξεσπάσει μια μικρή φωτιά έξω από το καζίνο Μοντρέ της Ελβετίας όπου εμφανιζόταν ο Frank Zappa, κανείς δε φανταζόταν ότι αυτό θα ήταν η αφορμή για να γραφτεί ένα από τα σημαντικότερα τραγούδια στο χώρο της rockμουσικής. Από ‘κει λοιπόν άντλησαν την έμπνευση τους οι Deep Purple και έγραψαν το κλασικό “Smoke Οn Τhe Water”, στην ίδια τοποθεσία όπου είχε δώσει τη συναυλία ο Frank Zappa. Το κομμάτι συμπεριλαμβάνεται στο κορυφαίο ίσως LPτων Deep Purple, “Machine Head”, το οποίο ηχογραφήθηκε από τις 6 ως τις 21 Δεκεμβρίου του 1971 στην Ελβετία.
“Stairway To Heaven” – Led Zeppelin (1971)
Συνθέτης: J. Page, R. Plant
Παραγωγή: J. Page
Ένα από τα αριστουργήματα της rock μουσικής που όμως δεν κυκλοφόρησε ποτέ σεsingle. Tα εκπληκτικά φωνητικά του Plant και η εξαιρετική κιθάρα του Pageέκαναν το “Stairway To Heaven” να φαντάζει πάντα ξεχωριστό και αναλυτό στο χρόνο. Έχει κατηγορηθεί πολλές φορές για σατανιστικό περιεχόμενο,χωρίς να έχει ποτέ όμως τεκμηριωθεί κάτι.
“Wild Thing” – Troggs (1966)
Συνθέτης: C. Taylor
Παραγωγή: L. Page
Charts: USA 2 – UK 21
Στο συγκρότημα των Troggs όπως φαίνεται άρεσαν πολύ οι χαρακτηριστικές αλλαγές.Έτσι, αφού άλλαξαν το όνομα τους από Troglodyes σε Troggs, ο τραγουδιστής τουςBeg Ball άλλαξε το επώνυμο του σε Presley! Το “Wild Thing” θεωρείται ένα από τα τραγούδια που επηρέασαν άμεσα τον ήχο των ’70s.
“Tears In Heaven” – E. Clapton (1992)
Συνθέτες: E. Clapton, W. Jennings
Παραγωγή: R. Titelman
Charts: USA 2 – UK 5
Η τραγική ειρωνεία της ζωής είναι να τραγουδά ο πατέρας ένα κομμάτι αφιερωμένο στον αδικοχαμένο του γιό. Έτσι έγινε και με τον E. Clapton ο οποίος απέδωσε ένα μικρό φόρο τιμής στον τετράχρονο γιο του που σκοτώθηκε πέφτοντας από το παράθυρο του σπιτιού του στο Μανχάταν. Το τραγούδι βραβεύτηκε με Grammy.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε και στο www.rocking.gr