''Rock 'n roll is here to stay, It will never die It was meant to be that way, Though I don't know why I don't care what people say, Rock 'n roll is here to stay'' - Danny & the Juniors

Παρασκευή, 15 Δεκέμβριος 2017

We have 439 guests and 54 members online

ΕΛΛΗ ΜΕΡΚΟΥΡΗ

1.    Η θεατρική ομάδα κωφών παρουσιάζει την έκτη παραγωγή της στο θέατρο Έαρ Βικτώρια με το έργο του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ «η Μυθιστορία του κυρίου Μολιέρου». Παρουσιάστε μας ένα σύντομο βιογραφικό της ομάδας με τα έργα που έχετε παρουσιάσει μέχρι σήμερα.

Η Θεατρική Ομάδα Κωφών "Τρελά Χρώματα" δημιουργήθηκε το 2009 και αποτελείται από κωφά-βαρήκοα άτομα, ενώ παράλληλα στις παραγωγές συνεργάζονται και μόνιμοι συνεργάτες. Μέχρι τώρα, είχε την τιμή να συνεργαστεί με σημαντικούς πολιτιστικούς φορείς. Ενδεικτικά, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, την Αρχαία Ολυμπία, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ρούμελης, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (Κ.Θ.Β.Ε), τον Πολιτιστικό Όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς, την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος, την Ένωση Κωφών Ελλάδος κ.α. Για την επόμενη θεατρική περίοδο, ένα μέρος των χρημάτων του επόμενου project, το οποίο αφορά και πάλι στην ενασχόληση της ομάδας με το αρχαίο δράμα, θα επιχορηγηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού. Όσον αφορά τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες της ομάδας, ας αναφέρουμε ενδεικτικά τις παραστάσεις: "Από το Σκοτάδι στο Φως" - Οκτώ Αποσπάσματα Αρχαίων Ελληνικών Τραγωδιών (Αισχύλου, Σοφοκλή, Ευριπίδη), "Τα Παιδία Παίζει"- μια επιστολή-αφήγηση ενός ανώνυμου χρήστη του διαδικτύου, μεταφορές λογοτεχνικών έργων, παιδικές διαδραστικές-βιωματικές παραστάσεις, καθώς και διδασκαλία θεατρικού παιχνιδιού σε άτομα με αναπηρία κ.α.


2.    Είναι  εντυπωσιακό το βιογραφικό της ομάδας. Πως καταρτίζετε το ρεπερτόριο, με ποια κριτήρια;

Μέλημά μας είναι, μέσα από την συστηματική ενασχόλησή μας με την θεατρική δράση να αναδείξουμε νέους κώδικες στην υποκριτική έκφραση και την θεατρική φόρμα, αξιοποιώντας με ανανεωτική ματιά, την νοηματική γλώσσα παράλληλα με την φωνητική ερμηνεία, τις αρχές του αυτοσχεδιασμού και τις τεχνικές του σωματικού θεάτρου. Επομένως, η επιλογή του ρεπερτορίου βασίζεται κυρίως στο γεγονός ότι, επιδιώκουμε να ανακαλύψουμε και να διερευνήσουμε διάφορες πρακτικές σε ποικίλα είδη θεάτρου κάθε φορά. Έτσι, από το αρχαίο δράμα μεταπηδάμε στην θεατρική μεταφορά ενός λογοτεχνικού έργου και από το devised theater σε παιδική παράσταση. Βέβαια, η συνεχής μελέτη και έρευνα σχετικά με την πολιτιστική μας κληρονομιά που αφορά στο αρχαίο δράμα, είναι κάτι που συνεχίζει να μας απασχολεί πολύ.

8EATRIKH OMADA KWFWNTRELA XRWMATA

3.    Παρουσιάστε μας τους ήρωες του έργου «η Μυθιστορία του κυρίου Μολιέρου» και μιλήστε μας για την παράσταση.

"Η Μυθιστορία του κυρίου Μολιέρου" του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, έχει ως κεντρικό άξονα την πραγματική ζωή του συγγραφέα Ζαν-Μπατίστ Ποκλέν, που δεν είναι άλλος από τον γνωστό σε όλους μας Μολιέρο. Το βιβλίο αναδεικνύει σε τριακόσιες περίπου σελίδες την περίφημη γαλλική κουλτούρα και τα γεγονότα της ζωής του Γάλλου συγραφέα.. Στην παράστασή μας, δεν ήταν δυνατόν να συμπεριλάβουμε τα αναρίθμητα συμβάντα και όλους τους ήρωες, ωστόσο προσπαθούμε να μεταφέρουμε το γαλλικό τοπίο της εποχής, στο οποίο παρελαύνουν διάφοροι χαρακτήρες καλλιτεχνών, αυλικών ακόμα και βασιλιάδων! Στην παράσταση, ο ηθοποιός ερμηνεύει μέσα από έναν διαφορετικό υποκριτικό κώδικα, καθώς χρησιμοποιεί ένα επιπλέον "εργαλείο", την λειτουργία μιάς διαφορετικής, γλώσσας, οπτικής κυρίως, όπως είναι η γλώσσα της νοηματικής. Παράλληλα, η σκηνική απόδοση εμπλουτίζεται από στοιχεία που εμπεριέχουν: παντομίμα, χορό, σωματικό θέατρο, commedia dell’ arte και φυσικά πάντοτε την ννοηματική γλώσσα παράλληλα με την φωνητική ερμηνεία! Και αισθανόμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που αυτή την προσπάθεια την αγκάλιασαν σημαντικοί φορείς και τελεί υπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.

4.    Τη νοηματική γλώσσα μπορεί να την παρακολουθήσει ο καθένας? Ο θεατής πώς πρέπει να προετοιμαστεί για να δει καλύτερα την παράσταση?

Σκοπός της ομάδας είναι να μπορεί να "ενώσει" τους δυο κόσμους, των ακουόντων και των κωφών, μέσω της τέχνης του θεάτρου. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μονάχα, αν στην σκηνική μας αφήγηση και στην γλωσσική επικοινωνία που υφίσταται επάνω στη σκηνή, ενυπάρχουν και οι δυο γλώσσες ταυτόχρονα. Έτσι λοιπόν, ο κάθε θεατής μπορεί να απολαύσει από την δική του πλευρά το καλλιτεχνικό θέαμα, χωρίς να προβληματίζεται. Επιπλέον, οι ακούοντες θεατές θεωρώ ότι μπορούν να ανακαλύψουν και να εκτιμήσουν την ομορφία της νοηματικής γλώσσας. Και γιατί όχι να καταφέρουμε να τους εμπνεύσουμε σε τέτοιο σημείο, ώστε να αναζητήσουν και να την μάθουν...!

5.    Πόσο καιρό προετοιμάζεστε για το ανέβασμα της παράστασης?

Όπως ανέφερα ήδη, προσπαθούμε να ενώσουμε τους διαφορετικούς κόσμους, των ακουόντων και των κωφών. Και αυτό, επιθυμούμε να το πράξουμε μέωο της τέχνης και ειδικότερα του θεάτρου. Προκειμένου όμως να συμβεί αυτό επάνω στην σκηνή, οφείλουμε να επικοινωνούμε ταυτόχρονα με διαφορετικά γλωσσικά εργαλεία. Το αποτέλεσμα είναι να χρειαζόμαστε πολύ περισσότερο χρόνο για την προετοιμασία μιας παράστασης, καθώς παράλληλα με τις πρόβες, πρέπει να αποδόσουμε και τα κείμενα στην νοηματική. Επιπλέον, όταν οριστικοποιηθούν οι ανάλογες επιλογές, πρέπει να "συμβαδίσουν" μαζί με την ομιλία και μάλιστα την φωνητική ερμηνεία του ηθοποιού. Όταν δε, έχουμε να κάνουμε με κλασικά κείμενα της αρχαίας τραγωδίας, αντιλαμβάνεστε τον βαθμό δυσκολίας που συναντάμε.

6.    Οι άνθρωποι που συμμετέχουν αν και δεν είναι απόφοιτοι δραματικών σχολών, βάζουν ψυχή και δύναμη για να μπορέσουν να μας παρουσιάσουν το έργο. Μεταφέρετε μας λίγο την ατμόσφαιρα της πρόβας.
Τα μέλη της ομάδας είναι κατά βάση απόφοιτοι πανεπιστημιακών σχολών και μάλιστα κάποιοι καλλιτεχνικών σχολών, συναφή με το αντικείμενο. Δυστυχώς, η άρση του νόμου περί αρτιμέλειας των δραματικών σχολών, πραγματοποιήθηκε φέτος, εν έτη 2017! Παρ’ όλα αυτά, θεωρώ ότι ένας άνθρωπος όταν έχει θέληση, πίστη και υπομονή μπορεί πολλά να επιτύχει. Έτσι, με την επταετή ενασχόληση της ομάδας με τις θεατρικές πρακτικές και την μελέτη κειμένων, την πραγματοποίηση ερευνών, την συμμετοχή σεμιναρίων και πάνω από όλα την συνεχής και αδιάκοπη καλλιτεχνική μας πορεία με παραστάσεις, θα μπορούσα να πω ότι σχεδόν καλύφθηκε το κενό, μα ο ηθοποιός μένει πάντοτε μαθητής, όπως έλεγε και ένας δάσκαλός μου!

Στην Ομάδα συμμετέχουν οι: Όλγα Δαλέκου (ηθοποιός-δασκάλα θεατρικής έκφρασης), Σοφία Ζάγκα (ηθοποιός-εικαστικός), Κώστας Ρίκκου (ηθοποιός-σύμβουλος πληροφορικής), Μαρία Ρίκκου (ηθοποιός-μαθηματικός), Μαρία Στεφανή (ηθοποιός-γραφίστρια) και η Έλλη Μερκούρη (ηθοποιός-θεατρολόγος), παράλληλα στις παραγωγές συνεργάζονται και μόνιμοι συνεργάτες: Μυρτώ Γκανούρη (διερμηνέας ΕΝΓ), Γεωργία Μπούρδα (Σκηνογράφος-Ενδυματολόγος), Ελίζα Αλεξανδροπούλου (Φωτίστρια), Χριστίνα Σιμιτζή (ηθοποιός-μουσικός), Ιωσήφ Ιωσηφίδης (ηθοποιός), Ελεάννα Γεροντοπούλου (μουσικός).

Leave a comment

Αφήστε το μήνυμα σας!

Ατζέντα Συναυλιών

« December 2017 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

ΜΟΥΣΙΚΑ ΝΕΑ

 • ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018 2002GR Live Special Guests: MARIANTHICHRISTINA GOLIA «η συνήθεια που έγινε λατρεία !!!!» ... Οι θρυλικοί 2002GR πιστοί
  Read More
 • Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών ύστερα από σκληρή αλλά άνιση μάχη με τον καρκίνο, ο Johnny Hallyday.
  Read More
 • Στις 6 Δεκεμβρίου του 1988 έφυγε από τη ζωή ένας από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες όλων των εποχών. Ο μεγάλος Roy
  Read More
 • Και οι εκπλήξεις συνεχίζονται! Σήμερα Τετάρτη στο πρώτο ημίωρο της εκπομπής ''Rock' n' Roll is here to stay'' στο www.simpleradio.gr (8
  Read More

banner300x250

ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ ΑΣΘΕΝΩΝ

17761709 10154264252716345 1297825640 o

Facebook

dj party

Ο ΤΟΙΧΟΣ ΤΟΥ ELVIS ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ!!!

ELVIS WALL