Σάββατο, 17 Αύγουστος 2019

01 costas tzanidakis dj

ΑΓΓΕΛΟΣ ΧΑΤΖΑΣ

1.    Πόσα χρόνια ασχολείται η θεατρική ομάδα Νεάπολις  με το παιδικό θέατρο?
Με την Αργυρώ Λογαρά ιδρύσαμε την ομάδα με την παράσταση «Περικλέους Επιτάφιος» του Θουκυδίδη, για εφήβους-μαθητές λυκείων, που διδάσκονταν το σπουδαίο κείμενο, μεταξύ άλλων και είχε μια συγκινητική απήχηση στα παιδιά, ως προς την εμβάθυνση στις πανανθρώπινες αξίες του έργου του Θουκυδίδη. Όσον αφορά τις μικρότερες ηλικίες, τόσο ο Αλέξανδρος Κομπόγιωργας, όσο κι εγώ, έχουμε ασχοληθεί πολλά χρόνια σαν ηθοποιοί με το θέατρο για παιδιά σε κρατικές σκηνές (Εθνικό, Λυρική Σκηνή)και ιδιωτικές, μεγάλες και μικρές, με έργα κλασσικά και μύθους από τη παγκόσμια δραματουργία, αλλά και την ελληνική παράδοση. Τώρα αποφασίσαμε κι οι δύο μαζί ν’ αναλάβουμε και την παραγωγή και τη σκηνοθεσία μιας δικής μας παράστασης.

2.    Όλο και πιο συχνά βλέπουμε να διασκευάζονται βιβλία και να γίνονται θεατρικές παραστάσεις στο παιδικό θέατρο. Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό?
Καταρχήν, για όλες αυτές τις υπέροχες ιστορίες, που τόσους αιώνες μέχρι σήμερα μπορεί κανείς να βρει κρυμμένες μέσα στα βιβλία. Στη λογοτεχνία οι χαρακτήρες αναπτύσσονται σε μεγαλύτερο εύρος, στο θέατρο τα πράγματα αναγκαστικά συμπυκνώνονται και έχει μεγάλο ενδιαφέρον για έναν ηθοποιό να μπορεί να ανατρέχει σ’ ένα στέρεο χαρακτήρα μυθιστορήματος, αλλά και για ένα σκηνοθέτη να μπορεί να επαληθεύει, να πλέκει, να δημιουργεί, με τη βοήθεια του πρωτότυπου κειμένου.

3.    Μιλήστε μας για την παράσταση «Ταξίδι στο κέντρο της γης» του Ιούλιου Βερν
Το «Ταξίδι» λοιπόν που ξεκινήσαμε με τον Αλέξανδρο, πήρε στο καράβι του τη Νεφέλη Κουλούρη, μια νέα, αλλά πλούσια σε ταλέντο, συνάδελφο, που ανέλαβε εκτός από ηθοποιός και τη μουσική επιμέλεια, σε ενορχήστρωση του Αντώνη Δελαπόρτα, μελωδιών ευρωπαϊκών, παραδοσιακών και μοντέρνων σ’ ένα γλυκό και δυναμικό πάντρεμα. Σκηνικά και κοστούμια έκανε ο Αλέξανδρος με μια γεωμετρική αισθητική, που απέδωσε με λιτό αποτελεσματικό και πανέμορφο τρόπο την κάθοδο σ΄ ένα τοπίο σπηλαιώδες, με πετρώματα να κατακρημνίζονται, υποθαλάσσια τοπία με τέρατα και απόκοσμες πλαγιές ηφαιστειακής λάβας. Εγώ έκανα τη διασκευή προσπαθώντας να κρατήσω τη ροή του συγκλονιστικού έργου του Βερν και να αποδώσω αυτό το σπιράλ, που ξεκινάει από το επιστημονικό εργαστήριο του καθηγητή Ότο και οδηγεί σ’ αυτήν την περιδίνηση προς το κέντρο της γης.
Τέλος, καθοριστική ήταν η συμβολή της χορογράφου μας, Άρτεμης Ιγνατίου, που με γοητευτική έμπνευση έδεσε την περιπέτεια και μας ξανανέβασε  στις παρυφές της Αίτνας, με τις λάβες να σβήνουν σιγά σιγά πίσω μας.

4.    Τι ηλικίας παιδιά μπορούν να την παρακολουθήσουν?
Από τριών ετών και πάνω. Οι μικρές ηλικίες θα μυηθούν σιγά σιγά στον κόσμο του Βερν με τους περίεργους, γοητευτικούς ήχους και εικόνες  του ‘Ταξιδιού’ μας. Οι μεγαλύτερες ηλικίες  θα εμπεδώσουν καλύτερα την ιστορία. Εγώ ανήκω σε μια γενιά, που μεγαλώσαμε με τον Βερν και το βέβαιο είναι πως μόνο καλό μας έκανε. Και σήμερα μπορώ να διαβάσω και να δω Βερν με το στόμα ανοιχτό και την καρδιά μου να χτυπάει δυνατά.

5.    Τα παιδιά συνήθως έρχονται  ενημερωμένα για το τι θα δουν? Σας λένε τις εντυπώσεις τους στο τέλος?
Κάποια έχουν διαβάσει το πρωτότυπο. Παρά τη μάχη με τα λάπτοπ και τα τάμπλετς. Αλλά κι εμείς είχαμε τα κλασσικά εικονογραφημένα. Όλα μπορούν να βοηθήσουν στη σωστή δόση. Τα πιο ενημερωμένα λοιπόν παιδιά είναι και οι πρωτοπόροι του κοινού μας. Όλα όμως μαζί στο τέλος συμμετέχουν με ενθουσιασμό στη συζήτηση που κάνουμε για το τί είδαν και τί κατάλαβαν. Τα στοιχεία του υπόγειου μαγικού κόσμου εξάπτουν τη φαντασία τους, τα πετρώματα, τα διαμάντια, οι λαμπερές θάλασσες, οι απειλητικές λάβες, τα οστά των δεινοσαύρων. Εμείς τους οδηγούμε και σε μια συζήτηση για τις αξίες του έργου, τον αγώνα που κάνουν οι τρείς ήρωες, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη.


6.    Τι κάνει ένα έργο να γίνει διαχρονικό, όπως διαχρονικό είναι και το έργο του Ιούλιου Βερν «Ταξίδι στο κέντρο της γης»?Αυτές ακριβώς οι αξίες. Η παντοτινή πάλη του ανθρώπου με τη φύση. Η μάχη για τη γνώση φυσικά. Η γοητευτική περιπέτεια της επιστήμης. Η ελπίδα που μένει ζωντανή ακόμα κι όταν συντρίβεται γύρω σου ένα ηφαίστειο. Κι όλα αυτά με την πένα του θείου Ιούλιου να μας μαγεύει και να μας ταξιδεύει.

 

"Ταξίδι στο κέντρο της γης"
Ιούλιος Βερν

AFISA TAXIDI STO KENTRO THS GHS

 Ένα μαγικό ταξίδι περιπέτειας για παιδιά από την θεατρική ομάδα "Νεάπολις"
Κάθε Κυριακή στις 15:00


To «Ταξίδι στο κέντρο της γης» του αγαπημένου συγγραφέα, μικρών και μεγάλων, Ιουλίου Βέρν παρουσιάζεται στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου 104  κάθε Κυριακή στις 15:00, διασκευασμένο για παιδιά από την θεατρική ομάδα "Νεάπολις".
 Ένα μαγικό ταξίδι περιπέτειας πλούσιο σε εικόνες, συναισθήματα, περιπέτεια, γνώση, φαντασία, μουσική και τραγούδια. Οι μικροί θεατές  συμμετέχουν ενεργά στο συναρπαστικό αυτό ταξίδι στα έγκατα της γης για να αναζητήσουμε όλοι μαζί τον κεντρικό πυρήνα της ζωής, μέσα από δυσκολίες, αγώνες, διλήμματα, συντροφικότητα, περιπέτεια κι ελπίδα.

Σκηνοθεσία : Άγγελος Χατζάς - Αλέξανδρος Κομπόγιωργας
Μετάφραση -Διασκευή : Άγγελος Χατζάς
Μουσική επεξεργασία - επιμέλεια : Νεφέλη Κουλούρη
Μουσική ενορχήστρωση - σύνθεση : Αντώνης Δελαπόρτας
Κίνηση: Άρτεμις Ιγνατίου  
Σκηνικά - κοστούμια - Φωτισμοί : Αλέξανδρος Κομπόγιωργας
Φωτογραφίες παράστασης : Γιάννης Τσιανάκας
Σχεδιασμός αφίσας : Σωκράτης Κατσάνος

Ερμηνεύουν οι Αλέξανδρος Κομπόγιωργας , Νεφέλη Κουλούρη , Άγγελος Χατζάς
Παραστάσεις:
Κάθε Κυριακή στις 15.00
Γενική είσοδος : 8€
Διάρκεια παράστασης: 60’

Καθημερινές για σχολεία και συλλόγους μετά από συνεννόηση στο τηλέφωνο 6943477680.


Θέατρο 104
http://www.104.gr/ - Official Facebook Page

Πληροφορίες
Θέατρο 104: Ευμολπιδών 41, Γκάζι, Αθήνα (μετρό Κεραμεικός) - Τηλ. κρατήσεων 210 3455020 – 6940290312

ΜΟΥΣΙΚΑ ΝΕΑ

  • Το Σάββατο 17 Αυγούστου η εφημερίδα ''ΤΟ ΚΑΡΦΙ'' δημοσιεύει ένα ξεχωριστό αφιέρωμα του Κώστα Τζανιδάκη, με αφορμή τη συμπλήρωση 42
    Read More
  • Στις 16 Αυγούστου συμπληρώνονται 40 χρόνια από τότε που ο  ‘’βασιλιάς’’ εγκατέλειψε τον μάταιο τούτο κόσμο. Σε αυτό το μικρό
    Read More
  • ''Rock' n' Roll is here to stay'' on Speedwayradio every Monday from 15 September 19.00-20.00 (Greece), 17.00- 18.00 {UK), 18.00
    Read More

dj party

Ο ΤΟΙΧΟΣ ΤΟΥ ELVIS ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ!!!

ELVIS WALL